Kollasj av ulike kjennetegn på å flytte hjemmefra.
Foto og tekst av studentblogger Tina Veronika Odberg Markeseth.

Hurra! Ditt helt eget sted, dette blir dritfett

Helt riktig, å få mitt eget sted er på topp tre over beste ting som har skjedd meg i livet. Men husk! Det kan også bli dritdyrt. Mine tips er derfor: Planlegg i forkant, ta med deg ting hjemmefra, og når dette er gjort: Takk Gud for at IKEA finnes.

Ønsker du noe litt mer personlig enn lack-møbler kan man ta turen innom Finn.no eller andre steder man kan kjøpe ting brukt. Man kan finne masse fint helt gratis og! Snakk om vinn-vinn situasjon.

PS. Ha i bakhodet at stilen din muligens vil endre seg i løpet av årene du skal bo der, - hilsen hun som fremdeles jobber med å fjerne chabby chic-quotes fra interiøret :(

Kollasj av studentblogger i herskapshus.
Nøyaktig hvordan jeg følte meg de første ukene i min nye leilighet. Og egentlig gjør fortsatt når jeg tenker meg om.

MAT. ER. DYRT. (Hvis du ikke planlegger)

Du har garantert hørt en hel del kommentarer om hvor dyrt det er med mat er allerede!

Og gjett hva: Det stemmer faktisk! Ost for eksempel! Ost er dritdyrt! Og oppvasktabletter, oh my.

Riktignok ikke på verdensbasis, da nordmenn bruker en betydelig liten del av inntekten på mat, men at en ost koster nesten hundre kroner må være lov å kategorisere som et i-landsproblem?

Likevel er det ikke slik at man som student er dømt til å gå sulten siste halvdel av måneden før stipendet kommer. Det handler bare om planlegging. Mine to beste tips:

  1. Ukeshandle
  2. Ta med matpakke hjemmefra

Ekstratips: Når du er eneste person i husholdningen blir maten fort dårlig før du rekker å spise den opp. Bruk fryseren for det den er verdt, sats på få pålegg og velg varer med lang holdbarhetsdato - så slipper du å kaste mat. Bra for lommeboka og bra for kloden!

Sammenligning av kjøleskap før og etter stipend.
Det trenger absolutt ikke å bli sånn her!

<3 Flaskepant <3

Det finnes få ting som er verre enn å tømme aluminumsbokser for alkoholskvetter og brukte snus (spesielt med hangover på en søndag).

Men! Det er ikke helt forgjeves: Har du vors kan du få MASSE pant. Og MASSE pant betyr MASSE penger til hangovermat.

Så lenge vennene dine ikke er så kjipe at de drikker fra glassflaske, og du heller må lokalisere nærmeste glassemballasjecontainer riktignok. Eller enda kjipere; de ber deg vippse panten tilbake. Har faktisk hørt historier om det. Gjør vennene dine sistnevnte ville jeg kanskje vurdert nye venner.

Pant gjelder forresten ikke bare alkohol, for min del er det bursdag og julaften samtidig når jeg skal pante de femti Pepsi Max flaskene jeg har drukket den siste uka.

Ingen forteller deg hva du skal gjøre

Hvor digg er det ikke å slippe å høre på maset til mamma om å rydde, gjøre lekser og stå opp om morgenen? Halleluja!

Men, dessverre så har det seg slik at når ingen pusher deg til å gjøre ting - er det fort gjort at du gjør nettopp det: Ingenting. Jeg leste at mellom 50 og 95% av alle studenter prokrastinerer. Er det kanskje en sammenheng?

Tv med tv-programmet "Say yes to the dress"
Det er ikke fysisk mulig å prokrastinere mer enn å se "Say yes to the dress".

Men husk på dette: Den eneste prokrastineringen går utover er deg selv! Så skru av TLC og finn frem pensumbøkene i stedet. Sett på alarm om morgenen, selv om du ikke har forelesning. Ta oppvasken rett etter middagen.

Jeg kan love at hverdagen vil bli mye bedre! Og når du er effektiv har du også mer tid til å slappe av, - uten å ha ting du burde ha gjort i bakhodet. 

Ring en venn (mamma og pappa)

I det man flytter ut blir man umiddelbart verdensmester i alt som har med å klare seg på egenhånd. Så går det et par dager, og man må motvillig plukke opp telefonen for å spørre om hvordan man koker vann uten vannkoker. Ok, kanskje ikke fullt så ille, men det skal sies at jeg ringte mamma for å spørre om hvordan man koker poteter. No joke.

Bare husk at det er ingen som forventer at du vet alt i det du flytter ut, så ikke nøl med å spørre om det du lurer på. De blir garantert glade for å få en telefon uansett!

Tenke økonomisk

Det er (ikke overraskende) ingen god idé å bestille shots til hele vennegjengen, eller gå på shoppingtur samme dag som stipendet har kommet inn på kontoen.

Det er heller ingen god idé å handle i kantina daglig, eller stikke innom Espresso House for en femti kroners latte flere ganger i uken. Sett opp et budsjett som ikke gir luksusfellen-Hallgeir bakoversveis (da er du god😉), og du slipper å spise nudler kokt i tårevann siste uka før stipendet.

Nudler i bolle.
Nudler kokt i tårevann.

Mitt beste tips er å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene. Bare et par vakter i måneden vil gjøre økonomien betydelig romsligere. Eventuelt kan du satse på en sommerjobb!

Hjemlengsel? Ikke jeg nei!

I starten er det både spennende og gøy å flytte hjemmefra, men plutselig kan følelsen av å savne hjemme-hjemme komme snikende.

Kanskje savner du huset, mamma, pappa eller et kjæledyr. De hjemme savner sikkert deg og, så hvis du har muligheten: Ta en tur på besøk eller ring dem.

Husk: There is no place like home <3, (ref. treskilt fra Nille). Du kan gjerne føle dette om både studentboligen din og hjemme hos foreldrene dine. Det gjør hvert fall jeg!

Til slutt, et pro-tips: Skaff sommerjobb i hjembyen (kanskje du har en fra før?). Da lever du gratis måneden du ikke får stipend, tjener opp litt ekstra til studiene begynner igjen og får besøkt de du er glad i. Win-win-win.