Trine Harnes står ute med en iPhone i hånden. Hun har på seg sort jakke og rosa lue.
Ny fagansvarlig: Trine Harnes har lang fartstid fra byråbransjen. Nå skal hun lede Design Thinking ved Fagskolen Kristiania.Foto: Bjørn Husby/Making Waves

Trine Harnes har lang fartstid fra byråverden og har innehatt flere lederroller i kjente selskaper som Making Waves, Eggs Design, og sist nå i Try-konsernet. Nå skal hun hjelpe Design Thinking-studentene på Fagskolen Kristiania med å nå sitt fulle potensial.

– Jeg har jobbet med designere i hele min karriere, som prosjektleder, rådgiver, studioleder, kundedirektør og som byråleder. Dette tror jeg vil være nyttige erfaringer for fremtidige problemløsere, sier hun.

Passer godt inn på fagskolen

Trine Harnes smiler til kamera. Hun har blondt, langt hår og har på seg en hvit t-skjorte med blomster på.
– Jeg er ingen typisk akademiker. Men da jeg forsto at dette var et praktisk studium fikk jeg selvtillit til å søke. Jeg tror dette vil passe meg som hånd i hanske, sier Trine Harnes om sin nye stilling som fagansvarlig for Design Thinking-studiet.Foto: Henning Rekdal Nielsen/EGGS Design

Leder for Design og Kommunikasjon ved Fagskolen Kristiania, Randi Hobøl, er svært fornøyd med å få Harnes inn i lærerstaben.

– Vi hadde flere gode søkere, men hun pekte seg ut med sin allsidige bakgrunn fra designfeltet og faglige tyngde. Trine er en praktiker, og passer dermed godt inn hos oss. Det er veldig spennende å få henne med på laget.

Gjennom erfaringer fra små og store organisasjoner har jeg fått stadig større forståelse for hvordan designteoriene fungerer i praksis.

Ifølge Hobøl blir Harnes en viktig bidragsyter for fagskolens satsing på økt samarbeid med næringslivet.

– Å få inn en ansatt med så solid erfaring fra byråbransjen, betyr mye for fagskolens satsing på å jobbe tverrfaglig sammen med arbeidslivet. Trine har allerede deltatt i bransjerådet til Design Thinking, som er en viktig del av vårt arbeid for å bygge nettverk ut mot bransjen og sikre at studiene holder seg oppdatert på det siste nye, forteller hun.

Bakgrunn fra fagskolen

Interessen for designfaget startet da Harnes studerte Grafisk design på Merkantilt Institutt, som nå er Fagskolen Kristiania. Deretter fulgte studier innen medier og kommunikasjon i London, og så åtte år i forlagsbransjen med redaksjonell produktutvikling.

Der lærte hun hele livsløpet til et kommersielt produkt, og står bak drøssevis av bok- og CD-utgivelser. Så kom digitaliseringen – et tog Harnes ikke nølte med å hoppe på.

– Jeg kastet meg ut på dypt vann i et konsulentselskap innen design- og teknologi, og dermed ble jeg bitt av design thinking-basillen. De siste åtte årene har handlet om digital produkt- og tjenesteutvikling. Gjennom erfaringer fra små og store organisasjoner har jeg fått stadig større forståelse for hvordan designteoriene fungerer i praksis, forteller hun. 

Det er nettopp den praktiske anvendelsen av teori Harnes er opptatt av, og som fagansvarlig vil hun sørge for at designstudentene er godt rustet til det som møter dem i arbeidslivet.

Ingen typisk akademiker

Trine Harnes kom inn som leder for Try Apt samtidig som koronapandemien slo til for fullt. Det skulle vise seg å bli en krevende oppgave.

– Å komme inn akkurat da Norge stengte ned i fjor vår, og skulle bli kjent med alle fra hjemmekontor, var ikke enkelt. Det gjorde det egentlig bare tydelig for meg at jeg skulle drive med formidling av de designprinsippene jeg hadde lagt min elsk på – nemlig samarbeid, problemløsing, tillit og trygghet, sier hun.

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

Harnes forteller at hun lenge hadde vurdert å bli lærer, men var i tvil om lærerrollen passet henne.

– Jeg er ingen typisk akademiker. Men da jeg forsto at dette var et praktisk studium fikk jeg selvtillit til å søke. Og faget er jeg trygg på: etter mange år med både prøving og feiling, utfordringer og suksesser. Jeg tror dette vil passe meg som hånd i hanske, slår hun fast. 

Som fagansvarlig ønsker Harnes å vektlegge balansen mellom det å være nyskapende og ambisiøs, med det å være realistisk og pragmatisk.

– Verden trenger både de som sikter mot stjernene og de som bare gjør livet til de nærmeste litt bedre. Det er viktig å kunne sette rett person til rett oppgave, og ha tydelige rammer og forventninger. Som problemløsere er vi alle designere, men vi har ulike styrker, og de bør få mulighet til å skinne på rett sted og til rett tid, sier hun. 

Hva ser du mest frem til i din nye stilling?

– Jeg ser aller mest frem til å være en motiverende tilrettelegger og rådgiver, og skape en trygg atmosfære slik at studentene selv kan finne ut av ting. Jeg håper studentene gjennom studiet vil bli tryggere på deres identitet og hvordan de best kan bruke designprinsipper i sin hverdag, enten det er som leder, strateg, designer eller utvikler, avslutter Harnes.  

Studieside + aktueltartikkel