notatbok, notater, pedagogikk, rådgivning
Bare skriv
Hvordan unngå skrivesperre?

Unngå skrivesperre

Er du i ferd med å starte på et nytt prosjekt, eller kanskje du er midt i et halvferdig et og sliter med å fullføre? Hvordan kan du på best mulig måte unngå skrivesperre?

bilde av et blankt word dokument

.......

2 timer senere

.......

bilde av et blankt word dokument

Fokuser på å vær tilpasningsdyktig, ikke perfekt

Når det går så langt at du sitter i timesvis fordi du ikke klarer å formulere et avsnitt på «den rette måten» kan du si at perfeksjonismen hindrer deg i å få ting gjort. Da er det på tide å utfordre deg selv. Legg perfeksjonisten i deg til side og let etter den tilpasningsdyktige deg. Skriv på deler av teksten som du allerede ser klart for deg. Om du kommer inn i en god stim kan dette hjelpe deg videre med avsnittene som tidligere gav deg hodebry. Trolig vil du se at temaet som du tidligere slet med ikke har så stor betydning i det lange løpet. Et annet alternativ kan være å dele teksten inn i mindre deler. Sett deg delmål. Den ene dagen kan du sette deg som mål å fullføre et avsnitt, eller kanskje bare en setning. En annen dag kan du gå for flere avsnitt eller en hel side.

Ta deg en pause

Når du har skrivesperre er det lite sannsynlig at en pause på 5 min gjør susen. Ofte må det mer til enn noen minutter der du sjekker sosiale medier. Jeg vil at du skal ta på deg skoene og komme deg ut av huset. Gå deg en tur, lytt til god musikk, møt noen venner og ta en kopp kaffe, eller min personlige favoritt; en god treningsøkt. Å koble totalt av er undervurdert. Så gi deg selv en liten pause slik at du får sjansen til å lade opp og omstrukturere. Og når du føler deg klar, ja da fortsetter du med det du gjorde.

Treningssenter, Holms place, Les Corts, Barcelona
En god treningsøkt er min personlige favoritt for å koble av.

Ikke glem å feire det du har gjort så langt!

Tanken på alt du må gjøre kan fra tid til annen gi deg følelsen av motløshet. For uansett hva du gjør så er det umulig å fullføre alt. Mengden arbeid overstyrer oss totalt og vi stopper opp. Flere som kjenner seg igjen her? Så her er det du skal gjøre: se på alt du har gjort så langt som en prestasjon! Det er viktig at du ikke kun fokuserer på det siste etterarbeidet som du tror er viktig for oppgaven, fordi alt du har gjort så lang er også med på å bidra til sluttproduktet. Så feir det! Feir prosessen! Ikke glem at du gjør en fantastisk jobb!!!

Ekstra tips:

Fra egen erfaring vet jeg at mange av de beste ideene mine strømmer på rett før jeg sovner. Men dersom jeg ikke skriver dem ned med en gang er de som regel glemt morgenen etter. En god ide kan derfor være å kladde ned alle tankene i en notatblokk som du har liggende på nattbordet (eller eventuelt bare på mobilen, for den vet jeg at dere alltid har i nærheten).

notatbok, notater, pedagogikk, rådgivning
Når tankene strømmer på kan det være kjekt å kladde ned de ulike ideene.

Lykke til!