ung kvinne som står og synger i en mikrofon.
Foto: Jonatan Arvid Quintero

15. februar er datoen å merke seg for deg som skal søke høyere utdanning innen utøvende kunstfag. Selv om samordna opptak opererer med 15. april som frist, er det vanlig at utdanningsinstitusjoner for utøvende kunstfag, både her i Norge og i utlandet, har tidligere søknadsfrist.

Disse studiene har søknadsfrist i februar:   

Grunnen til at disse studiene har tidligere søknadsfrist har rett og slett med opptaksprosessen å gjøre. Ulikt andre studier er opptaket ikke basert på generell studiekompetanse eller karakterer, men på opptaksprøver hvor søkerne får vise fram sitt talent. Derfor er det ofte mye materiale som skal evalueres. Flere av disse har også prøvespill eller auditions som må organiseres. 

Dette må du vite om opptaksprøvene

Ved noen av studiene må du leverer opptaksprøve sammen med søknaden. Ved andre blir du innkalt til prøvespill eller audition etter søknadsfrist. 

Her finner du informasjon om opptaksprøvene:

Opptaksprøvene er lagt opp slik at du skal få prøve deg på ulike oppgaver hvor du får vist frem ditt potensial og talent. 

Det er jo ikke sånn at du skal være ferdig utlært når du kommer til oss, du kommer jo hit for å studere og utvikle deg. Det vi ser etter, er potensial og engasjement.

– Det viktigste er at du tolker oppgaven på din måte, sier Jørgen Langdalen, professor og leder for Institutt for scenekunst, musikk og studio på Kristiania.  

– Det finnes ikke noen fasitsvar, og alle oppgaver kan løses på mange ulike måter. Det er jo ikke sånn at du skal være ferdig utlært når du kommer til oss, du kommer jo hit for å studere og utvikle deg. Det vi ser etter, er potensial og engasjement, sier han.