Go to main content

Jo Christiansen Bruusgaard er ny professor ved Høyskolen Kristiania. Han skal utvikle et nytt studie i Bachelor i biomedisin, som begynner i 2019.  Forskningen hans ble i 2013 kåret til topp 25 forskningsfunn i verden. Fra tidligere har han doktorgrad i fysiologi fra Universitetet i Oslo. Han har også jobbet som forsker ved «École normale supérieure» i Paris og Universitetet i Oslo.

Best utbytte av trening som ung

— Når du trener lages det flere cellekjerner i musklene enn det opprinnelig var. Unge mennesker har lettere for å produsere nye kjerner i muskelcellene enn eldre, forklarer Bruusgaard.

— Du vil oppnå best treningsutbytte som ung. Bruusgaard forklarer at dersom du slutter å trene vil musklene bli mindre igjen. Likevel vil antall cellekjerner bli værende fra storhetstiden. Dette kan ha stor betydning for folkehelsen, poengterer Bruusgaard.

— Hvis du på ett tidspunkt har bygd muskler, vil musklene dine huske dette. Det vil derfor være lettere å trene seg opp igjen senere i livet. Han poengterer at dersom du ikke har bygd muskler tidligere vil dette være mer utfordrende.

Ufarlig med pause i treningen

Forskningen til professoren fører med seg en gledelig nyhet for mange. Opphold i treningen er i følge Bruusgaard ikke skadelig, som tidligere antatt.

— En periode med inaktivitet vil ikke være farlig for musklene. I og med at kjernene allerede er der, vil du kunne trene deg relativt fort opp igjen. Muskelsvinn er derfor ikke noe som «ødelegger» musklene.

Bruusgaard forteller at personer som har trent styrke vil tåle mer som gamle. De vil samtidig ha mindre sjanse for å skade seg ved fall eller lignende.

— Kroppen din vil takke deg for å ha trent styrke. Særlig når du blir eldre. Budskapet til Bruusgaard er tydelig.

Begynn treningen tidlig!

Les også: En utdanning innenfor helsefag gir deg kompetansen du trenger for å gjøre en forskjell i menneskers liv. 

Les om våre studietilbud innen helse, medisin og ernæring