Bilde av Tommy Garland fra siden, som har et kamera i hendene
Etter gjenåpningen av Norge ble Tommy tilbudt direktørstilling i hotellbransjen. Det takket han pent nei til – for å spille filmdrømmen helt ut. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

– Planen var å studere for å ha noe å gjøre mens Oslo var nedstengt, og jeg var permittert fra hotelljobben. Så ble jeg bitt av basillen og ville bare fortsette, forklarer Tommy.  

For å kunne satse på sin nye interesse på fulltid valgte Tommy etter hvert å si opp stillingen som hotellsjef, og studere videre på det toårige fagskolestudiet i Film. Dette tror han vil åpne opp for mange spennende jobbmuligheter i filmbransjen.  

– Ved å kombinere produksjonsledelse med filmstudiet kan jeg jobbe i alle roller innenfor fagfeltet, forteller han. 

Produksjonsledelse og film går som hånd i hanske 

Foto av Tommy Garland som står ute og holder et kamera i hendene
Ved siden av studiene driver Tommy eget produksjonsfirma, hvor han tar på seg ulike freelance-oppdrag. Foto: Fagskolen Kristiania/Benjamin Åvitsland

I løpet av året på Produksjonsledelse for film og TV, fikk Tommy innblikk i hvordan man tilrettelegger og leder ulike deler av en produksjon: fra planlegging og budsjettering, til gjennomføring av film- og TV-drama. Denne kunnskapen har han nå tatt med seg videre inn i filmstudiet.

Under praksisoppholdet knyttet jeg verdifulle kontakter, som førte til jobbtilbud i etterkant

– Jeg merker allerede at jeg på filmstudiet får god bruk for kompetansen jeg fikk av å studere produksjonsledelse, både i form av planlegging og budsjettering. I disse dager lager jeg for eksempel budsjett for et prosjekt vi har fått støtte til, forteller Tommy. 

Skaffet seg nettverk gjennom praksis 

Studentene på produksjonsledelse blir i løpet av studiet utplassert hos bedrifter, for å få erfare hvordan en reell produksjon foregår i praksis. Tommy grep muligheten og utnyttet praksisoppholdet til det fulle. 

– Jeg var utplassert på produksjonen “STORM”. Under praksisoppholdet knyttet jeg verdifulle kontakter, som førte til jobbtilbud i etterkant. 

I tillegg til å ha praksis gjennom skolen, tok Tommy også på seg freelance-oppdrag ved siden av studiene – og startet etter hvert også sitt eget produksjonsfirma.   

– Det har ikke vært vanskelig å få tak i jobber, og jeg har vært innom mye forskjellig som freelancer. I starten fikk jeg ganske enkle jobber, ofte som assistent på et produksjonssett. Nå som jeg har mer utdanning og erfaring får jeg større jobber med mer ansvar, som foto, klipping og lys, forklarer Tommy.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Lærer om filmproduksjon fra A til Å 

Tommy er nå godt i gang med filmutdanningen, og har nylig startet på sitt andre semester. Han forteller at studieløpet er lagt opp som temabaserte uker, hvor de lærer om ulike fagfunksjoner og sjangre innen film.  

– Måten studiet er lagt opp på gjør at jeg får utfordret meg på ulike områder. Dette har også gjort at jeg har fått øynene opp for flere felt innenfor filmproduksjon, forteller Tommy. 

Manus, regi, foto, lys, lyd og klipp, er noe av fagfunksjonene studentene introduseres for. I tillegg får de prøve seg på å produsere fiksjonsfilm, dokumentarfilm, musikkvideo og reklamefilm. I andre studieår får studentene mulighet til å spesialisere seg innenfor det fagområdet de liker best. 

– Man lærer mye om seg selv og hva man trives best med. Ved å få teste ut ulike sjangere og arbeidsoppgaver blir man gitt en pekepinn på hvilket felt man burde spesialisere seg i.

Tommy angrer ikke på valget om å legge hotelljobben på hyllen for å satse på en karriere i filmbransjen. Han har høye ambisjoner for fremtiden, og har allerede en plan for hva han skal gjøre etter han er ferdig med filmstudiene ved Kristiania.  

– Jeg har vurdert å reise til utlandet og bygge på fagskoleutdanningen til en bachelorgrad, avslutter Tommy. 

Link studier