Michael Aspli danser
Michael Aspli er frilans dansekunstner.
Michael Aspli er frilans dansekunstner. Foto: Haley McDevit

De har begge tatt bachelorgraden i dansekunst men med hver sin fordypning. Michael valgte fordypning i samtidsdans, mens Amalie gikk fordypning i jazzdans. Her kan du lese om hvordan livet etter studiene har vært for dem. 

Drømmefangeren

Da Michael Aspli var ferdig medi juni 2018, gikk han rett inn i sin første produksjon som profesjonell dansekunstner. «Draumefangaren» hadde premiere i juli, og var en vandreforestilling i et juv dypt inne i skogen i Valdres. Her hang Michael i et tau over en foss, klatret opp vertikale vegger og danset på kanten av klippene, mens publikum fulgte trygt med fra berget nedenfor.

– «Draumefangaren» var en helt ekstrem opplevelse. En forestilling som krever like mye av psyken som fysikken til utøverne. En utrolig krevende og risikofylt opplevelse der jeg virkelig måtte lære meg å holde fokuset og gi alt når det gjaldt, forteller Michael.

Fra Valdres til Grønland og Berlin

Etter Draumefangeren oppholdt han seg på Grønland i to måneder, hvor han jobbet med danseforestillingen «Evoke».

– Der var jeg med på å lage Grønlands første egenproduserte danseforestilling, som medskapende dansekunstner. Det var en helt enorm opplevelse, forteller Michael.   

Da eventyret på Grønland var over, gikk ferden videre til Berlin. Her danset han i en forestilling av den anerkjente Berlin-baserte koreografen Judith Sanchez Ruiz. Judith oppdaget Michael da hun koreograferte ett av stykkene Michael danset i, på avgangsforestillingen i 2018. 

Dansere i fjellvegg
Fra "Draumefangaren" hvor Michael var utøvende dansekunstner.Foto: Antero Hein


I 2019 var han på turné med den kulturelle skolesekken, og ble valgt ut til talentutviklingsprogrammet TekstLab Inkubator. Sommeren 2019 var han igjen med i «Draumefangaren», og i september var han i New York for å være med på en produksjon for The Elizabeth White Creative. Foruten et residensopphold ved Joya:Air i Spania, har han også hatt tid til å utvikle sitt eget prosjekt.

– Forestillingen «Shadow Ground» har premiere på Multiplié Dansefestival i Trondheim, i april 2020, forteller Michael.

Han utvikler prosjektet i co-produksjon med DansIT, og i samarbeid med TekstLab Inkubator-programmet.

– «Shadow Ground» handler om mine skyggesider. Med bevegelser basert på kroppslige minner, vaner, ritualer og aktiv kreativitet som verktøy. Jeg jobber også med en poetisk danekunstfilm som en del av dette prosjektet, forteller Michael.

Lærte å gi slipp

Han har lært mye gjennom bachelorstudiet i dans med pedagogikk, og trekker spesielt frem faget kontaktimprovisasjon. 

– Her lærte jeg å gi slipp, teste ut grenser og jeg fikk en dypere forståelse av det improvisatoriske språket. Jeg fikk i tillegg mye nyttig kunnskap om dansefeltet. Studiet har kompetente, dyktige pedagoger som sitter med tyngde innen sine felt, forteller Michael.

Amalie sitter på huk
Amalie har gjort drøm til virkelighet, og startet sitt eget dansekompani og dansecrew. Foto: Sondre Børrestad.

Startet eget dansekompani

Amalie Flatebø lever også som frilanser. Ett år etter at hun fullførte bachelorgraden i dans med pedagogikk hadde hun allerede fått til det hun drømte om som student; å starte sitt eget dansecrew og dansekompani.

Kompani Taurus er et jazzkompani, med tidligere studenter fra bachelorstudiet i dans med pedagogikk. Som 2. årsstudent ved studiet fikk hun erfaring med å koreografere gjennom et selvstendig forestillingsprosjekt, og siden da har hun drømt om å starte sitt eget dansekompani.

Allerede det første året hadde kompaniet premiere med danseforestillingen «Brikke i Rammen» på Scenehuset i Oslo. Med seg i forestillingen hadde Amalie én co-produsent, og syv dansere.

Bilde av dansekompaniet Taurus
Kompani Taurus er navnet på Amalies dansekompani.Foto: Tom Bråten

I tillegg til dansekompaniet, har hun også etablert et eget crew, som hun har kalt CrewT.

– Crewet har fått en del oppdrag, og har blant annet deltatt på «CA.PA X Citrus // URBAN NIGHT» og «CA.PA // Under Ground Dance Battle». Nå planlegger vi flere dansevideoer hvor vi samarbeider med en filmfotograf, forteller Amalie. 

– Og så skal jeg dra utenlands for å utvikle meg og utforske dans i andre land, legger hun til.

Amalie ser tilbake på bachelorgraden i dans med pedagogikk som en læringsrik periode. 

– I løpet av studiet fikk jeg flere nyttige verktøy for veien videre. Gjennom prosjektene vi gjorde sammen som studenter lærte vi at man må gi plass, høre på hverandre og være åpen for andres ideer. Det har vært essensielt i alt jeg har gjort etter studiet, forteller Amalie.

Hun trekker også frem samarbeid med eksterne koreografer som en viktig erfaring fra studiet.

– Det å samarbeide med eksterne koreografer har også vært veldig viktig. Her lærte jeg viktigheten av å knytte kontakter og vise seg fra sin beste side. Det er en gylden mulighet til å få tips fra noen som jobber aktivt i miljøet, sier hun.  

– Det å bli pushet hver dag og få en hel haug med tips opp gjennom årene har vært veldig nyttig, avslutter hun.

Viktig med nettverk 

– Noe av det viktigste jeg gjør er «networking». Det å dra på klasser, se på forestillinger og ikke være redd for å starte en samtale med andre i samme miljø, forteller hun.

– Under prosjektet med «Brikke i Rammen» var jeg flittig til å bruke kontaktene mine og var ikke redd for å spørre andre om hjelp.

Siden hun var ferdig utdannet har hun vært en del statist i serier og filmer. 

– Det er en veldig gøy erfaring og stor mulighet til å skape kontakter med andre personer enn dansere. Musikkvideoer er noe av det jeg synes er gøyest å jobbe med, sier hun. 

Hun har vært med i musikkvideoen til «Trouble» med CLMD og «Blame it on me» med SJUR, som begge har rundt 180 000 visninger på YouTube. Hun har også vært med i «Can’t help it» med JÆGER.

Nå holder hun på med et dansevideoprosjekt. 

– Det er et utrolig gøy prosjekt hvor jeg er creative director, medkoreograf og danser. Samtidig har jeg et samarbeid med to nye artister hvor jeg blir deres faste koreograf og danser, i musikkvideoer og etter hvert på scenen, forteller hun.

Amalies crew danser
Her danser Amalies crew i en musikkvideoinnspilling.Foto: Leon Vikanes.

I tillegg har hun blitt spurt om å ha ansvar for koreografi og dansere til en promovideo for en artist som skal på et stort TV-program. – Men dette kan jeg dessverre ikke si noe mer om foreløpig, smiler hun lurt.