Skjermdump av tre medlemmer i Studentunionen på hjemmekontor via Zoom.
Også Studentunionen har hjemmekontor: Kristoffer Egset og Aleksandra Hoel deler sine beste tips med innholdsprodusent Endre Simonsen via Zoom. Foto: Endre Simonsen

– Etter at alle har blitt tvunget til å holde seg inne opplever jeg at det er enklere å mobilisere alle medlemmene i gruppen. Man slipper å koordinere den kabalen som vanligvis kan være litt vrien å få til å gå opp. Alle er ledige, sier leder for Studentunionen, Kristoffer Egset. 

Nå som all fysisk møtevirksomhet har blitt flyttet digitalt, er vi heldige som har teknologiske løsninger i ryggen. 

– Det er veldig effektivt å jobbe sammen i Zoom, blant annet kan man dele skjermer. Ett tips er å samtidig jobbe i delte dokumenter. Da ser man hva de andre skriver, og man kan gi tilbakemeldinger uten å ta det over mikrofonen. 

– Struktur er viktig

Selv om teknologien gir oss muligheter i ekstraordinære tider, må man anerkjenne at det også er noen utfordringer. Nestleder i Studentunionen, Aleksandra Hoel, mener det er viktig at man opprettholder en så normal hverdag som mulig, selv om biblioteket er byttet ut med hjemmekontor. Hennes tips er å late som om det er et fysisk møte, så langt det lar seg gjøre.

– Det er viktig at vi snakker sammen. Jeg liker å si at vi må holde oss inne for å spare på den fysiske helsen til alle, men samtidig ringe hverandre for å ta vare på den psykiske helsen.

– Struktur er viktig. Når man jobber sammen via skjerm, kan det være lett å miste fokus. Organiser møtet slik dere ville gjort om dere møtes på biblioteket eller kafé. Det er vanlig at man starter med de sosiale tingene, så snakk gjerne om alt annet først. Etterhvert beveger man seg over på oppgaven. Da burde man unngå at det sklir ut i andre ting som ikke har med eksamen å gjøre. Ta heller pause litt oftere, da det kan være vanskelig å holde konsentrasjonen i lengre tid.

Oppretthold en så normal studenthverdag som mulig

Både Hoel og Egset mener at man må opprettholde en så normal studenthverdag som mulig, selv om man har hjemmekontor. Dette er også viktig når man jobber samme med en gruppeeksamen eller gruppeoppgave.

Foto av Maren Hutt ved kjøkkenbordet med pcen sin og en kaffekopp. Smiler til kamera.
Sliter du med motivasjon til studier? Les våre tips!

– Start gjerne tidlig. Da tvinger man seg selv til å stå opp. Og kle deg som om du skal på biblioteket. Selv om man jobber hjemme er det mulig å lage et riktig så koselig hjemmekontor. Og ikke minst så er kaffen langt billigere, påpeker Egset.

Direktør for programinnovasjon, læringsteknologi og pedagogisk utvikling på Høyskolen Kristiania, Kristin Arnesen, sier at gruppearbeid fortsatt kan gjennomføres ved hjelp av Zoom eller Canvas. 

– Vi har stor forståelse for at det kan være behov for å ha noen å snakke med om studiene og situasjonen rundt disse. Derfor har avdeling for studentoppfølging opprettet ansikt-til-ansikt-rådgivning gjennom digitale plattformer. Det er også viktig for studentene at situasjonen ikke medfører at de faller fra studiene eller at de ikke får gjennomført undervisningen eller eksamen dette semesteret, sier hun. 

Også Studentunionens representanter er enig om at det er viktig å holde kontakten med hverandre i slike tider.

– Det er viktig at vi snakker sammen. Jeg liker å si at vi må holde oss inne for å spare på den fysiske helsen til alle, men samtidig ringe hverandre for å ta vare på den psykiske helsen, avslutter Egset.

Trenger du brukerveiledning for bruk av grupperom og konferanser i Canvas? Her finner du video: 

Her kan du lese om hvordan du bruker Zoom til møter og kollokvier!