Første gang du flytter hjemmefra kan være utfordrende på mange måter. Skal du rett og slett pakke ned hele barndomsrommet og frakte det avsted til ditt nye hjem?

Nja, kanskje ikke helt det. Noen har kanskje vasket sine egne klær siden starten av barneskolen, men for noen er det premiere på å vaske klær i det du blir forlatt av foreldre i ditt nye studenthjem. Derfor er det heller ingen en selvfølge å vite hva du skal kjøpe av vaskemiddel. Zalo går som kjent ikke like godt til alt… Og til tross for at det store stipendet vi får i august gjerne skal gå til fornuftige student-innkjøp, betyr ikke det at vi trenger å tømme hele hylla med vaskemiddel på Rema, skaffe oss syv ulike elektroniske kjøkkenredskaper og kjøpe en tolv-pack med støvsugerfilter fordi det var på tilbud. Jeg gir deg en liten guide, slik at du ikke havner i student-pakke-innkjøps-fella. 

Hvordan unngå student-pakke-innkjøps-fella?

Dette kan du ta med hjemmefra

(I mitt tilfelle var dette å overbevise foreldrene mine om at de ikke trengte noe av dette, så jeg kunne stjele det med meg)

Før du leser videre må du vite at dette er ikke ting du MÅ ha for å overleve som student. Det kan være greit å ha, og derfor ikke nødvendig å kjøpe selv om du ikke har det liggende hjemme. Dessuten kan det være at du flytter inn et sted som nesten har alt

  • Vaffeljern eller toastjern

Dette er ikke noe must, men om det for eksempel ligger to vaffeljern hjemme hos foreldrene dine, kan du jo ta med deg det ene. Det fine med vaffeljern er at det også fungerer som toastjern. (Toastjern fungerer derimot ikke sånn kjempegodt som vaffeljern...)

Du skal ikke drive storkjøkken på din nye studentbolig...
  • Blender, stavmikser, mixmaster eller kjøkkenmaskin.

Du trenger ikke alt dette. Du kommer ganske så langt med bare én stavmikser. Det kan komme mye godt ut av den. Potetmos, supper, smoothie, pannekakerøre, you name it.

Du må heller ikke ha 13 forskjellige pakker mel. Du kommer langt med vanlig hvetemel.

Dette kan du med fordel kjøpe brukt

  • Alt. Vaffeljern, blender, kaffemaskin, brødrister, støvsuger. Det ligger så mye ting og kjøkkenutstyr på finn.no eller i Tise-appen som lengter etter et nytt hjem. Kjøp brukt for både miljøet og for å spare lommeboka. Obs! Gjelder ikke do-børste eller oppvaskkost. 

Dette trenger du virkelig ikke

juicemaskin
Du trenger ikke detoxe så mye nå.
  • Juicemaskin. For det første: hvem har tid til å lage juice når man er student? For det andre. Du trenger en hel frukt- og grønnsaksåker for et lite glass ferskpresset juice. Juice-detoxen kan du vente med til du er ferdigstudert, kanskje. In the meantime får nyrene gjøre jobben sjæl. 
  • Pizza-stein. Jeg skjønner at italiensk pizza er godt, altså. Men det har blitt laget ganske god pizza på vanlig stekebrett også. 
  • Elektrisk fot-bad. Dette er kanskje ikke noe som hører hjemme i kjøkkenkategorien, men når vi først er inne på ting du ikke trenger når du flyttter hjemmefra: Fot-bad er ikke en nødvendighet i en student-husholdning. Det holder med en bøtte og litt varmt vann til de kveldene du skal ha hjemmespa, gjør det ikke?
  • Salatslynge. Til deg som ikke vet hva dette er, det er faktisk ikke nødvendig å vite det. Salatslynger er til for å støve ned i hjørneskapet til foreldrene dine. Ikke på kjøkkenet til en student.   

Og en liten handleliste til den første handleturen 

Du vet jo selv hva du liker å spise, så jeg skal ikke komme med handleliste til ukesmeny etter ukesmeny. Men jeg husker selv veldig godt hvor mye jeg måtte kjøpe for første gang da jeg flyttet for meg selv. Hvilke vaskemidler og tørrvarer trenger du egentlig? Og hva kan du fylle fryseren med?

  • Frysevarer: Litt av alt du vet du spiser. Kyllingfileter, kjøttdeig, frosne grønnsaker for eksempel.
  • Tørrvarer: Hvetemel, havregryn, gjær og bakepulver om du skal bake, sukker, kakao, te og kaffe om du drikker det, salt og pepper og krydder du liker. Pasta, ris. Torosupper. Hermetiske bokser med mais, tomat, og diverse.
  • Vaskemidler: Oppvaskmaskin-tabletter eller pulver. Zalo og oppvaskkost. Håndsåpe til kjøkken og bad. Gulvvask, do-rens og kanskje en vindussspray. Bøtte og mopp. Én type vaskepulver til klesvasken holder. 

Dette er the basics. Du trenger ikke all verden i ditt nye studenthjem. Du kommer langt med litt såpe, havregryn, pasta, salt og pepper. Og kanskje en flaske tran i kjøleskapet? 

Zalo kommer godt med, men blomsternæring? Det trenger du ikke.
Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania