Sigrid foran Tinghuset

Hvordan blir forelesningene? Kommer jeg til å måtte lese mye pensum? Får jeg tid til å være sosial? Alle disse spørsmålene kvernet oppe i hodet mitt, før jeg søkte studier. Nå har jeg vært journaliststudent her på Høyskolen Kristiania halvannet semester, og er mye klokere enn jeg var for nesten ett år siden. Nå vet jeg akkurat hvordan en forelesning foregår, hva maten i kantina smaker og hvor mye Netflix man kan se i løpet av en uke.

Kan man binge sånn fire sesonger av Grey's Anatomy hver uke, slik som jeg håpet?

Mandag

Du vet den følelsen når du våkner uthvilt og ikke trenger å stresse opp av sengen? Du har skikkelig mandagsfølelse og lager smoothiebowl til frokost? Ikke? Ikke jeg heller, kunne jeg sagt, men det gjør jeg faktisk. Jeg kjenner til den følelsen. Denne mandagen starter sånn.

Smoothiebowl i sengen sammen med mac-en
Meg som nyter mandagen som student.

Nå må jeg passe på å si at det er ganske sjeldent mandagen min starter på den måten. På timeplanen denne mandagen, er det ingen forelesning. Jeg slipper å løpe avgårde for å rekke skolen tidlig på morgenen. I løpet av en uke har jeg cirka tre-fire forelesningsdager, og akkurat denne uken er mandag forelesningsfri dag. Forelesningsfri betyr likevel ikke fri.

Journaliststudiet er et praktisk studie og vi lærer mye gjennom rent praktisk arbeid. Likevel: I slutten av denne måneden har jeg skoleeksamen i retts- og kriminaljournalistikk. Da gjelder det å vite forskjellen på en bistands- og forsvarsadvokat. Derfor setter jeg meg ned med bunken av pensumbøker (og veksler litt mellom pensumboka og Netflix på skjermen).

Er du nysgjerrig på journalistikkstudiet? Les mer om Bachelor i journalistikk her.

På ettermiddagen er det redaksjonsmøte. Jeg har nemlig drømmejobben som journaliststudent: Å skrive blogginnlegg for sin egen skole. Digg! Etter redaksjonsmøtet trasker jeg avgårde til Grønland, for å handle billig frukt og grønnsaker, etter tips fra @fattig.student.

Tirsdag

I dag er det forelesning på Campus Vulkan, som er det stilige bygget ved Kuba-parken. Foreleseren vår snakker om hvor viktig rollen som journalist er i kriminalsaker.

Halvveis i timen synker batteriet på mac-en min drastisk, og plutselig er den tom for strøm. Laderen min ligger hjemme, og jeg gråter litt innvendig. Hvordan skal jeg få notert hvilken part man skal identifisere i en straffesak?? Jeg innser at vi diskuterer like mye som foreleseren snakker, og at deltakelse kanskje er viktigere enn å notere. Vi sitter en liten klasse på rundt 30 stykker og diskuterer hva som er innafor å publisere i media fra straffesaker. (Her kan du lese om hvorfor små klasser er en fordel).

Sigrid i klasserommet
Elsker diktat. For å bli journalister bør vi kunne skrive riktig.

Etter skole, jobb og trening er jeg hjemme. Her er det et arbeidskrav som venter, men denne tiden av døgnet passer også veldig bra til å se noen episoder Grey's... Arbeidskrav kan også gjøres i morgen, kan det ikke? Jo, tenker jeg, og sovner til den tredje episoden på skjermen.

Onsdag

Det er onsdag, lille-lørdag og bare tre dager til helga! Men hvem bryr seg om helg når:

Dagens forelesning er i Oslo tinghus!

Sigrid foran Tinghuset
Hei, jeg skal bare inn i Tinghuset å lære litt jeg.

Før vi går inn i Tinghuset, møter jeg to klassevenninner på en kafé. Ingen av oss har vært i en rettssal før, og vi gleder oss til å få et innblikk i hvordan en rettssak fungerer. Etter sikkerhetskontrollen tar vi heisen opp i åttende etasje og kommer inn i en tom rettssal. Vi tar plass på forskjellige stoler i salen, og får vite hvor de ulike partene vanligvis sitter og hva man som journalist har krav på av informasjon. Jeg finner ut at jeg sitter på stolen til den tiltalte, tar et papirtørkle fra en kleenexboks foran meg og tenker litt på at den forrige personen som tok et papir fra boksen, kanskje var drapstiltalt? Litt skummelt, men også ganske spennende. Jeg går hjem fra Tinghuset og har et mye klarere bilde på hvordan en rettssak fungerer. Jeg er glad for at at studiet mitt er så praktisk at man faktisk kan sitte på dommerplassen i en rettssal mens man lærer.

Torsdag

 Ja du ser riktig, det er Veronica Orderud på bildet! Hun gjester dagens forelesning og forteller om hennes møte med norske journalister. Ingen dropper forelesning i dag, og vi sitter med ørene på stilk. Hun svarer på spørsmål om livet i et mediesirkus og hvordan hun mener krimjournalistikken i Norge har forandret seg positivt. Jeg må le litt av at jeg er litt 'starstruck' i dagens forelesning. Nå er det jo ikke sånn at jeg blir 'starstruck’, eller er på besøk i Tinghuset i hver forelesning. Det skal sies at forelesningene er minst like interessante, omtrent hver gang. Vi får stadig besøk av spennende og relevante gjester, og får gjøre praktiske ting som både inspirerer og gir oss helt annen kunnskap enn pensumbøkene gjør. Jeg feirer torsdagskvelden med å ta velfortjent pause fra studiet og jobb, og drar på konsert med noen venner.

Fredag

Nå er det ikke lenge til helgen, og jeg møter en venninne på

nå er det helg.

Til tross for at det ikke er forelesning på dagens timeplan, jobber vi intenst noen timer. Etterhvert føler vi oss som passe flinke studenter og kjenner at