Illustrasjon av to hender som holder en stresskoffert som symbol for jobb, og en graduation hatt som symbol for studier
Illustrasjon av to hender som holder en stresskoffert som symbol for jobb, og en graduation hatt som symbol for studier

Når du entrer tjueårene har du nesten sittesår etter minst 13 år på skolebenken. Derfra blir det bare mer komplisert, for hvert valg du tar skal påvirke retningen på din karriere-vei. Jeg vet. Det er store konsekvenser. Du kan alltids spørre internett i fortvilelse om du utdanner deg til arbeidsledighet, eller du kan søke deg ihjel etter relevant deltidsjobb for erfaring. Men da gambler du litt med den dyrebare studietiden også...

Hva med å heller gjøre det mye enklere for deg selv?

Les også: Har du begynt å tenke på din egen karriere?

Kjenner meg igjen

Som førsteårsstudent hadde jeg nettopp sagt opp deltidsjobben min. Wæ, hjelp, iiik.

Jeg er ofte flink til å ta valg som er riktig for meg, men SÅ KLART var jeg redd jeg hadde lagt opp til et tomrom på CV-en de neste årene. Foreleserne var flinke fra første stund til å minne oss på at vi måtte ut og banke på dører. «Ta alt,» sa de. "Jobb på gulvet, grip ubetalte prosjekter, engasjer deg frivillig, vær forberedt på dårlige arbeidsvilkår, for det er deg mot røkla." Og du går i klasse med femti andre som sannsynligvis drømmer om det samme som deg.

Drømmejobben kan skimtes i det fjerne, men høyere utdanning alene sikrer dessverre ikke alltid respons i arbeidslivet. Det kan være lurt å få inn noen ekstra-greier på CV-en for å øke sjansene.

For er det noe vi kan lære av jobbannonser på finn.no, så er det at du må ha erfaring ;-)
Illustrasjon av jobbannonse på finn der arbeidsgiveren ironisk nok er ute etter en student-medarbeider med 30 års erfaring

En silver lining

Det er ingen poeng i å møte veggen, i jakten på å bli den perfekte kandidat. Det tjener ingen på. Derimot tjener alle på at du lever i harmoni med deg selv, finner en silver lining, om du vil. Og jeg vil fram til at nettopp en silver lining ER mulig som student! Halleluja!

Im here to tell you – den arbeidsplassen finnes.

Mange bedrifter er flinke i å tilby stillinger der studenter kan vokse og få erfaring, men ikke like mange bedrifter klarer å tilpasse seg studentens hverdag. Tenk for en luksus det hadde vært, om du kunne studere så mye du trenger, og jobbe når du har tid! Im here to tell you – den arbeidsplassen finnes. Og den er faktisk din egen skole!

Les også: Hvordan lande drømmejobben?

Foreleser i ryggen og foten i ringen

Det er hard konkurranse om jobbene der ute, men som studenter ved Høyskolen Kristiania har vi en unik mulighet til å kunne jobbe på vår egen skole. Fordelen er at det er en trygg arena, der du kan teste det du lærer i forelesninger, og arbeidsgiver vet at du er student og du får rom til å være nettopp det. En annen fordel er at all konkurranse fra det offentlige marked forsvinner, ettersom du faktisk 

Illustrasjoner av datamaskin, penger, hytte og student Vida på et arrangement. De skal symbolisere at man med deltidsjobb på skole får styre tiden selv
Vi kan jobbe hjemmefra, på arrangementer, på trikken eller fra hytta.

Jobbene er perfekte for nettopp deg

Her på huset finnes det mange jobbmuligheter. Den første du møter på campus er ofte resepsjonisten! Studerer du

Kvinne sitter bak en resepsjon
Det er ingen krav om å gå på noen spesiell linje, for å kunne få de ulike stillingene.

Kanskje du er driftig på illustrasjoner og grafisk design? Skolen har student-arbeidsplasser for det også. Hva med erfaring innen service? Hvert år ansetter skolen mange studentambassadører som får gjøre alt fra å svare på mailer og telefoner, til å være med på arrangementer, reise på studentmesser og holde foredrag. Går du journalistikk eller tekst og skribent, kan markedsteamet være en spennende arena for deg, der du både kan søke stilling som redaktør eller innholdsprodusent for studentbloggen. Selv studerer jeg kreativ markedskommunikasjon og jobber i markedsteamet, der jeg lager innhold til sosiale medier og studentbloggen. Jeg har bare slengt ut studieretninger her, men det er ingen krav om å gå på noen spesiell linje for å kunne få de ulike stillingene. Du kan i teorien gå idrett og søke på en stilling som grafisk designer! Bare du har interesse for det — og noen evner å vise til. I markedsteamet har vi også den unike friheten det er å styre sin egen timeplan. Vi kan jobbe hjemmefra, på arrangementer, på trikken eller fra hytta. Det er et privilegium!

Les også: En uke som student på Høyeskolen Kristiania

Illustrasjonen viser flere stier som fører inn til en vellykket CV, med budskapet om at man kan få en bra CV på mange måter. Vida rusler langs den ene stien

Flere veier til CV-suksess

Men deltidsjobb er faktisk ikke eneste vei til silver lining, drømmejobb og happiness. Lag deg en portefølje med ting du gjør på skolen eller fritiden, og sett opp «Engasjement» som eget punkt i CV-en! Der kan du fylle på frivillig arbeid og ting du har engasjert deg i, som viser andre sider av deg som person.

På bildet sitter flere nye studenter oppstilt på en kunstgressbane på Voldsløkka i Oslo. Bildet er dominert av den grønne gressplenen som gir et sommerlig uttrykk.
Under fjorårets Into Campus arrangerte idretten under Studentunionen idrettsdagen på Voldsløkka. Det er noe å skrive opp på CV-en!

Husk at arbeidsgiveren din vil ansette en kollega. En kollega man kan drikke kaffe med, diskutere problemstillinger med eller kaste ball med! Studentunionen er absolutt å anbefale om du vil engasjere deg, med flere linjeforeninger og muligheter for en kul erfaring. På skolen har vi også studentklinikken der flere fra helselinjene får øve seg og jobbe frivillig. Er du masterstudent kan du melde deg som veileder på biblioteket — mange setter pris på den hjelpen! Selv kunne jeg som andreårsstudent søke meg som faglig fadder, og det har jeg vært siden. Grip mulighetene, for det er mange av dem.

HOT TIP: Karrieresenteret er alltid tilgjengelig med ledige stillinger fra næringslivet, CV-hjelp, veiledning og kurs.

Det er ingen grunn til å la CV-en stå blank!