Studentblogger med tomlene opp, og motivasjonssitater.

Starten av skoleåret. Man har ladet opp til skolestart med et par måneders ferie, har nytt pennal med fine fargeblyanter (eller ikke, men jeg savner skolesrarthandleturen fra da jeg var yngre) og almanakken med marmordesign er allerede utfylt frem til september. Motivasjonen er på topp! Men så, i det sensommeren blir byttet ut med de første høstløvene, er ikke den store gleden over de nye fargeblyantene der lenger. Plutselig begynner eksamenene å nærme seg! Her er mine beste tips til å holde på motivasjonen.

Gode rutiner

Gode rutiner i hverdagen gjør etter min mening livet lettere å leve. Dra på forelesninger, gjør en ordentlig innsats på deltidsjobben, dra på trening, spis sunn og god mat, ta med deg matpakke og hold hulen din ren og ryddig. Å bruke energi genererer mer energi, og plutselig har du gjort den oppgaven du egentlig ikke hadde motivasjonen til. PS. Ingenting dreper motivasjonen mer enn ukelange seriemaraton.

Sett deg mål

Vil du være en god student, en OK student eller en dårlig student? Alle vil være en god, men de fleste blir en OK. Målet "å være god på skolen" kan være litt vanskelig å motiveres godt nok av. Så hva med å tenke på drømmejobben du ønsker deg etter studiet? Eller bestemme seg for at du skal få A på en eksamen?

Pass på å ikke havne bakpå

Når motivasjonen allerede er synkende er det verste som kan skje å havne bakpå med pensum og skolearbeidet. Det frister kanskje mer å sove noen minutter (eller timer) til når alarmen runger og det er like mørkt som da du la deg, men la være! Stå opp og kom deg på forelesning. Bare spør deg selv: Har du noen gang angret på å ha møtt til forelesning? Mest sannsynlig ikke. Når motivasjonen til å lese svikter kan du få mye "gratis" av å dra på forelesningene.

Planlegg ukene, så blir det mer struktur i hverdagen. Det gir mer motivasjon også! (Jeg gjør dette ca. 3 av 52 uker i året... Fin blokk da).

Gi deg selv en liten premie

Noen ganger er det bare ikke nok å skulle lete frem sin indre motivasjon, og litt materialistisk lykke er på sin plass. Kanskje ønsker du deg et nytt klesplagg? Eller kanskje premien er en god middag eller en tur ut? En kopp kaffe? Eller en spasertur i en av Oslos grønne lunger for å lufte hodet. Få ting kan få opp motivasjonen som noe å glede seg til!

Pensumbok med sjokoladebarer.
Idé til lesemotivasjonen. NB. du kan bli litt kvalm.

Se motivasjonsvideoer på Youtube

Kleint? Ganske. Overdrevent? Definitivt. Men det er et eller annet med de som faktisk kan fungere hvis man er på desperat jakt etter litt motivasjon. Benk deg foran pcen og gjør deg klar for tjue minutter med "you can do this" og "believe in yourself". Bare ikke fall i fella, da blir du fort sittende og se på Youtubevideoer de neste fem timene. YouTube er skummelt avhengighetsskapende.

Skippertak eller ikke skippertak?

That's the question! Det er egentlig ikke en bærekraftig løsning, men i noen tilfeller kan det være nødvendig å ty til skippertaksmetoden for å komme seg gjennom pensum eller en hjemmeeksamen. Hvis du bestemmer deg for at skippertak er veien å gå

Oransje jodel om skole.

Innse at det egentlig ikke er så ille

Den berømte dørstokkmila. I det du endelig trer over den er det plutselig ikke så gærent likevel. For min del tilsier all tidligere livserfaring (ikke at det er så mye, men uansett) at selve irritasjonen over å ikke ha lyst til å gjøre en oppgave eller lese til en eksamen er verre enn å faktisk gjøre den. Rådet er derfor: Bare sett i gang, så er det ikke så ille likevel!

Eventuelt kan du bruke en av disse utspekulerte studieteknikkene.

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.