Sigrid foran biblioteket

Til deg som allerede er student på skolen, og til deg som skal starte nå til høsten. Jeg skal fortelle deg litt om biblioteket på skolen. Det er nemlig ikke bare et bibliotek.

Sigrid foran biblioteket
Velkommen til biblioteket på Campus Kvadraturen

Som student på Høyskolen Kristiania har du faktisk tilgang til flere forskjellige biblioteker fordelt på de ulike campusene. Det største biblioteket er på Campus Kvadraturen:

Biblioteket Kvadraturen

KONGENS GATE 22

Du går inn en dør i Kongens Gate og opp i 2. etasje. Her kommer man inn i et stort område der du kan lese, gjøre gruppearbeid og mye annet. Selve biblioteket er i 3. og 4. etasje, så 2. etasje består hovedsakelig av sittegrupper og båser. Ved inngangen er det snacks-automater og en egen Starbucks(!)-kaffeautomat, som redder deg fra sulten som kommer snikende under beinhard eksamenslesing. Med mindre du er en av de smarte som lager deg lunsj og snacks hjemme. Og hvis du ikke er en av de, finnes også Steen og Strøm rett på andre siden av gata. I kjelleren der finner du mye spiselige godsaker.

Sigrid på biblioteket
Her sitter jeg og leser i favorittboken min.

I 3. og 4. etasje finner du pensumlitteratur til både dagslån og vanlig utlån (eller hovedsamling, som det så fint heter på biblioteket). På Kvadraturen er det disse fagområdene som dekkes best: Helsevitenskapmarkedsføring, økonomi- og innovasjon, ledelse og organisasjonDu finner andre fagområder også, og du kan søke opp boken du trenger på bibliotekets nettsider eller Oria.

Her kan du finne ut om de har boken på Kvadraturen, om den er bare til dagslån eller om du kan ha den i flere dager. Her kan du også se om boken er utlånt eller tilgjengelig. Som på andre bibliotek, er det slik at hvis en bok er utlånt, kan man reservere den. Det er digg!

Sigrid på biblioteket
For de som går helsevitenskap, er det ikke bare informasjon å hente i bøker...

Biblioteket Fjerdingen

CHRISTIAN KROGHS GATE 32

Biblioteket på Campus Fjerdingen er noe mindre enn på Kvadraturen, men her finnes det også mye faglitteratur. Dette biblioteket dekker fagområdene Teknologi og kommunikasjon- og design best. Biblioteket ligger bak kantina, og her finner du noen leseplasser. Det er ikke det eneste stedet på huset du kan lese på, for på Fjerdingen er det også en stille lesesal i kjelleren, og to store arbeidssoner i 2. og 5. etg. I kjelleren er det også flust med grupperom som du kan booke gjennom skolens nettsider.

Biblioteket Vulkan

VULKAN 19

På Vulkan finner du også et koselig, mindre bibliotek med noen leseplasser. Her finner du det største utvalget av bøker i fagområdene: Film- og medier og scenekunst, musikk- og studio

Biblioteket Hansaparken (Bergen)

KALFARVEIEN 78C

Biblioteket i Bergen ligger i femte etasje på campus Hansaparken.

Bibliotekets nettside

På biblioteket.kristiania.no finner du mye bra. Som nevnt over, kan man søke opp bøker man trenger, men du finner også annen informasjon her. For eksempel:

  • Åpningstider
  • Guide til kildehenvisning
  • Tilgang til dokumenter hjemmefra
  • Pensumlister

Hvorfor skal du besøke biblioteket?

Fordi det er ikke bare et bibliotek.

Ja, du finner bøker her. Men biblioteket tilbyr også andre tjenester (og nei, jeg snakker ikke om Starbucks-kaffemaskinen på Kvadraturen). På hvert bibliotek jobber det minst én bibliotekar. Og han eller henne kan du faktisk booke! Du kan bestille veiledning ved biblioteket her.  Da får du møte en som kan hjelpe deg med kildebruk, henvisning, litteratursøk og alt annet du måtte lure på. Du kan rett og slett få hjelp til å forbedre en oppgave du skriver. Alle tre bibliotekene tilbyr dette.

På Kvadraturen kan du til og med bestille en faglig studieassistent. Dette er masterstudenter som tilbyr veiledning til oppgaveskriving og andre spørsmål om fag og pensum. Hvorfor visste jeg ikke dette da jeg hadde min første hjemmeeksamen i høst?

Les: helvetesuka minutt for minutt

Hvorfor jeg drar på biblioteket?

For det første er det et veldig greit sted å sitte å jobbe. Man blir på en måte tvunget til å faktisk jobbe med skole. Velger du dette stedet for å se siste episode av Game Of Thrones, lover jeg at du får deg noen blikk. Blikk får du også hvis du sitter på verdens stilleste lesesal i 4. etasje og åpner lunsjen du pakket inn i verdens mest knitrende matpapir. Det eneste som fungerer der er lydløs smoothie-drikking og stille-skrivende penn, for der er det magisk stille. Er man ikke helt i mood for stille lesesal, fungerer resten av biblioteket som kantine, grupperom og klasserom på samme tid. Her er det rom for oppgavesamarbeid, sladder og diskusjoner (om kildehenvisning eller siste Pærra-episoden).

Sigrid i lesesalen
Velkommen til en stille lesesal.

Pensumbøker er en fin ting, særlig når man skal skrive eksamen og bruke pensum aktivt, som det så fint heter i oppgaven. Er du som meg, som ikke stilte til skolestart med sekken full av pensumbøker? Da er det veldig deilig å finne igjen pensumbøkene i hyllene på biblioteket. Bare husk å gå til utlånsautomaten og lån boken, selv om du skal bare bruke den på biblioteket. Da slipper neste personen som vil ha boken, lete seg grønn etter den. På oria.no vil den nemlig vise seg som tilgjengelig.

Starbuckskopp på biblioteket

Dette var min lille guide til bibliotekene på Høyskolen Kristiania. Du som student kan bruke alle tre om du vil, eller du kan velge deg ett av de. Selv om noe i denne guiden er litt selvsagt (som at finner du bøker på biblioteket), så håper jeg du har blitt litt fristet til å benytte deg av alt biblioteket tilbyr. Om det så bare er starbucks-kaffe.

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania