Ågot Iversen sitter med en venninne og gjør lekser på kjøkkenet. De ser på hverandre og smiler. Ågot har blondt hår og giftering, og venninnen har en brunt hår, brun genser og gullkjede.
Etter flere år i arbeidslivet kan studier gi deg både ny giv og flere muligheter – enten i din nåværende stilling eller i form av en ny jobb! Foto: Fredrikke Wiheden

Etter flere år som selger, bestemte Christian Johannessen at han ønsket et karriereskifte. Den praktiske og yrkesrettede fagskoleutdanningen Digital innholdsproduksjon, gjorde det mulig for ham å videreutdanne seg på ett år. Livet er for kort til å ikke gjøre det man virkelig har lyst til, mener han.

Christian Johannessen har studert digital innholdsproduksjon på fagskolen Kristiania.  Han holder  et kamera i hånden og smiler mens han ser ned. Han er skallat og har på seg en brå skjorte og svart jalle.
Christian Johannessen bestemte seg for å studerer Digital innholdsproduksjon på Fagskolen Kristiania etter mange år som selger. Foto: Christian Johannessen

— Det er utrolig gøy med faglig påfyll. Jeg mener det er sunt å utfordre seg selv med ny kunnskap og tilegne seg nye ferdigheter med jevne mellomrom. Det er aldri for sent å skifte beite, sier Christian.

Les mer om karrierebytte til Christian her.

Man jobber over 35 timer i uka og det bør være meningsfull tid. Det er aldri for sent å skifte beite.

Etter flere år i arbeidslivet kan studier gi deg både ny giv og flere muligheter – enten i din nåværende stilling eller i form av en ny jobb! 

Vi gir deg som er voksen og som ønsker å studere, noen gode tips til hvordan du kan gå frem for velge riktig studium, og hvordan du kan finne deg til rette i studenttilværelsen – i en ellers hektisk hverdag!

1. Finn riktig studium for deg 

Kanskje du ønsker en forfremmelse på jobben, men er ikke formelt kvalifisert? Eller kanskje du er lei av jobben du har, og ønsker å bytte bransje? Det kan vært lurt å tenke gjennom hva du ønsker å oppnå med utdanningen før du velger studium.

Hvilke kvalifikasjoner ønsker du å styrke, hvordan kan dette gjøre deg relevant i arbeidslivet og hvilke jobber vil utdanningen kvalifisere deg for?  

Usikker på hva du vil studere?

Ta karrieretesten vår!

Start gjerne med å snakke med dem rundt deg. Kjenner du noen som har en spennende stilling du kunne tenke deg, eller noen som havidereutdannet seg i voksen alder? Ring en venn eller en kollega, og be om råd. 

Valgmulighetene er mange, og det kan være vanskelig å finne riktig studium! På Kristiania tilbyr vi studier innen en rekke ulike fagområder. Er du usikker på hva du vil jobbe med og hvilket studium som passer for deg? Det kan våre dyktige studieveiledere hjelpe deg med å finne ut av! De tilbyr veiledning over telefon, Zoom og mail. Bestill veiledningstime her. 

Teamleder og studieveileder Dennis Dennis Haffner holder en mobil i hånden. Han har mørkt hår, skjegg, og et smil om munnen.

Noe du lurer på? Vi hjelper deg gjerne!

På Kristiania har vi også et eget karrieresenter, som er et tilbud for våre nåværende og tidligere studenter. Her kan du få veiledning, og delta på ulike kurs og aktiviteter som kan hjelpe deg å navigere i arbeidsmarkedet, og forberede deg på jobbsøkerprosessen.

2. Velg en studieform som passer din livssituasjon 

Det er også mange muligheter når det gjelder valg av studieform. På Kristiania tilbyr vi alt fra enkeltemner, kurs og årstudium, til lengre utdanningsløp. Du kan velge mellom fagskole, bachelor og masterTenk på hvilken studieform som passer best for deg og din livssituasjon. 

Vi har campus i både Oslo og Bergen, men dersom du bor andre steder i landet eller ikke ønsker å pendle til campus, så kan du velge å studere på nett. 

Flere av våre nåværende studenter kombinerer både jobb og familieliv med studierÅgot Iversen (39går nettstudiet Barn med Særskilte behov ved Fagskolen Kristiania, en utdanning som både er relevant for jobben hennes og som gir henne muligheter til å fordype seg i faget.

Student som sitter på kafé og leser i en bok med pcen foran seg..

Bli nettstudent

Få kunnskapen du trenger, uansett hvor du er.

Ågot iveren sitter på knøkkenet hjemme og gjør lekser til nettstudier på Fagskolen Kristiania. Hun har på seg en  mønstrete grå ullgenser. Hun smiler men hun skriver notater .
Ågot Iversen (39) ville videreutdanne seg for å få mer faglig påfyll, men ønsket ikke at det skulle gå på bekostning av familielivet og jobben som barne- og ungdomsarbeider. Løsningen ble nettstudier på Fagskolen Kristiania.Foto: Fredrikke Wiheden

Fleksibiliteten nettstudiene gir, gjør det mulig for Ågot å kombinere studiene med fulltidsstilling i barnehage og en hektisk hverdag som småbarnsmor. Les mer om Ågot her 

Jeg ble positivt overrasket over hvor fort jeg ble vant til å være student igjen – nå har jeg lyst til å ta enda flere fag på nett.

3. Tenk på økonomiske løsninger 

Start gjerne tidlig å planlegge hvordan den nye studenttilværelsen skal gå opp med hverdagen, både økonomisk og tidsmessig. Bør du ta et deltidsstudium og fortsette å jobbe på siden, eller vil du satse på et heltidsstudium?  

Mange arbeidsgivere ser positivt på at sine ansatte ønsker faglig påfyll. Videreutdanning kan gi oppdatert og spisset kunnskap som kan komme hele bedriften til gode. Kanskje det kan føre til at du kan ta på deg andre arbeidsoppgaver, og få et større ansvar enn du har hatt tidligere.

Ta gjerne en samtale med sjefen og diskutere mulighetene for tilrettelegging under utdanningsløpetKanskje du kan bli fritatt noen av arbeidsoppgavene dine i en periode, eller gå ned i prosent og fortsette å jobbe mens du studerer?  

Å ha en jobb ved siden av studiet gir en økonomisk trygghetsærlig hvis du har barn å forsørge, men husk at det er fullt mulig å ta opp lån og stipend – også voksen alder. Lånekassen innførte høsten 2020 bedre ordninger for voksne studenter. 

Målet er at flest mulig skal kunne ta utdannelse, uavhengig av alder og livssituasjon. Flere arbeidsgivere tilbyr også økonomisk støtte for ansatte som ønsker å videreutdanne seg.  

4. Skap gode studierutiner 

Etter mange år i arbeidslivet er det ikke alltid lett å starte å studere igjen. Det kan være utfordrende å skrive akademiske oppgaver, og sette seg inn i et nytt fagfelt. Det er helt vanlig å ha litt oppstartsproblemer når hverdagen forandres brått. 

For å skape en god studierytme, kan det være lurt å etablere faste rutiner for når du skal studere og hvor du skal sitteLag deg gjerne en plan for når du skal sette av tid til skolearbeidet. Finn deg en arbeidsplass hvor du kan konsentrere deg og få ro til å studere. Synes du det er vanskelig å finne gode studieteknikker? Les våre tips her!

Som voksen student kan det være nyttig å spørre om hjelp og avlastning fra familie og venner. Dersom du har samboer og barn, kan det vært lurt å avklare forventninger i forkant og fordele oppgaver i hjemmet

Hvem skal hente barna i barnehagen og lage middag? Kanskje du har foreldre eller svigerforeldre som kan bistå på travle dager? Lag noen kjøreregler sammen slik at studiet ikke går på bekostning av familielivet.  

Er nettstudier løsningen for deg? Vi tilbyr over hundre ulike fleksible kurs og studier, fra enkeltemner til bachelor og mastergrader. Vi har opptak hver dag hele året!

double content