Vida funderer på om hun skal slumre videre når alarmen ringer eller stå opp

Det er en felles viten at slumreknappen kun later til å være ens bestevenn -før- den omgjør god tid til stress (som her). Man trenger ikke være hjerneforsker for å skjønne at det ikke skal mye til i dette scenarioet, for å droppe en forelesning. Men så kan vi også være enige om at det ligger en slump dårlig samvittighet i å la være. What to do?

Vida funderer på om hun skal slumre videre når alarmen ringer eller stå opp
Fienden over alle fiender

Det starter med starten

Hvorfor studerer du? Å reflektere over det, er egentlig grunnmuren til alt ork under et studium. Du er nødt til å studere noe som interesserer deg, frister deg og morer deg på en eller annen måte. Det er ikke vits å velge utdanning basert på andre grunner. Når alt kommer til alt så vil studietiden spise nettopp DITT liv, og da må du sørge for at det smaker godt. Det er dessuten ganske essensielt for godt læringsutbytte, oppmøte, følt kvalitet og samhold, at du fra starten av har lyst fra ditt indre å gå i retningen du søker! Med et selvsikkert valg, kommer ganske sikkert lysten også. Lysten til å lære:-)

Ikke lurt å studere om man absolutt ikke vil.
En reporter står fremoverlent med et bredt smil og intervjuer en gutt som har på seg en stripete skjorte med skalla hodeskalle og mørkt halvlangt skjegg. Foran kamera står en gutt med Nike-sekk og sort collegegenser med glattbarbert hode- Ved siden står en annen jente med sort halvlangt hår og en veske over skulderen.

Motivasjon eller dedikasjon?

I håp om at du er sikker i ditt valg av studium, håper jeg du har en neve motivasjon to go with it. Men motivasjon skranter alltid på et eller annet tidspunkt, og da er det dedikasjonen som gjelder. Mitt aller beste life hack noen sinne, på absolutt alle plan i livet, er å sette meg mål.

Delmål er som helger. Du ser frem til, nyter og gleder deg over dem.

Delmål vekker sentralnervesystemet og viser at det finnes lys underveis i tunellen. Å lese pensum minst én time hver eneste dag, kan gi en god karakter som er et hovedmål i ett emne. Samtidig er dét et delmål i en bachelor for eksempel, som jeg tar. Som er avhengig av den byggesteinen med kunnskap underveis. Sånn handler det hele veien om å sette studiene i perspektiv.

Dette bildet viser Vidas venninne, , som sitter og jobber på mac-en sin. Hun ser glad ut.
Min venninne Silje Kjuus!

Nettverk

Når det er sagt, er det ikke sikkert det er nødvendig for akkurat deg å sitte i alle forelesninger. Jeg mener man får mye ut av å dra i dem, men vi er også forskjellige. Noen leser bedre i et stille rom, andre er avhengig av aktive diskusjoner av pensum. Noen trenger å høre pensumet fortalt på en kul og forståelig måte! Jeg, som sikkert mange andre, begynte «alene» i ny by og ny klasse. Samtidig er jeg en person som lærer best i eget selskap, når jeg kan fokusere på meg og mitt. Derfor har jeg funnet en silver lining. Jeg har dyrket nettverk og trives på skolen. Vi har for eksempel en del gruppearbeid som jeg lærer mye av. Det er i tillegg veldig hyggelig å ha noen som kan sende deg notater om du går glipp av noe viktig, og motsatt. Så en god grunn til å møte opp, er menneskene rundt deg som du kan lære av og kanskje treffer i arbeidslivet senere.

Det å ha gode relasjoner handler like mye om deg selv som alle andre.
Her er et bilde av Vida og hennes venninne.

I likhet med videregående skole, sitter man ofte i klasserom eller en sal under forelesninger. Det er lite inspirerende, det gjør vondt i stumpen og det hjelper med en god lunsj. Men! Den absolutte avgjørende faktor er foreleseren! Dette er et stort punkt hos meg som alltid veier tungt. Foreleserne står på enorm erfaring fra arbeidslivet og deler mye som ikke står i bøkene. Jeg ønsker alltid å gå hjem med følelsen av å være beriket på en eller annen måte. De deler historier, engasjerer og gir relevante caser fra virkeligheten. Det føles kanskje litt tøft den tirsdags morgenen da alarmen var så skarp, men det gjør fremtiden i arbeidslivet mindre skummelt. Les også: Hvordan våkner man lettere på morgenen? 

Her er et bilde av Vida og hennes venninne.

 Jeg er ingen helt, som har møtt opp til absolutt alle forelesningene, men jeg er fast bestemt på at det aldri skal handle om at jeg ikke gidder. Jeg reflekterer og prioriterer. Du burde gjøre det samme!  

Dette innlegget ble først publisert i februar 2018.