Innledning

Emner tar for seg følgende tema: 

Bedriftens omgivelser

  • Samfunnsøkonomiske problemstillinger
  • Grunnleggende forutsetninger
  • Målsetting og etikk
  • Den økonomiske styringsprosessen
  • Industri-, handels- og tjenesteytende bedrift
  • Valg av selskapsform

Bedriftens kostnader

  • Tidsavgrensninger
  • Materialkostnader
  • Lønn, feriepenger og arbeidsgiveravgift
  • Merverdiavgift
  • Avskrivninger
  • Bedriftens andre kostnader
  • Kalkulatoriske kostnader

Kostnadsforløpet

  • Faste, variable og totale kostnader
  • Grensekostnader
  • Direkte og indirekte kostnader
  • Alternativkostnader

Inntektsdannelsen

  • Konkurranseformer og markeder
  • Pris - strategi, kunder og marketing mix.

Inntekter, kostnader og resultat - en teoretisk og matematisk modell

  • Monopol
  • Fullkommen konkurranse

Produktkalkulasjon

  • Divisjonskalkulasjon
  • Tilleggskalkulasjon; Selvkostmetoden og bidragsmetoden

Kostnad - resultat - volumanalyse (dekningpunktsanalyse)

  • Forutsetninger
  • Dekningsbidrag
  • Dekningsgrad
  • Dekningspunkt
  • Risikomargin - sikkerhetsmargin
  • Dekningsdiagram
  • Konsekvenser av endrede forutsetninger

Produktvalg

  • Ledig produksjonskapasitet
  • Full produksjonskapasitet
  • Innskrenkninger

Budsjettering

  • Planleggingsnivåer
  • Den strategiske prosess
  • Bedriftens strategiske plan
  • De enkelte budsjett og budsjettsammenhenger
  • Hovedbudsjett
  • Resultatbudsjett
  • Likviditetsbudsjett
  • Kontroll

Analyse av regnskapet

  • Tradisjonell regnskapsanalyse
  • Rentabilitet
  • Likviditet
  • Årsaker til dårlig likviditet
  • Soliditet

Investering

  • Investeringsprosessen
  • Metoder: Nåverdi, internrente, pay-back og annuitet.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten...

  • har innsikt i grunnleggende bedriftsøkonomiske teorier, metoder og modeller.
  • har kunnskap om temaer knyttet til økonomisk rapportering rettet mot bedriftsinterne så vel som bedriftseksterne informasjonsmottakere, og hvordan slike data anvendes i beslutningssammenhenger

Ferdigheter

Studenten...

  • kan drøfte temaer knyttet til de viktigste bedriftsøkonomiske områdene. 
  • har ferdigheter i økonomistyring og en grunnleggende forståelse for de viktigste bedriftsøkonomiske begrepene: Kostnader, pris som konkurransemiddel, markedstilpasning, kalkulasjon etter ulike metoder (selvkost- og bidragsmetode), dekningspunktanalyse, litt regnskapsanalyse, produktvalg, investeringsanalyse og budsjettering.
  • kan bruke økonomiske modeller og økonomiske analysemetoder

Generell kompetanse

Studenten...

  • kan delta i beslutningsprosessen innenfor forskjellige områder i den økonomiske virksomheten.

Emnet inngår i

Bachelor i digitalisering og økonomi

Bachelor i hotelledelse

Bachelor i HR og personalledelse

Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling

Bachelor i ledelse og servicestrategi

Bachelor i markedsføring og merkevareledelse

Bachelor i markedsføring og salgsledelse

Bachelor i PR og samfunnspåvirkning

Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling

Bachelor i økonomi og ledelse

Læringsaktiviteter

I timene inngår forelesninger, diskusjoner og aktiv bruk av cases/oppgaver både i individuelt og i grupper. Studentene må også påregne ulike former for gruppeprosjekter og presentasjoner av egne arbeider.

Anbefalt tidsbruk

200 timer

Eksamen

Eksamensdel: Skriftlig individuell hjemmeeksamen

Varighet: 2-12 uker

Gradering: Nasjonal karakterskala B/IB (Bestått/Ikke bestått)

Vekting: Bestått av samlet vurdering

Hjelpemidler: Alle hjelpemidler er tillatt

 

Eksamensdel: Skriftlig individuell eksamen

Varighet: Tre timer

Gradering: Nasjonal karakterskala A - F (F er ikke bestått)

Vekting: 100 % av samlet vurdering

Hjelpemidler: Enkel kalkulator uten minne

(se hjelpemidler med forklaring på websiden Eksamen for høyskolestudenter)