Illustrasjonsbilde for fleip eller fakta om studentlivet.

Skal du studere til høsten, og har en ny og spennende hverdag i vente? Da tipper jeg du allerede har hørt en god del velmenende råd, og kanskje også noen mindre hyggelige påstander om livet som student. Men hvordan er det 

Illustrasjonsbilde for fleip eller fakta om studentlivet.

Oslo er en stor og skummel by

FLEIP

Å flytte fra en mindre by og inn til hovedstaden fører ofte med seg en del engstelige familiemedlemmer. Man kan ikke dømme dem, for overskrifter og nyhetssendinger taler ikke alltid i Oslos favør. Men er det egentlig så skummelt her som bestemor sier? Overhodet ikke. Det skumleste jeg har opplevd når jeg har gått hjem alene på natten er gnagsår. Når det er sagt vil jeg ikke anbefale å gå gjennom mørke parker og bakgater, men ville du egentlig gjort det noe sted?

Trikk i Oslo sentrum.

Når det kommer til størrelsen vil Oslo føles stort i omtrent tre uker. Selve sentrumskjernen er ikke større enn at du fint kan gå fra den ene siden til den andre, og et supert kollektivtilbud kan frakte deg på kryss og tvers hvor enn du måtte ønske. Når det er sagt er Oslo likevel stort nok til å huse all verdens rariteter. En gang så jeg ei dame på butikken med Crocs med juletreglitter på, så det er defintivt plass til deg og.  

Du bruker tolv timer på lesesalen hver dag

BÅDE FLEIP OG FAKTA

Som student på et kreativt studium er undervisningsopplegget vårt litt annerledes enn hva det er på andre skoler, men jeg tror svært få studenter bruker halve døgnet på lesesalen gjennom hele semesteret. Vi har kjernetid på skolen fra 09-15 mandag til fredag. I perioder har vi mye undervisning, i andre perioder har vi mye selvstendig arbeid. Når eksamen nærmer seg er det derimot ingen problem å bruke flere timer (gjerne tolv) på lesesalen dagene før. Litt med sjarmen i studentlivet er å veksle mellom å se serier på formiddagen og å måtte lese pensum til langt på natt.

Studentblogger Tina på biblioteket.
Du kommer ikke unna lesesalen som student!

 

Du får mange nye venner

FAKTA

... men du må delta i fadderuka for å få dem

FLEIP

Når du begynner på et nytt studium i tråd med interessene dine møter du en hel del mennesker ikke så annerledes fra deg selv. Da er det fort gjort at man blir gode venner. Er du en av dem som er litt bekymret for å ikke få deg venner? Husk at de fleste andre er i samme situasjon som deg. Du MÅ heller ikke delta i fadderuka for å få venner, men det er veldig gøy å være med. På Høyskolen Kristiania er klassene så små at man blir kjent med hverandre i løpet av de første ukene, så det trenger du ikke være bekymret for.

Bilde av studentblogger Tina med to venninner.
Anette, Nathalie og meg. To av mine bestevenninner som jeg møtte på forrige studie på Høyskolen Kristiania.

Les også: Fordeler med små klasser. Som student finnes det en hel del linjeforeninger og organisasjoner du kan melde deg inn i. Det ser både bra ut på CV-en og gjør at du blir kjent med nye mennesker. Eller hva med å delta på noen av idrettene eller arrangementene til Studentunionen? Jeg møtte de fleste av mine beste venner via studiene. Les også: Sigrid tester Idretten.  

Du må pante flasker for å ha råd til nudler til middag

FLEIP

Bilde av mat.
Man spiser helt normalt som student! Har til og med råd til avokado.

Selv om studentlivet ikke er synonymt med en overflod av midler har jeg fremdeles til gode å høre om en student som sulter. Og hvis det skulle være tilfelle har stakkaren enten: a) prioritert altfor mye øl på studentpuben eller b) hatt en veldig kjip tannlegeregning. De fleste av oss studenter lever ganske så normalt, og har et kosthold som ikke fører til mangelsykdommer (for det er fakta at man blir lei frossenpizza). Etter fem år som student har jeg enda ikke hatt nudler som hovedrett til middag. Studentlivet innebærer ikke så dårlig kosthold som mange tror.

Mat i studentlivet. Nudler og kyllingwok.
Jeg kan gjerne spise nudler, men aldri alene!

Du ender garantert opp i kollektiv med mennesker som bruker gaffel i teflonpanna

FAKTA?

Jeg har aldri bodd med noen, så kan ikke snakke for meg selv, men i følge Jodel finnes det mange gærninger der ute. Likevel velger jeg å tro at de fleste mennesker har sunn fornuft. Også dem du tilbringer studietiden med. 

Studenter er voksne mennesker

BÅDE FLEIP OG FAKTA

Studenter kommer i alle slags aldre og livssituasjoner. På den ene siden har man dem som nettopp ble ferdig med russetiden og gleder seg til å kjøre fadderuka som en del 2. På den andre siden har man dem som er gift, har barn og gjør fast husarbeid til faste dager. Nå som dere alle er studenter, blir du kjent med mennesker du ellers aldri hadde møtt.

Beskrivelse fra studentlivet hentet fra Jodel.
Skjermbilde fra @joikinorge.

 

Du lærer mye om deg selv

FAKTA

Ikke bare lærer du mye pensum, du får en hel dose livserfaring med på kjøpet. Jeg er en ganske annen person nå enn da jeg begynte å studere for fem år tilbake i tid. Jeg har blitt tryggere på meg selv, mindre redd for å gripe muligheter, drar ikke lenger ut tre ganger i uka og trenger ikke å ringe mamma for å spør hvordan man koker poteter. Om det har en sammenheng med alderen eller studentlivet vet jeg ikke. Men jeg er helt sikker på at man gjennom studietiden blir mer sikker på hvem man er og hva man vil.  

Studietiden er den beste tiden i ditt liv

FAKTA?

I og med at jeg ikke har levd hele livet mitt enda (ingen av oss har), er det umulig å si. Hva om jeg kommer til å vinne i lotto som pensjonist og leve livets glade dager på Maldivene liksom? Det jeg derimot KAN si er at studietiden har vært noe av det beste i livet mitt hittil. Jeg har møtt mange nye mennesker, truffet mine beste venner, og lært mye både på studier og om meg selv. Jeg tror alle epoker i livet har sin sjarm, men kan man egentlig ønske seg mer når man ser serier på formiddagen på en onsdag? Foruten en tur til Maldivene, så klart. Og kanskje uten den dårlig samvittigheten for å ikke lese pensum.

Beskrivelse av studentlivet fra Jodel.
Skjermbilde fra @norgejodel.

Gled dere til studietiden! Kanskje det blir den beste tiden i ditt liv? ;)