Go to main content

Som fattig student husker jeg dagen jeg kom over Instagram-profilen @fattig.student. Feeden var full av deilige oppskrifter med alt fra pasta, gryter, hjemmelagde lomper til scampi i ananas-skål. Siden da har jeg fulgt profilen og fått daglig påfyll av middagsinspirasjon.

I starten var personen bak profilen relativt anonym. I det siste har vi sett mer til henne, til tross for at profilbildet fortsatt er av et vinglass. (For å få råd til sko og vin må jeg spise billig, var slagordet hun gikk etter i starten).

Jenta bak profilen heter Karen Elene Thorsen, og hun er student her på Høyskolen Kristiania. Jeg møtte henne og spurte hva som er hemmeligheten bak suksessen, og om hun noen ganger kjøper seg en grandis. For det gjør vel alle studenter?

Sikler nesten på macen av middagene til @fattig.student.

Et studie i tråd med interessene

Karen Elene Thorsen går førsteåret på Bachelor i livsstilsendring og folkehelse. Hun forteller at hun gikk på markedsføring i Bergen før hun startet her i Oslo.

– Jeg har stor interesser for mat og ernæring. Jeg syntes dette studiet virket veldig kult da jeg leste om det. Det er spennende å lære om folkehelse, hvordan vi skal leve lenger og hvordan endre livsstil. Derfor er det perfekt for meg å ha en Instagram-konto om mat, forteller Karen.

Hun var nervøs for at det første året med grunnmedisin skulle bli tungt. (*Alle studier ved institutt for helsevitenskap på Høyskolen Kristiania har grunnmedisin det første året). Det ble ikke slik hun trodde. Det ble i stedet veldig interessant, lærerikt og relevant for det hun lærte videre, kan hun fortelle.

Jeg har valgt helt riktig!

Fattig student

Det å være fattig student er noe mange kan kjenne seg igjen i. Det å ha mange følgere på Instagram er også en drøm hos mange (hvem vil vel ikke ha bekreftelse i sosiale medier? ;) ). Karen har klart å knekke koden på begge:

Hun handler mat for 1300 kroner i måneden, og har over 70.000 følgere på Instagram. Goals? I think yes.

Hver uke legger hun ut en ny ukesmeny på Instagram, som hun oppfordrer følgerne til å utføre. Ukesmenyen ligger på 200-300 kroner, og inneholder fristende middager som man får vann i munnen av å se på. Når jeg scroller nedover feeden hennes kjenner jeg på en liten misunnelse. Hvordan kan hun som student ha så mye tid og motivasjon til å lage rågode middager fra bunn av hver eneste dag?

Kjøper hun seg aldri en grandis?

– Jo, det hender det. Noen ganger orker jeg ikke å lage middag som planlagt. Innimellom blir det bare brødskiver med ost. Og så er jeg svak for takeaway sushi.

Hver måned setter Karen av en sum til mat på egen konto. Bruker hun en tredjedel av det på sushi går det utover resten av månedens budsjett.

– Da må jeg ofte lage «middag på tomt kjøleskap». Med andre ord, jeg må lage middag ut i fra det jeg har. Det er utrolig hvor mye du kan lage av det du har fra før, mener hun.

Klarer du å gjette hvem av Sigrid og Karen som har laget hvilken pasta? ;)

Tips og triks fra @fattig.student

Karen forteller at hun alltid har vært opptatt av mat og sunne verdier. Det er noe av grunnen til at hun opprettet Instagram-kontoen. Da hun ble student innså hun hvor mye penger som går til å fylle kjøleskapet, og hun ville ikke være en fattig student som bare spiste knekkebrød og nudler. Derfor måtte hun opparbeide seg gode vaner, og samtidig bruke minimalt av penger på mat.

  • Matkontoen er en av de gode vanene. Hun har en fast sum som bare er til mat. Blir den tom må hun leve på det «tomme kjøleskapet sitt».
  • De gangene hun ikke handler på Rema 1000, handler hun ofte grønnsaker på Grønland. Der selges det frukt og grønt til under halvparten av butikkpris.
  • Bruk noenlunde samme ingredienser til forskjellige retter, og bruk rester. En gulrotsuppe kan bli til kyllinggryte dagen etter.
  • Spis opp maten. Ikke kast noe. Det kan alltids brukes til noe annet.

Jeg spør Karen om hun har noen favorittoppskrifter, i håp om å få tak i en skikkelig 'go-to-middag' for studenter med tynne lommebøker. Hun begynner å ramse opp forskjellige oppskrifter med laks og pizza med alt mulig på. Jeg innser at hun ikke har noen favorittoppskrift. Ikke rart, når instagramprofilen bugner over av digge ting.

Etter en inspirerende samtale mellom to fattige studenter, går jeg rett til Grønland for å finne billige grønnsaker – i håp om å lage litt mer fristende middager.