Alle i markedsteamet

Når man møter helt nye folk er det greit å ha noe å snakke om. Ellers kan det bli helt stille. Lenge. Det er egentlig helt naturlig med litt stillhet av og til, og ingenting feil ved det... Likevel er det mange som ikke liker denne formen for samtalepauser. Spesielt reagerer folk på stillheten når de ikke kjenner personen foran dem. Da benevnes den ikke eksisterende samtalen ofte som KEEEEIN!!!

Jeg vet ikke med deg, men jeg synes i grunnen det er helt ok med litt klein stillhet når man kjenner folk godt. Så hvis man aldri møter nye folk, så slipper en å bekymre seg for denne stillheten. Men HALLO! Da går man jo glipp av så mange bra personligheter, samtidig som at klein stillhet ikke er synonymt med sosialt selvmord heller. Det er verdt å sette klein stillhet på spill for nye venner! Sant? Det synes i alle fall jeg.

Så for all del ikke sitt hjemme i fadderuka, fordi du er redd for at det skal bli kleint! Finn fram notatblokka heller: Her får du studentbloggernes "small talk"-erfaringer ?

Hva pleier du å småsnakke om?

Tina: Det kommer an på personen, men ofte blir det til at jeg spør om noe knyttet til studier, om de har gjort noe spennende i helgen eller lignende. Er det virkelig krise ender jeg opp med å nevne været.

Jakob: Jeg må nok innrømme at været står på min liste også, bare jeg er desperat nok. Egentlig tenker jeg at alle slags temaer (selv været) kan være et ok samtaleemne, så lenge man har en vinkling som er litt interessant. Ellers kan jeg snakke om ting som virker relevant for den jeg snakker med - jobb, skole, interesser og hobbyer.

Maren:  Om ikke småpraten går sin gang pleier jeg kanskje å by på en flause eller to fra mitt eget liv, det pleier gjerne å lette litt på stemningen. Ellers er dyr, studier og Trump gode tema.

Vida: Jeg interesserer meg for mye rart på fritiden. Eksempelvis henger jeg meg lett opp i nyhetssaker, konspirasjonsteorier, hvordan man kan vaske bil ripefritt eller fremtidsplaner. Dette er eksepsjonelle small-talktemaer som hvem som helst kan kjenne seg igjen i. Jeg bare ser an vedkommende og spyr ut det første jeg kommer på. Ofte utvikler samtalen seg ut av smalltalk-båsen!

Har du noen small talk-tips?

Studentblogger Tina, med en snakkeboble der det står: Hehe, fint vær i dag ja...

Tina:  Ikke snakk om været. Alle vet det er det man snakker om når man faktisk ikke har mer å snakke om, og det gjør bare hele situasjonen enda mer ubehagelig (bortsett fra hvis det er mamma eller bestemor, - været er kanskje deres absolutt favorittema). Et godt tips er derimot å gi noen et komplement, stemningen blir automatisk bra hvis du sier de har en fin genser eller er fin på håret!

Jakob: Det enkleste er kanskje å leke journalist og stille masse spørsmål, noe som stort sett funker. Om man stiller spørsmål blir man fortere kjent med personen man snakker med, og da synes jeg ofte det blir enklere å finne nye samtaleemner derfra. Hvis man snakker med noen som har dialekt, piercing eller hatt er jo det enkle innganger til samtaleemner. Så tipset mitt er kanskje først og fremst: Bruk ørene og øya før du bruker munnen!

Maren: Ja, enig med Jakob! Mitt beste tips er at alle er flinkest til å prate om seg selv! Derfor kan du bare spørre om hva de driver med, hvor de er fra, har de søsken? Kjør på og spør tusen spørsmål. Jeg liker å tro at jeg er god i smalltalk fordi jeg gjør nettopp dette. 

Vida: Ikke tenk på det i det heletatt, er mitt beste tips. Føler du for å snakke, snakk. Føler du ikke for å snakke, ikke snakk. Det er bare kleint om du tillegger situasjonen kleine følelser.

Hvordan reagerer du på klein stillhet?

Tien utenfor slottet.

Jakob: Det kommer litt an på situasjonen og hvem jeg er sammen med. Noen ganger tenker jeg det er greit med stillhet, og at det ikke er mitt ansvar å gjøre noe med det. Andre ganger leter jeg desperat etter samtaleemner og sier hva som helst bare for å holde praten gående. Det hender jeg har tatt trappene istedenfor heisen for å unngå å stå der i en trang heis med én annen person.

Tina:  Åh, jeg er en sånn person som desperat prøver å bryte den ved å si et eller annet uinteressant som gir laber respons og bare gjør hele situasjonen enda kleinere. ”Regner i dag ja”.

Maren: Jeg kan ofte ikke merke at det er klein stillhet, men det er kanskje fordi jeg prater veldig mye og holder samtalen gående med meg selv fort. Ellers er «jess, da hadde ikke vi to mer å prate om» en replikk jeg har servert med både hell og uhell.

Vida: Jeg kan tenke for meg selv at «nå er det klein stillhet», men da begynner jeg ofte å le og det får meg til å tenke på noe gøy som jeg kan prate om! Jeg tar akkurat klein stillhet med en veldig ironisk distanse.

Din beste small talk-historie?

Studentblogger Vida, med en snakkeboble der det står: Ser du har fine gulvlister.

Jakob: Jeg har sikkert drøssevis av eksempler på kleine small talk-situasjoner, men kommer ikke på en spesifikk historie. Problemet med small talk er kanskje at det gjerne blir så overfladisk at det fort går i glemmeboka med en gang samtalen er over.

Maren: Neiiii, kommer ikke på noe jeg heller. Nå er det opp til dere, Tina og Vida!

Tina: Jeg har en fast kunde på beninstasjonen som en gang kjørte forbi meg og noen venninner da vi gjorde en russeknute som gikk ut på å ha ”fartskontroll” med hårføner og refleksvest. Han forteller om dette HVER gang han er innom, jeg bare smiler og nikker, helt til kollegaen min utbryter: Ja, DEN historien har vi vel hørt et titalls ganger nå! Tror aldri det har vært så stille på jobb noensinne.

Vida: Åh, jeg skulle leie røykmaskin av en A4-familie til en fest. Jeg ble stående i gangen deres, mens mor i huset forsøkte å kopiere den signerte kontrakten. Hun hvisket typ «ja, nei, snart nå» mens maskina ikke ville gjøre som hun trykket. Jeg merket at hun synes det var kleint å la meg vente, og da ble jeg med ett interessert i å lette stemningen. Selv var jeg jo ikke klein. Så jeg begynte å smalltalke om nabolaget, for et fint strøk det var. Jeg tok på listene i huset og tittet i taket, pratet om at jeg drømte om min egen store villa en dag. Heldigvis fungerte det!! Aner ikke hva jeg hadde gjort om de bodde i en sliten leilighet eller noe sånt.

 

Bilde der det står: Følg oss på sosiale medier.