Tre studenter ved Fagskolen Kristiania Bergen presenterer sitt design
Studenter ved Fagskolen Kristiania Bergen presenterer sitt design for Kristine Skulstad (foran), markedsansvarlig for Gi gaven videre. Bak, fra venstre: Amalie Bendiksen, Amalie Vejlskov og Andrea Toset.

Hva gir du til den som har alt? Jo, muligheten til å gi noen andre en gave. Gi gaven videre er et digitalt gavekort man kan bruke til å støtte organisasjoner og hjelpere som gjør verden til et bedre sted. Denne høsten har flere studenter ved Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania utviklet merkevaren for prosjektet.

 – Det var nesten litt overveldende å se det hele bli levende foran meg. Dette var veldig kjekt, og Kristiania-studentene leverte helt på høyde med profesjonelle byråer, forteller Aksel Mjøs fra Gi gaven videre.

For studentene var det et spennende møte med arbeidslivet som venter dem når utdannelsen er over.

– Alt vi har lært på skolen har vært med på å forberede oss på dette.

– Alt vi har lært på skolen har vært med på å forberede oss på dette. Og vi har fått mye hjelp og støtte av lærerne når det har vært ting vi har lurt på, forteller Amalie Vejlskov Vie, som studerer grafisk design ved Fagskolen Kristiania Bergen.

Gjør det enklere å gi

Mjøs er siviløkonom og forsker ved NHH. Han fikk ideen til Gi gaven videre i 2014, da han fylte 50 år og sammen med konen Kari skulle invitere til bursdagsfest.

– Jeg ville ikke ønske meg gaver til bursdagen; vi har det vi trenger. Derfor ba vi vennene våre om å heller gi en gave til et godt formål.

Mjøs forteller at det var populært. Men så slo det ham: Kan det gjøres enklere å gi slike gaver? Dermed var det første frøet til Gi gaven videre sådd. Nå håper ekteparet at mange vil benytte seg av denne muligheten.

– Litt skummelt

 Gi gaven videre er et resultat av at mange gode krefter drar i samme retning. Stadig flere bedrifter i Bergensregionen kommer til for å bidra, som PwC, GC Rieber Fondene, Grieg Foundation og Sparebanken Vest. Administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind, tente på ideen og fikk studentene raskt med på laget.

Gi gaven videre presenterte sin visjon for studentene, som så fikk i oppgave å lage et helhetlig designkonsept. Studentene skulle lage forslag til alt fra logo og fargebruk til bilder og elementer til nettside og andre effekter.

– Det var litt skummelt å presentere konseptet for første gang, men det var veldig lærerikt. Gi gaven videre hadde mange gode innspill, slik at vi kunne forbedre arbeidet vårt, forteller Ida Reistad, som også studerer grafisk design.

Foto av studenter samlet rundt et bord med modeller.

Hvorfor velge Kristiania

Vår forskning og vårt samarbeid med næringslivet gir deg de mest fremtidsrettede studiene.
Les mer

– Viktig erfaring

– Det var utrolig lærerikt. Nå vet vi mye mer om hvordan en kunde tenker, og hvordan vi må jobbe for å møte ønskene deres, samstemmer Ida Reistad og Amalie Vejlskov Vie.

Studentene forteller at det var mye å tenke på når man skal utforme en hel merkevare.

– For eksempel er det viktig at kundens verdier kommer frem gjennom både logo og bildebruk, og at det passer sammen. Dessuten ville vi få frem det positive ved Gi gaven videre, nemlig at man er med på å skape endring, forteller Reistad.

Tydelig stolt

Ved Høyskolen Kristiania og Fagskolen Kristiania er praksis en viktig del av utdanningen. Studentene har flere gode råd til andre studenter som skal ut og prøve seg i arbeidslivet, slik de har gjort.

– I starten er det viktig å være åpen for alle ideer. Og man må våge å prøve ut ting: Det er lov å gjøre feil. Det er jo slik man lærer og blir flinkere, sier Vie.

– Dessuten må man lære av hverandre. Alle gruppene hadde laget mye bra, så kunden valgte litt fra alle de ulike forslagene. Det ble veldig bra, sier de to.

Helge Kirkaune er hovedlærer i 3D og animasjon og grafisk design på Fagskolen Kristiania Bergen.

– Det har vært veldig gøy å se hvor mye de har fått til. Alle studentene hadde gode prosjekter og gjorde veldig gode presentasjoner, så det har vært veldig kjekt å se hvor mye de alle har fått til, forteller en tydelig stolt lærer. 

Gi_gaven_videre_Kristiania_2_liten.jpg
Gi gaven videre er et digitalt gavekort som gjør det enklere å hjelpe andre. – Man skal være trygg på at pengene går til et godt formål, forteller initiativtaker Aksel Mjøs. Fra venstre: prosjektansvarlig Susanne Håvardstun, initiativtakere Aksel og Kari Mjøs, og markedsansvarlig Kristine Skulstad.

– Den ansatte bestemmer

– Det som skiller Gi gaven videre fra andre, lignende løsninger, er at det er mottakeren av gavekortet som bestemmer hvem som skal få støtten. Hvis for eksempel en bedrift gir slike gavekort til sine ansatte i julegave, er det den ansatte som bestemmer hvor pengene går. Jeg mener at dette er å ta de ansatte på alvor. Dessuten gir det den enkelte ansatte en mulighet til å støtte noe eller noen som betyr mye for ham eller henne, sier Mjøs.

Det er mottakeren av gavekortet som bestemmer hvem som skal få støtten.

Alle formålene man kan gi gavekortet videre til er godkjent av Innsamlingskontrollen eller er medlem av Innsamlingsrådet. Det eneste unntaket er Streetlight School i Sør-Afrika, som blant andre Høyskolen Kristiania har støttet i mange år.

– Man skal være trygg på at pengene går til et godt formål, forteller Mjøs.

– Perfekt for våre studenter

Solfrid Lind er fotografert i Ernst Hage, atriet i Kvadraturen.
– Det er veldig hyggelig at vi kan være med og bidra til et slikt prosjekt, som gjør det lettere å hjelpe andre, sier Solfrid Lind, administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania.Foto: Jonatan Quintero

Administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania, Solfrid Lind, var ikke i tvil da Aksel Mjøs spurte om høyskolen ville bidra til tjenesten.

– Vi er en arbeidslivshøyskole som samarbeider tett med næringslivet, og praksis er en viktig del av utdanningen vi tilbyr. Derfor tenkte jeg umiddelbart på bergensstudentene da Aksel fortale at han ønsket bistand til nettsider og design.

– Det var en perfekt oppgave for dem, og de løste den på en svært profesjonell måte. Det er veldig hyggelig at vi kan være med og bidra til et slikt prosjekt, som gjør det lettere å hjelpe andre, sier Lind.

– Brenner for humanitært arbeid

Lind forteller at dette har vært et viktig prosjekt for både henne og for hele Høyskolen Kristiania.

­– Jeg brenner for humanitært arbeid. Jeg har sittet i styret i Strømmestiftelsen i mange år, og har sett med egne øyne hvor mye man kan utrette. Alle er ikke like priviligerte som oss her i Norge.

­­I 2018 ga de ansatte ved Høyskolen og Fagskolen Kristiania sine julegaver til Streetlight, et skoleprosjekt som gir gratis skolegang til fattige barn i Johannesburg i Sør-Afrika. Lind har selv besøkt skolen; hun vet at det nytter.

– Dette førte til at skolen kunne starte opp en ekstra klasse på 1. 2. og 3. trinn. For mange kan det være en vei ut av fattigdommen, sier Lind.

CTA-blokk

 • Foto av ung kvinne som sitter med en laptop på et bord.

  Bli den du er

  Hvilket fag passer for deg? Test deg selv her!
  Les mer
 • Foto av ung mann og kvinne som står skulder til skulder og smiler.

  Bestill studieveiledning

  Usikker på hva du vil bli? Det kan vi hjelpe deg å finne ut av.
  Les mer