Jannicke og grafisk design-student Ole-Christian Kjeldstad på Sentralen. Foto: Aleksander Nordahl (DN).

Jannicke Østlie er en spontan, arbeidsom og eventyrlysten dame, som selv har tatt fagskolestudier. I 2014 startet hun konseptet LAB3 og hun er alltid på jakt etter flinke studenter som vil ut i arbeidslivet.

Hva er LAB3 ?

LAB3 er en talent-speider og en rekrutteringskanal for nyutdannede. Jannicke Østlie bruker sine bransjekontakter til å få tak i oppdrag og setter de nyutdannede i kontakt med folk i bransjen.

– Tanken med LAB3 har vært å skape et alumni-miljø for Fagskolen Kristiania som jeg jobber aktivt for at skal være noe av det første mine bransjekollegaer tenker på når de skal rekruttere. Det er en mulighet til å gå rett fra eksamen og til noe som kan gi selvtillit og relevant erfaring, og som forhåpentligvis kan lede til en karriere, sier Jannicke.

– Fagskolen Kristiania har alltid hatt en spesiell plass i hjertet mitt og LAB3 er et konsept jeg har veldig tro på fordi jeg savnet det veldig selv når jeg var student, sier Jannicke, som også drømmer om å koble LAB3 enda tettere på fagskolen, med flere tverrfaglige samarbeider.

Win-win situasjon

– Jeg begynte å undervise for Grafisk design i 2010 og oppdaget raskt at det var mange studenter i klassen som kunne hatt god nytte av de byråene jeg kom fra. Det å være ute i byråene gir en høyintensiv læringskurve for studentene. Og byråene har alltid et behov for å få inn nye mennesker. Bransjen er spesielt glad i unge mennesker som kommer med ny kompetanse og ny energi, sier Jannicke.

Det blir en win-win situasjon for både studentene som vil ha jobb, og for næringslivet som trenger arbeidskraft. Jannicke har jobbet i bransjen i 14-15 år og hun tilrettelegger for sine kollegaer og bransjevenner slik at det blir enkelt å få has på det beste av nyutdannede hjerner som kommer ut av Fagskolen Kristiania.

Bransjen er spesielt glad i unge mennesker som kommer med ny kompetanse og ny energi.

– Fagskolen har alltid vært en god arena for rekruttering til næringslivet innenfor kommunikasjonsbransjen. Jeg kan ikke garantere noen ting, men jeg kan virkelig tilrettelegge for de studentene som har masse fart, lyst og som stoler på seg selv, skal få det til.

Svart hvitt, tre personer diskuterer rundt et bord
LAB3s stand på Karrieredagene 2018. Jannicke snakker med to studenter fra 3D & animasjon.

– Hva ser du at arbeidsgivere ofte leter etter?

– Innhold og alt som er digitalt. Verden blir ikke mindre visuell fremover. Animasjon, motion graphics og grafisk kommunikasjon er bare i startgropen, tror jeg, sier Jannicke.

– I tillegg opplever jeg at byråer spør etter flere fagdisipliner samtidig. Da kan jo løsningen være å sende tre stykker ut som et team. Alle har stor nytte av å samarbeide med andre studier og jeg tror det å plukke team kan bli mer og mer aktuelt fremover.

Noe for deg?

Hvis dette hørtes ut som noe for deg er du velkommen til å kontakte Jannicke og LAB3 via nettsiden deres.

– Hva skal til for å bli en del av LAB3?

– Noen ting skulle bare mangle, som at man har lite fravær, deltatt på gruppeopppgavene og levert det man skal. I tillegg er det jo alltid et pluss hvis man har vist kapasitet til å gjøre flere ting samtidig.

– Jeg bruker mye tid på hver student jeg tar inn og da må jeg vite at det er en dedikasjon der. Jeg ser på om de er ryddige og ordentlige, og om de tar mye initiativ, sier Jannicke. En A på eksamen er ikke et must for å kunne jobbe her.

– Det er innmari fint om man har fått en A på eksamen, men både en B og C kan være minst like bra. Jeg tror faktisk majoriteten av de jeg har skaffet jobb er C-studenter. Det er viktigere å "få A" profesjonelt enn å "få A" på eksamen, sier Jannicke.

– Jeg vil at LAB3 skal være et sted for de som har både lyst og troen på at de skal få det til. En god karakter er bare 10% av jobben. Det er ingen selvfølge at man får jobb fordi man har tatt eksamen. De som skjønner det, er jeg interessert i å snakke med, sier hun.

3 tips fra Jannicke

Uansett om du ønsker å jobbe med LAB3 eller ikke, så har Jannicke noen tips til deg som skal ut i arbeidslivet.

– Det er ingen som kommer til å fortelle deg hva du skal gjøre. Man må hoppe på muligheter og ta sjanser, sier hun.

Selv kjøpte hun en enveisbillett til Australia for å dra på jobbintervju og har stor tro på den bratte læringskurven som oppstår når man blir kastet ut i ting. Her er hennes tre beste tips, basert på sine egne erfaringer:

  1. Gjør deg selv busy. Du kan fint rekke å være i et byrå og få erfaring og selvtillit, mens du søker jobber. Hvis man sitter og venter på at noe skal skje blir man ofte psyket ut.
  2. Farten i arbeidslivet er noe det kan ta lang tid å venne seg til som student. Sett opp turtallet i første semester så blir sjokket mindre. Jo mer man jobber, jo mer kapasitet får man.
  3. Det er en stor fordel å ha gjort flere ting tidligere. Jo flere ting du har holdt på med jo mer allsidig blir du, og med allsidig erfaring får du et klokere og mer reflektert hode.