IntoCampus

Hei du som er er sykt klar for fadderuka, hei du som bare er sykt stressa for fadderuka og hei du som vurderer å droppe fadderuka! Vi studentbloggere har alle vært i din situasjon, uansett hva du tenker å gjøre med dagene foran deg.

Vi har alle hørt de samme ryktene som deg, nemlig at fadderuka er grunnlaget for HELE DITT SOSIALE LIV DE NESTE TRE ÅRENE. Vi forstår skikkelig godt at du er stressa, men ikke vær det! Her kommer våre erfaringer fra fadderuka:

Er fadderuka avgjørende for hele ditt sosiale studentliv?

Maren: Det vil jeg ikke si, men at du får mange minner er det ingen tvil om. Konserter, bar til bar og så videre er alle minner jeg bærer med meg i hjertet ?

Tina: Nei, absolutt ikke! Fadderuka er selvsagt et godt utgangspunkt for å bli kjent med masse nye mennesker, men resten av tiden som student avhenger ikke av den.

Jakob: Jeg synes ikke fadderuka er avgjørende for det sosiale livet resten av skoleåret, men det er jo en slags boot camp hvor du får mulighet til å få bekjentskaper litt fortere enn du ellers ville fått. Pluss at det gir deg noe å bonde over når du møter folk fra klassen din i etterkant av fadderuka.

Vida: På en måte er den avgjørende, fordi du skaper bånd med skuldrene senket. I klasserom og forelesningssaler skjer det mest undervisning. Men på den andre siden, så får du lett venner uten å være med på fadderuka. Alt avhenger av deg som person og dine ønsker, sånn egentlig. Jeg opplever at folk er SÅ greie!

Vida med tre venner fra fadderuka
I fadderuka skaper du bånd med skuldrene senket, sier Vida!

Er de folka du blir kjent med i fadderuka virkelig de du kommer til å henge med resten av studietiden?

Tina: Det kommer helt an på gruppen du havner med! Selv er to av jentene jeg kom i faddergruppe med på Into Campus 2014 mine bestevenner, men jeg har flere bestevenner fra studiet jeg ikke møtte en eneste gang i fadderuka.

Maren: Jeg er absolutt venn med de fra tekst-klassen som jeg var i faddergruppe med, og det var veldig fint å kjenne noen den første uka med undervisning. Ellers har jeg også fått mange flere venner, og tror jeg hadde fått de uansett.

Vida: Absolutt ikke, det er det som er så fint. Fadderuka gjør deg varm i trøya og allmenkjent med flertallet. Du lærer navn, skaper minner og får muligheten til å starte første offisielle skoleuke med noen. Husker det var veldig godt å ha faddergruppechatten, hvor vi avtalte å møtes før de første forelesningene, for eksempel. Men! Siden den gang har jeg blitt kjent med mange flere, og så er det et par jeg ikke snakker like mye med.

Jakob: Mest sannsynlig ikke. Min erfaring er at det er veldig tilfeldig hvem man møter i fadderuka, og den varer ikke lenge nok til at man virkelig finner sine folk. Men man kan jo være heldig!

Bilde fra konsert på Into Campus 2017.

Må jeg være med på alt?

Tina: Nei, bare bli med på det du har lyst til! Selv blir jeg sliten hvis det skjer for mye, så har aldri vært med på alt hele uken. Men jeg anbefaler å bli med på så mye som mulig, arrangementene er kjempebra!

Maren: Absolutt ikke! Bli med på det du vil og kan, og kos deg masse da. Rekker du ikke alt går det helt sikkert fint - men det er klart du får mest ut av fadderuka om du er med på alt.

Into Campus

Vida: Jeg føler ikke at man må det, og gjorde det ikke selv heller. Det er gøy å delta på litt dagaktiviteter og litt kveldsaktiviteter, så er uka verdt mer enn gull. Men skal du jobbe en dag, eller vil sove lenge, så er det ingen som tenker på det. Jeg synes man skal gjøre det man har lyst til, men når det er sagt så anbefaler jeg å tre ut av komfortsonen. Angrer sjelden på det!

Jakob: Fordelen med fadderuka er at du absolutt ikke må noe som helst. Det er lov å prioritere de tingene du aller helst vil, og velge bort resten.

Hva skjer hvis jeg ikke kan være der, er det fullstendig krise?

Maren: Neida, det løser seg!

Vida: Ikke i det heletatt. Mange hadde jobb, fyllesyke og andre avtaler i løpet av fadderuka i fjor. Det var null stress. Vi ble en knyttet og fin faddergruppe likevel! Fadderuka handler ikke om å finne seg bestevenner, det er en fin uke dedikert til å begynne utformingen av et nettverk! Også bli litt varm i trøya da.

Jakob: Det er langt fra noen krise å gå glipp av fadderuka. Du får kanskje litt mer “catching up” å gjøre første skoledag, men det går fort.

Hvorfor burde jeg bli med på fadderuka? Overtal meg da

Fadderuke 2017

Tina: Det er sosialt, man møter de man skal studere med i en annen setting enn forelesningssalen, arrangementene er KJEMPEBRA og man får minner for livet. For min del, som ny i Oslo, var det også nyttig i forhold til at jeg ble mye bedre kjent med byen! I tillegg er fadderne veldig behjelpelige med spørsmål du måtte ha om studiet, og passer på at alle føler seg inkludert.

Maren: Har du lyst til å skape mange minner med alle du skal gå på skolen med fremover, så bør du dra! Om du ikke kjenner de nå, så har dere uansett en felles opplevelse senere!

Vida: Fadderuka er en bombestart på et nytt studieår, og virkelig utrolig GØY. Gøy synes jeg alle burde være med på. Du får konserter, turer i parken, kule aktiviteter og vorsing i ferske kollektiv. Du blir kjent i byen, spiser is i sola og raver utover kvelden. Alle har samme intensjon i fadderuka; å være et fellesskap. Vi er jo trossalt flokkdyr, 10hi.

IntoCampus

Jakob: Fadderuka er jo en slags “once in a lifetime”-erfaring, så jeg synes man skal gi den en sjanse. I min fadderuke endte jeg opp med å synge for penger på Karl Johan (ikke solo, vel å merke, men i en stor gruppe). Det er ikke akkurat noe jeg har tenkt til å gjøre igjen, men litt gøy å tenke på i ettertid!

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.