Fatigue er den senskaden kreftpasienter rapporterer hyppigst. 10-35% av alle kreftoverlevere har fatigue. Fatigue er en subjektiv opplevelse av å være kronisk trett, sliten og mangle energi. Noen sliter også med nedsatt hukommelse og konsentrasjonsvansker. Fatigue er et symptom med mange mulige årsaker og ikke en definert tilstand eller diagnose. 

Mange opplever at fatigue avtar når kreftbehandlingen er avsluttet. Noen opplever at tretthetssymptomer melder seg først en tid etter at kreftbehandling er over og de har følt seg friske en stund. 

De som lever med fatigue kan ha nytte av å redusere kravene i dagliglivet. Dette høres muligens enkelt ut, men kan være vanskelig å gjennomføre i praksis. Mange ønsker seg raskt tilbake til det funksjonsnivået de hadde før, og har problemer med å tilpasse seg dagens situasjon.

Aksept er et godt utgangspunkt for et godt liv med fatigue. Det betyr ikke at du må like situasjonen du er havnet i, men at du begynner å jobbe med kroppen i stedet for i mot. 

Her er flere tips til hva du kan gjøre selv for å regulere energinivået ditt når du lever med fatigue etter brystkreftbehandling: 

  1. Det er viktig å ha gode rutiner og følge disse. Planlegg aktiviteter på en tid på dagen når du vanligvis har god energi.
  2. Vær i aktivitet. Prøv å få litt mosjon hver dag og legg opp aktivitetene slik at du ikke blir sliten i lang tid etterpå. Gjør noe du liker og som er enkelt å gjennomføre. Noen ganger kan det være nok med en liten tur, litt hagearbeid og andre ganger kan du delta i treningsgrupper. Forskning viser at trening og bevegelse er medisin. 
  3. Sørg for at du får nok søvn og sett av tid til hvile. Finn en god balanse mellom fysisk aktivitet og hvile. Lytt til kroppen din. 
  4. Skriv lister over gjøremål og kryss av etterhvert som de er gjennomført. 
  5. Begrens internettbruk og sosiale medier om du føler at det tapper deg for krefter. 
  6. Et sunt og godt kosthold
  7. Hvis du ikke er fremmed for tanken å prøve yoga eller meditasjon, er det to tiltak som kan ha en effekt på fatigue.

Kilde: Kreftforeningen

Kontakt oss

Mona Solberg

Forskningskoordinator AcuBreast
Kristiania, School of Health and Science

mona.solberg@kristiania.no

Spørsmål om studien? Ta kontakt med:

Terje Alræk

Prosjektleder AcuBreast
Kristiania, School of Health Science

M +47 478 80 170
terje.alraek@kristiania.no

AcuBreast-studien er finansiert av Rosa sløyfe, et samarbeid mellom Kreftforeningen og Brystkreftforeningen.