En mann med sort skjegg og blank hodeskalle sitter på hodeenden til en behandlingsbenk og har hendene sine plassert i nakken til pasienten som ligger på benken. Pasienten på benken er en annen mann med rødlig skjegg og hvit t-skjorte. Pasienten har øynene igjen. I bakgrunn kan man se andre pasienter bli behandlet.

Alle prognoser tilsier at helsefagutdanning er et solid valg for framtiden, og at arbeidsmarkedet vil trenge deg framover. En aldrende befolkning og større utbredelse av livsstilssykdommer er utfordringer som vil vokse i årene som kommer.

En osteopatistudent står og holder den ene hånden i pannen på pasienten, og den andre hånden klemmer i nakken. Osteopati-studenten har på seg en hvit trøye med en blå pleier t-skjorte over. Hun har langt lysebrunt hår som er satt opp i en hestehale. Pasienten har rød-brunt skjegg, brunt hår og har på seg en lyseblå skjorte med en kongeblå genser over.
Arbeidsmarkedet vil trenge deg framover om du tar en helsefagutdanning.

For å møte disse problemstillingene trengs det helsepersonell med ekspertise på flere felt. Smerter kan lindres ved hjelp av akupunktur, symptomer kan behandles med osteopati, og livsstilssykdommer kan bedres med riktig ernæring og fysisk aktivitet.

Hopp i det - for helsens skyld

Inaktivitet og overvekt blant barn og unge står på agendaen til foreleser og professor Per Morten Fredriksen. I samarbeid med Horten kommune leder han HOPP-prosjektet, som skal forebygge livsstilssykdommer hos unge.

— Det er en stor utfordring at fjorårets helsebudsjett på 342 milliarder nesten utelukkende gikk til behandling. Kun tre prosent gikk til forebyggende tiltak. Den største gevinsten for folkehelsen ligger i forebygging, sier Fredriksen.

Forsker fra dag én

Høyskolen Kristiania har et aktivt forskningsmiljø. All undervisning ved helsefagutdanningen er forskningsbasert. Som student kommer du tett på ny forskning, og du blir introdusert til pågående prosjekter i et tidlig stadium. HOPP-prosjektet er et eksempel på hvordan høyskolen tenker rundt læring.

— Vi inviterer studentene inn i forskningsprosjekter. I HOPP-prosjektet er de med på datainnsamling for å få innsikt i hvordan det er å forske. Slik får de tidlig nærhet til forskning, sier Fredriksen.

— Vi er på fornavn med studentene og ønsker å skape tilhørighet, sier professoren.

Hjernen er stjernen

Det ligger store gevinster i forebyggende tiltak. Det er derfor hjerneforsker og foreleser, Ole Petter Hjelle, vil gjøre hjernen «hot». I 2016 kåret Morgenbladet ham til å være én av landets beste formidlere. Utsagnet «hvis fysisk aktivitet var en pille, ville alle tatt den» oppsummerer Hjelles forskning på en treffende måte. Boken hans, «Sterk hjerne med aktiv kropp», kom ut i 2018.

– Hadde fysisk aktivitet vært en pille, ville alle tatt den. Les om temaene som drøftes i boken til Hjelle her.

— Jeg bruker enhver anledning til å snakke om hjernen, den mest komplekse strukturen på jorden. Jeg er opptatt av hvordan vi kan styrke den. Trening styrker alle hjernens funksjoner mye mer enn vi har trodd, sier Hjelle.

En helsestudent står lent foran et skjelett og har på seg en hvit frakk. Rundt halsen har hun et nøkkelkort. Håret er sort og oppsatt i en hestehale.
På Høyskolen Kristiania har vi et anatomisk læringssenter som benyttes i undervisningen. 

Inspirasjon på timeplanen

Høyskolen Kristiania legger vekt på læring med overføringsverdi til arbeidslivet. Mange av foreleserne driver egen praksis. Som tidligere fastlege og toppidrettsutøver med NM-gull, er Hjelle kjent for sine innovative metoder.

— Jeg vil gi inspirasjonsforelesninger, ikke bare snakke om tørre fakta. Jeg forsøker å aktivere studentene, ofte ved å ha med meg pasienter som deler sine historier. Mitt mål er å inspirere til læring på egenhånd, sier forskeren.

Bildet viser fire studenter i treningsfasilitetene til helsestudentene på Høyskolen Kristiania. Den ene studenten sitter på en benk med ryggen til kamera.
Det er stort fokus på å lære gjennom praksis på Høyskolen Kristiania

Praksisplassen ble gull verdt

Bare måneder etter at Nikoline Anundsen gikk ut fra Høyskolen Kristiania med en Bachelor i ernæring, fikk hun tilbud om å bli distriktssjef hos Nutricia. Bedriften er en del av franske Danone, et verdensledende ernæringskonsern med over 100.000 ansatte i 130 land.

— Jeg reiser rundt til sykehus, sykehjem, hjemmesykepleien og apoteker og holder faglige presentasjoner for helsepersonell. Temaet er underernæring og hvilke løsninger Nutricia kan tilby, sier Nikoline.

Anundsen synes det er positivt at Høyskolen Kristiania fokuserer på å bygge relasjoner mellom studenter og bransjen.

— Jeg kom i kontakt med Nutricia da de var på besøk på skolen. Mitt råd er å delta på arrangementer i regi av høyskolen og knytte kontakter, sier hun.

Vil du studere noe innen helsefag?

En utdanning innenfor helsefag gir deg kompetansen du trenger for å gjøre en forskjell i menneskers liv.