Nærbilde av Elise sitt ansikt. Elise ser ned. Hun har på seg rødlig leppestift og har brunt hår.
Elise Bjelland gikk fra Master til toppjobb i IT-selskapet Xledger.

Tall fra Samordna Opptak viser at søkertallene til landets IT-utdanninger øker.

 I fjor hadde rekordmange informasjonsteknologi som førstevalg da de søkte utdanning.

 Næringslivets behov for nyutdannede teknologer øker, og alt tyder på at tendensen vil fortsette i lang tid fremover.

— Vi trenger flere smarte løsninger for å løse mange av fremtidens utfordringer, sier ministeren for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø.

Blant de tre studieretningene regjeringen har valgt å prioritere de siste årene finner man IT. På Høyskolen Kristiania tar vi derfor teknologi på alvor, og med 10 forskjellige IT-studier kommer vi fremtidens behov for teknologi i møte.

Vi trenger flere smarte løsninger for å løse mange av fremtidens utfordringer.
Eivind Brevik, leder for Institutt for teknologi ved Høyskolen Kristiania.

Lang erfaring innen IT

Høyskolen Kristiania har solid erfaring med ut å utdanne folk innen IT. Det tidligere NITH, og senere Westerdals Oslo ACT, har gjennom flere tiår utdannet studenter til mange banebrytende, norske IT-bedrifter som SAP, Bekk, Accenture, EVRY og Making Waves.

I tillegg forskes det på IT og løsninger hver dag. Mobile Tech Lab ved Institutt for teknologi ved Høyskolen Kristiania har for eksempel sett på hvordan konsertgjengerne på by:Larm oppfører seg.

Mens studentene har fått bryne seg på fremtidens mange utfordringer. Hvordan vil fremtidens smarthus for eksempel se ut?

Fremtidens hoder

— Våre tidligere studenter finner du i både store og små virksomheter, i privat og offentlig sektor – fra IT-ledelse til juniorutvikler. Vi har over 50 års erfaring i å utdanne teknologer, så man finner oss mange steder, sier instituttleder ved Institutt for teknologi, Eivind Brevik.

Selv har han et lidenskapelig forhold til teknologi, og er glad for å kunne utdanne fremtidens hoder.

— Teknologi, i særdeleshet IT, er nå altomfattende. Betydningen vil bare øke i tiden fremover. Norge trenger dyktige utviklere som kan videreutvikle og lage IT-løsninger innen alle samfunnsområder, og vi trenger dyktige folk som kan forstå innvirkningen IT har på organisasjoner og samfunn, sier Brevik.

Når våre studenter er ferdig står de klare til å analysere, utvikle, teste og innføre teknologi i samarbeid med bedriftens kunder, brukere og kollegaer fra andre fagområder. Alt dette og mere til.

— Ved Høyskolen Kristiania får du en praktisk og næringslivsrettet IT-utdanning, hvor vi vektlegger samarbeid for å skape teknologiske løsninger.  

Professor Tor-Morten Grønli ved Institutt for teknologi.

Ikke bare programmering

Som du sikkert forstår er det mange IT-jobber der ute. Noen får jobb mens de holder på med mastergraden, andre igjen får jobb før de er ferdige med bacheloren, noe som student Bjørn Olav Salvesen fikk erfare.

Men IT handler ikke bare om programmering. Elise Bjelland har fullført master i Master of Information Systems: Digital Business Systems, og i dag jobber hun i IT-selskapet Xledger.

Firmaet utvikler og leverer skybaserte forretningssystem, et systemet som leverer alt innen regnskap, økonomistyring, logistikk og CRM-løsninger. Flere tusen selskaper verden over benytter Xledger.

— Jeg fant ut at IT handler mye mer om å være kreativ, finne løsninger og jobbe med mennesker. Det var noe helt annet enn hva jeg tenkte før jeg begynte på IT, sier Bjelland.

IT handler om å være kreativ, finne løsninger og jobbe sammen med mennesker.

Vanskelig å velge?

— Vi tilbyr mange retninger innenfor teknologi, og det er ikke lett å vite hva man bør velge, sier Tor-Morten Grønli, som er professor og studieprogramleder for Master i Applied Computer Science.

Han er også studieprogramleder for Bachelor i informasjonsteknologi. Det kan være godt å vite at uavhengig av hva du velger av studier på bachelornivå, så får du uansett en bachelor i informasjonsteknologi. Du kan til og med bytte retning underveis i studiene.

— Dette er en viktig forutsetning og gjør at du har med deg generell kompetanse som døråpner til mange stillinger. I tillegg gjennomfører du et felles førsteår før du spesialiserer deg innen ditt valgte program.

Det gjør at du tar med deg dybdekunnskap. Dersom du ønsker det, kan du også bytte bachelorprogram etter å ha fullført første året, understreker Grønli.

Interessert i å lære mer om våre studier innen teknologi og IT? På vår hjemmeside finner du informasjon om hvilke studier du kan velge mellom.