Innhold

Bedriftens omgivelser

  • Samfunnsøkonomiske problemstillinger

  • Grunnleggende forutsetninger

  • Målsetting og etikk

  • Den økonomiske styringsprosessen

  • Industri-, handels- og tjenesteytende bedrift

  • Valg av selskapsform

Bedriftens kostnader

  • Tidsavgrensninger

  • Materialkostnader

  • Lønn, feriepenger og arbeidsgiveravgift

  • Merverdiavgift

  • Avskrivninger

  • Bedriftens andre kostnader

  • Kalkulatoriske kostnader

Kostnadsforløpet

  • Faste, variable og totale kostnader

  • Grensekostnader

  • Direkte og indirekte kostnader

  • Alternativkostnader

Inntektsdannelsen

  • Konkurranseformer og markeder

  • Pris - strategi, kunder og marketing mix.

Inntekter, kostnader og resultat - en teoretisk og matematisk modell

  • Monopol

  • Fullkommen konkurranse

Produktkalkulasjon

  • Divisjonskalkulasjon

  • Tilleggskalkulasjon; Selvkostmetoden og bidragsmetoden

Kostnad - resultat - volumanalyse (dekningpunktsanalyse)

  • Forutsetninger

  • Dekningsbidrag

  • Dekningsgrad

  • Dekningspunkt

  • Risikomargin - sikkerhetsmargin

  • Dekningsdiagram

  • Konsekvenser av endrede forutsetninger

Produktvalg

  • Ledig produksjonskapasitet

  • Full produksjonskapasitet

  • Innskrenkninger

Budsjettering

  • Planleggingsnivåer

  • Den strategiske prosess

  • Bedriftens strategiske plan

  • De enkelte budsjett og budsjettsammenhenger

  • Hovedbudsjett

  • Resultatbudsjett

  • Likviditetsbudsjett

  • Kontroll

Analyse av regnskapet

  • Tradisjonell regnskapsanalyse

  • Rentabilitet

  • Likviditet

  • Årsaker til dårlig likviditet

  • Soliditet

Investering

  • Investeringsprosessen

  • Metoder: Nåverdi, internrente, pay-back og annuitet.

Læringsutbytte

Kunnskap

Studenten...

  • har innsikt i grunnleggende bedriftsøkonomiske teorier, metoder og modeller.
  • har kunnskap om temaer knyttet til økonomisk rapportering rettet mot bedriftsinterne så vel som bedriftseksterne informasjonsmottakere, og hvordan slike data anvendes i beslutningssammenhenger.

 

Ferdigheter

Studenten...

  • kan drøfte temaer knyttet til de viktigste bedriftsøkonomiske områdene. 
  • har ferdigheter i økonomistyring og en grunnleggende forståelse for de viktigste bedriftsøkonomiske begrepene: Kostnader, pris som konkurransemiddel, markedstilpasning, kalkulasjon etter ulike metoder (selvkost- og bidragsmetode), dekningspunktanalyse, litt regnskapsanalyse, produktvalg, investeringsanalyse og budsjettering.
  • kan bruke økonomiske modeller og økonomiske analysemetoder

Generell kompetanse

Studenten...

  • kan delta i beslutningsprosessen innenfor forskjellige områder i den økonomiske virksomheten.

Emnet inngår i

Bachelor i hotelledelse

Bachelor i HR og personalledelse

Bachelor i kreativitet, innovasjon og forretningsutvikling

Bachelor i ledelse og servicestrategi

Bachelor i markedsføring og merkevareledelse

Bachelor i markedsføring og salgsledelse

Bachelor i PR og samfunnspåvirkning

Bachelor i reiselivsledelse og opplevelsesutvikling

Læringsaktiviteter

I timene inngår forelesninger, diskusjoner og aktiv bruk av cases/oppgaver både i individuelt og i grupper. Studentene må også påregne ulike former for gruppeprosjekter og presentasjoner av egne arbeider.

Anbefalt tidsbruk

200 timer

Arbeidslivstilknytning

Ikke planlagt.

Obligatorisk aktivitet

Ingen arbeidskrav i dette emnet.

Eksamen

Eksamensdel: Skriftlig hjemmeeksamen i gruppe (2-3 studenter)

Varighet: 1-3 uker

Gradering: Nasjonal karakterskala B/IB (Bestått/Ikke bestått)

Vekting: Bestått av samlet vurdering

Hjelpemidler: Alle hjelpemidler er tillatt

 

Eksamensdel: Skriftlig individuell eksamen

Varighet: Tre timer

Gradering: Nasjonal karakterskala A - F (F er ikke bestått)

Vekting: 100 % av samlet vurdering

Hjelpemidler: Enkel kalkulator uten minne

(se hjelpemidler med forklaring på websiden Eksamen for høyskolestudenter)

Pensumlitteratur

Hoff, Kjell Gunnar. 2016. Bedriftens økonomi. 8 utg. Oslo: Universitetsforl. ISBN: 9788215025605. Sider: 500. Pris ca. 599,-

Hoff, Kjell Gunnar og Jan Erik Hoff. 2016. Arbeidsbok til Bedriftens økonomi: Oppgaver og løsningsforslag. 8 utg. Oslo: Universitetsforl. ISBN: 9788215025612. Sider: 330. Pris: 349,-

Samlet sidetall/pensum

830 sider.

Anbefalt litteratur

Sending, Aage. 2014. Grunnleggende regnskap. 4.utg. Bergen: Fagbokforl. ISBN: 9788245016277. (Tom. kap. 11).