Andreas Emil Lund gikk ut fra studiet Illustrasjon i våres, og fikk i oppdrag å representere Fagskolen Kristiania på 2019-utgaven av Designers Saturday. Med et ønske om at den som ser på skal bli glad av hele opplevelsen, stilte han med en original VR-installasjon på det populære bransjetreffet.

– Jeg føler jeg har klart å lage en opplevelse som er helt unik, og som du ikke får noen andre steder, sier Andreas om sin egen installasjon.

Storstilt designertreff

Designers Saturday er en stor utstilling som blir holdt annen hvert år, over hele Oslo. I løpet av en helg stiller både profesjonelle designere i bransjen og studenter innenfor designutdanninger, ut arbeider og installasjoner ved 34 åpne utstillinger. Publikum fraktes rundt i hovedstaden i gratis-busser som er chartret for anledningen.

Hovedtyngden av utstillerne er produsenter innen interiør og innredning, men bredden blir stadig større hvert år. Målet med utstillingene er å etablere og styrke det kreative miljøet i bransjen. For designere er det både en måte å bli oppdaget på – og oppdage nye ting selv.

Virtuell festival

Andreas er en av flere studenter fra blant annet KHiO og AHO som fikk vise fram et prosjekt, og studentprosjektene er ofte de mest spenstige innslagene på hele arrangementet. Andreas sin installasjon er intet unntak fra dette. Ideen til installasjonen startet med et selvpromoteringsprosjekt han gjorde som student på Fagskolen Kristiania.

Andreas og hans unike installasjon.

– Jeg synes at selvpromotering er ganske kleint, så valget falt på et VR-selvportrett. På denne måten kunne jeg illustrere egenskapene mine gjennom av lyd og det visuelle, med mange morsomme elementer, i stedet for å konkret fortelle om meg selv, forklarer han. Han utviklet prosjektet videre for Designers Saturday og har laget en salgs virtuell festival som du kan oppleve gjennom VR-brillene. Både bilder og lyd får de som tester installasjonen til å smile.

Målet er å ha det gøy

– Jeg har prøvd å utforske hvor bærekraftig en festival kan være. Uten at jeg kan påstå å ha gitt svaret på dette, så føler jeg at vi har klart å lage en nyskapende og underholdende opplevelse. Installasjonen blander inn musikk og alle andre sanseinntrykk som man ellers får på en festival, men i en digital sfære, forteller Andreas. Du får altså mye av opplevelsen av å være på en festival, uten at man har brukt ressursene som en vanlig festival ville ha krevd.

Men Andreas understreker at dette er skisse ettersom du kun observerer verden rundt deg. Du kan ikke interagere så mye med funksjonene eller kommunisere med andre. Han ser for seg at med videreutvikling kan dette bli en virtuell verden hvor du kan gå rundt slik du vil, i tillegg til å snakke med andre online.

– Akkurat nå er det en ganske ensom opplevelse, men jeg tror likevel at man kommer ut av det med den følelsen av at "nå har jeg sett noe gøy". Det er jo nettopp det festivalopplevelsen går ut på, sier han.

Andreas sin virtuelle verden prøver ikke å herme etter virkeligheten.
Visittkortet til Andreas er ikke helt som alle andre, akkurat som installasjonen hans.

Møte mellom virkeligheten og det absurde

Tilbakemeldingene Andreas har fått bekrefter at han har lyktes i å skape en opplevelse som folk kan ha det gøy med. Spesielt unge er veldig nysgjerrige på installasjonen hans, og syns at den er en annerledes og morsom. I motsetning til det man typisk ser i VR-briller er det her gjort tydelig at det visuelle er animert, og omgivelsene prøver ikke nødvendigvis å herme etter virkeligheten.

– Jeg føler at det i dag er et kappløp med visuelle effekter og hvordan alt skal se så realistisk ut som overhodet mulig. Noen ganger funker det kjempebra, men andre ganger blir det nesten bare helt fjollete hvor realistisk man er interessert i å gjøre ting. All ære til de som gjør det, men jeg tror ikke det er for meg.

– Jeg syns det er gøy å lage noe litt annet, som åpenbart ikke hører til den virkeligheten. Krysningspunktet mellom virkeligheten og det absurde, syns jeg er mye mer spennende, forteller den lovende illustratøren.