Sosialrådgiver Tevje Akerø har skrevet boken «Mentale verktøy» sammen med høyskolelektor Lars Dehli.

– Kongstanken da vi startet var at dette skulle være noe studentene ville bruke. Boken måtte være kort og liten, nesten som et manifest, sier Tevje Akerø. Til daglig jobber som han som sosialrådgiver og tilhører Avdeling for studentoppfølging. Tekstene i boka er et samarbeid mellom Akerø og hans kontornabo Lars Dehli, høyskolelektor ved Institutt for helsevitenskap. Dehli underviser blant annet på Bachelor i anvendt psykologi.

Hjelp til selvhjelp

Boken ble spesiallaget til å passe i baklommen på en jeans, og tittelen «Mentale verktøy – en psykologisk overlevelsesmanual for studenter» er visuelt meget diskret. Dette er hjelp til selvhjelp – mellom to permer.

Innholdet kan ikke ta for seg alt, ei heller være for spesifikt, slik at det derfor er bygget opp rundt de vanligste problemstillingene og utfordringene som kommer opp i samtaler med studenter – de fra «Generasjon prestasjon» som kollektivt føler at de må prestere optimalt på skolen, trening og i sosiale medier – der livet gjerne leves med filter på 24/7; Snapchat, Instagram og Facebook.

Psykiske utfordringer er ikke det samme som sykdom

Temaer som tas opp og forklares er grubling og bekymring​, perfeksjonisme,  utfordring av leveregel og mindfullness. I tillegg finnes det en rekke øvelse studentene kan gjøre på egenhånd.

– Vi har vært opptatt av å lage et produkt som ikke svartmaler noe som helst, som ikke farliggjør eller som sykeliggjør. Dehli og jeg understreker ofte at psykiske utfordringer ikke er det samme som sykdom. Alt er ikke en diagnose. Du trenger ikke innleggelse fordi du skal ha eksamensdag, sier Akerø og legger til:

– Ingen liker det… eller hvis du liker eksamen, da blir jeg mer bekymret! Han ler litt.

Lommekniven til det meste

Tanken om å ha det lett og ledig gjenspeiles også i bokas tegninger; dette er ikke dyster lektyre. Høyskolens grafiske designer, Svein Meek, er utdannet AD ved gamle Westerdals og har hatt ansvaret for det visuelle uttrykket. For å beskrive en allsidig og problemløsende person ble tidligere illustrasjonsstudent Andreas Lund hentet inn.  Sammen kom de fram til en figur som håndterer det meste av utfordringer i en typisk studiehverdag. En lommekniv!

– Den har noen odde ting, som åpenbart ikke får plass inni ham. Men det er jo gjerne sånn vi mennesker kan føle det litt iblant: Jeg har for mye i livet mitt, dette takler jeg ikke. Dette blir for stort. Og han har jo både sparkesykkel og hjelm som man lurer på hvordan han skal få plass til inni en lommekniv.

Samarbeid på tvers

Høyskoledirektør Tine Widerøe er imponert over initiativet og trekker boka fram som et godt eksempel på at faglig samarbeid på tvers av avdelinger og funksjoner bidrar til innovasjon og verdifulle produkter.

– Jeg har ikke sett noe lignende, og blir stolt når administrerende direktør for SiO, i møte om helt andre saker, tidligere i uken trakk fram nettopp «Mentale verktøy» som et flott produkt.

Widerøe leste selv boken med stor interesse, og tok den etterpå med hjem til husets tenåringer. Hun tror vi alle kan ha nytte av å lese den:

– Her vil mange kjenne seg igjen og få gode råd til å håndtere hverdagsutfordringer.

Tilbakemeldinger fra studentene har vært svært positive, og daglig forsvinner det noen nye eksemplarer av opplaget på 5000, hjem til en studenthybel eller et kollektiv.

Neste skoleår kommer det derfor en ny og oppdatert utgave av «Mentale verktøy».