Stanislava Vasileva kom til Norge i 2013. Etter fem år tok hun grep og begynte å studere Regnskapsmedarbeider på Kristiania. Studiet er nå gjennomført med glans, og det ved siden av å være mamma, samboer og jobbe fulltid.

Reskolering i Norge

I Bulgaria jobbet Stanislava i salg- og markedsføringsbransjen som produktsjef. Men livet i Norge ga henne flere utfordringer enn hun forventet. Hun opplevde at det var vanskelig å få seg en jobb som tilsvarte utdanningen og kvalifikasjonene hennes fra hjemlandet. Hun endte opp med å jobbe som barnehageassistent, men klarte ikke å legge bort drømmen om en mer relevant jobb.

Yrker innen regnskap og tilsvarende er evig aktuelle. Uansett hvilken bransje du vil inn i.

Stanislava hadde alltid syntes at regnskaps- og økonomibransjen virket spennende, og da hun oppdaget nettstudiet Regnskapsmedarbeider ville hun se om det kunne gi henne flere jobbmuligheter. Hun tenkte at i minste fall ville det være noe meningsfylt å bruke tiden på, som ville gjøre CV-en hennes mer attraktiv for norske arbeidsgivere.

– Jeg ville utvikle kompetanse som er etterspurt på det norske arbeidsmarkedet. Yrker innen regnskap og tilsvarende er evig aktuelle. Uansett hvilken bransje du vil inn i, sier hun.

Nettstudiene gjorde Stanislava attraktiv på arbeidsmarkedet, akkurat som hun hadde håpet. I starten av 2019 fikk hun jobben som kandidatansvarlig i et bemanningsselskap i Østfold og Follo-området.

Jente som taster på en pc. Ved siden av henne ligger en mobiltelefon og en pc-mus. I bakgrunnen av bildet kan man se et solgløtt i en gul gyllen tone.

Tar flere nettstudier

Nettstudiene har vært en suksessoppskrift for Stanislava. Derfor har hun nå tatt fatt på et nytt nettstudium som Lønnsmedarbeider. Kanskje er dette er bare begynnelsen på en ny karriere for den hardtarbeidende damen fra Bulgaria?

Fulltidsjobb + barn + studier = ?

Stanislava foretrekker fortsatt nettstudier. Med et hektisk liv har hun ikke tid til å studere på dagtid.

– Det hadde ikke fungert for meg å møte fysisk opp på skolen, siden jeg arbeider fulltid hver dag fra 8 til 16. I tillegg henter barn på SFO, handler i butikken, lager middag og alle de vanlige oppgavene som et familieliv innebærer. Barna mine hadde en ganske tøff overgang fra barnehage til skole, og jeg har ingen familie til å hjelpe meg i Norge, bortsett fra samboeren min.

Nettstudier gir fleksibilitet og kan kombineres med arbeid, familie- og privatliv.

– Derfor var ikke beslutningen om å begynne å studere enkel. Men nettstudier gir fleksibilitet og kan kombineres med arbeid, familie- og privatliv. Det var ikke lett, men er du strukturert og har gode rutiner og klarer å holde et godt arbeidstempo får du til det meste, sier Stanislava og understreker at det også har hjulpet med hjelp og støtte fra mann og barn.

– Hvor mye tid bruker du på studiene på en vanlig uke?

– Jeg pleier å bruke mellom 4 og 8 timer hver uke til forelesninger og å fordype meg i læringsstoffet på forhånd før hver nettsamling. Det gjør meg forberedt på de nye ting og undervisningen.

Bilde av en musematte med Høyskolen Kristiania sin logo. Man ser en liten del av et tastatur, en kaffekopp og et utvalg av skolens kataloger

Motivasjon er viktig

– Hvordan holder du motivasjonen oppe når du ikke har medstudenter eller en lærer som er fysisk tilstede?

– Vi har hjemmelekser og innleveringsoppgaver nesten hver andre uke, som gjør at jeg som nettstudent må være forberedt og jobbe målrettet hele tiden. Studentene får tett oppfølgning og kan studere i sitt eget tempo hvor som helst. Det var avgjørende for meg, da jeg kunne fortsette med mine vanlige hverdagsrutiner uten å ofre for mye av tiden til familie og privatliv, sier Stanislava.

– Nettbaserte studier har flere fordeler, men viktigheten av egne ambisjoner og egen motivasjon må ikke undervurderes, legger hun til.

Jeg har fått akkurat så mye veiledning og hjelp som jeg har hatt behov for, uten å miste lysten på å utforske og undersøke selv.

God veiledning

– Hvordan opplevde du kontakten med faglige veiledere?

– Veldig nyttig og profesjonelt. Jeg har fått akkurat så mye veiledning og hjelp som jeg har hatt behov for, uten å miste lysten på å utforske og undersøke selv. Jeg har fått mye lærerik erfaring gjennom de faglige, sier hun.

– Hva er ditt beste tips til andre som ønsker å ta nettstudier? – Arbeid målrettet og bruk tid på grundig forberedelser.