Siri Senje og Linn Skoglund lanserte Høyskolen Kristianias Senter for Skrivekunst.
Siri Senje og Linn Skoglund lanserte Høyskolen Kristianias Senter for Skrivekunst.Foto: Camilla Storvollen

Lanseringen av senteret ble en feiring av skrivekunsten og viktigheten av å skape et felles faglig miljø for denne kunstformen. Under AR@K20, midt i smørøyet av høyskolens kreative miljø på Fjerdingen, så Senter for Skrivekunst dagens lys.

Under lanseringen av Senter for Skrivekunst fikk publikum kunstneriske smakebiter fra høyskolens kreative studenter.
Under lanseringen av Senter for Skrivekunst fikk publikum kunstneriske smakebiter fra høyskolens kreative studenter. Nicolai Svendsen fremførte en egenskrevet låt.Foto: Jonatan Quintero

Som avslutning på en dag viet til kunstfaglig forskning ble publikum servert kunstneriske smaksprøver fra studenter, informasjon om det nye senteret og presentasjoner av forskningsprosjekter.

Skal styrke faglig og pedagogisk utvikling

Høyskolen Kristiania har et solid fagmiljø innen skrivekunst. Vi har blant annet tre studieprogram – Bachelor i låtskriving og produksjon, Bachelor i manus og Bachelor i tekst og skribent – som alle jobber med kreativ skriving på ulikt vis.

Førsteamanuensis Linn Skoglund ved Westerdals institutt for design og kommunikasjon og professor Siri Senje Westerdals institutt for film og medier, ledet lanseringen. Det er de som er initiativtakerne bak prosjektet. 

Verden trenger nye fortellinger og et slikt senter vil være viktig for våre tidligere studenter og andre utøvende kunstnere som jobber med skrivekunst.

– Senter for Skrivekunst ønsker å være en dynamo i fortellingsmiljøet i Norge. Intensjonen er å styrke faglig og pedagogisk utvikling gjennom samarbeid og tverrfaglighet, og å styrke arbeidet med forskning og kunstnerisk utvikling, sier Linn Skoglund.

– Verden trenger nye fortellinger og et slikt senter vil være viktig for våre tidligere studenter og andre utøvende kunstnere som jobber med skrivekunst. Dette uavhengig av om de jobber mer tradisjonelt eller om de beveger seg mellom sfærene av skjønnlitteratur, poesi, låtskriving og drama, sier Siri Senje.

Fyller et behov

Dekan for School of Arts, Design, and Media, Jørn Mortensen, mener senteret svarer på et behov som har eksistert lenge.

– Skrivekunst og fortellerkunst, enten det er som fiksjon eller sakprosa, er viktigere enn noen gang. Språket nedtegnet som tekst, som verktøy for meddelelse og kommunikasjon brukes i både kunstneriske, akademiske og journalistiske genre, enten dette er i rap-teksten, i romanen, i prosaen, i debattinnlegget eller i leserbrevet, sier Mortensen.

Dekan Jørn Mortensen mener det nye senteret for skrivekunst vil fylle et behov.
Dekan Jørn Mortensen mener det nye senteret for skrivekunst vil fylle et behov.Foto: Jonatan Quintero

– Senteret for skrivekunst vil fylle et behov både innenfor utdanningsinstitusjonen, men kanskje vel så mye ved sine forgreninger ut i praksisfelt og arbeidsliv, avslutter han. 

Senteret vil få sin egen nettside i løpet av mars 2020. Følg med på kristiania.no for mer info.