Oversiktsbilde over Bjørvika. Med et studium i Politikk og påvirkning vil du kunne jobbe med å påvirke og gjøre en forskjell for samfunnet.

Høyskolen Kristiania utvikler studier basert på hva arbeidsmarkedet trenger. Stadig flere arbeidsgivere stiller krav til at ansatte har forståelse for både kommunikasjon og politikk.

Lær av de beste

Ketil Raknes er høyskolelektor og underviser i bachelorstudiet PR og kommunikasjon – og skal i tillegg undervise i Politikk og påvirkning. Han har solid fartstid som blant annet politisk rådgiver i Kunnskapsdepartementet, og ga i 2018 ut boken «Jakta på makta – 12 råd for effektiv påvirkning» – sammen med tidligere toppolitiker, nå generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell.

— På dette studiet lærer du triksene som alle de mektigste i samfunnet bruker for å få det som de vil. Enda bedre er det at vi gir deg muligheten til å prøve dette ut i praksis gjennom to praksisperioder, sier Raknes.

Det kommer godt med å kunne håndtere de ulike påvirkningskanalene i moderne politikk, enten det er lobbyisme, aktivisme, markedsposisjon eller definisjonsmakt.

— Vi tilbyr lærere med lang fartstid innen politikk, journalistikk, PR og lobbyisme. De gir deg et unikt innblikk i hvordan det norske samfunnet fungerer. Kombinasjonen av teori, praksis og engasjement gir deg erfaring og et nettverk som kan gi deg svært spennende jobber senere, sier Raknes.

Se valgstudio med Ketil Raknes der han forklarer om det amerikanske valget.

Tette bånd mellom politikere og PR-rådgivere

Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese og lobbyekspert Gunnar Mathisen gjennomfører hvert år en lobbyundersøkelse blant stortingsrepresentanter. Undersøkelsen for 2019 viser at seriøs lobbyvirksomhet blir verdsatt av politikere fordi flere aktører får slippe til. Lobbyister hjelper organisasjoner av alle slag med å bli mer synlige – og det hjelper dem nærmere makta.

Resultatene viser også at 80 prosent av Norges stortingsrepresentanter mener lobbyvirksomhet er positivt for demokratiet, mens hele 90 prosent ser på lobbyister som en ressurs for dem i hverdagen. Blant dagens stortingspolitikere kan 4 av 10 tenke seg en karriere i et kommunikasjonsbyrå etter at de er ferdige på Stortinget.

— Undersøkelsen vår viser de relativt tette båndene mellom politikere og PR-rådgivere, sier Gunnar Mathisen.

Et demokratisk problem?

Det er stadig debatt om lobbyvirksomhet og båndene mellom politikere og PR-folk. Studieleder Raknes ser på det som positivt at ulike interesser ønsker å påvirke politikere. Det som derimot ikke er positivt, mener han, er hvordan kunnskapen om hvordan det politiske systemet forbeholdes dem som allerede har makt og ressurser.

— Vi ønsker å tilby et studium som bidrar til å spre makt i det norske samfunnet. Det gjør vi ved å lære studentene å tenke kritisk rundt etikken i påvirkningsarbeidet, sier Raknes.

Debatten viser at mange er skeptiske, selv om Stortinget har i stor grad et avslappet syn på lobbyisme. Noen kaller det tette forholdet mellom PR-rådgivere og regjeringen for et demokratisk problem. Gunnar Mathisen påpeker derimot at det er organisasjonene som er de mest aktive lobbyistene på Stortinget.

Spre makten!

Ifølge GKs undersøkelse møter 16 prosent av stortingsrepresentantene folk fra PR- og kommunikasjonsbransjen minst én eller flere ganger i uka. Mathisen mener stortingsrepresentantene er helt avhengige av den informasjonen som lobbyistene bringer til torgs – og at et studium som Politikk og påvirkning vil gjøre lobbyismen enda bedre.

Det er førsteamanuensis Helge Hiram Jensen som er studieprogramleder for det nye studiet. Han har doktorgrad i politologi og er tidligere tidsskriftredaktør, spaltist, aktivist og utreder ved Robert Schuman Centre. I dag er han blant annet medlem i Miljøpartiet De Grønne og Europabevegelsen.

— Det finnes mange studier hvor man lærer hvordan samfunnet fungerer i teorien. Vi ønsker å tilby et studium for dem som har lyst til å forandre samfunnet, avslutter Raknes.