Før du velger valgemne stiller du deg mest sannsynlig spørsmålet: Hva skal jeg velge? Lønner det seg å velge det som er mest relevant for studiet mitt, eller et emne jeg alltid har vært nysgjerrig på å lære mer om? 5 studenter forteller om sine erfaringer med valgemner denne vinteren.

Valgemnet var mye bedre enn forventet!

Samarbeid med Warner Music

Julie Ulrikke Nymo Øynebråten

Studerer: Bachelor i Art Direction ved Westerdals institutt for kommunikasjon og design

Valgfag: Musikkvideo

Jeg valgte musikkvideo fordi det er annerledes enn hva vi har gjort på studiet tidligere, hvor vi har jobbet en del med andre typer film. I tillegg er jeg interessert i musikk fra før, så jeg tenkte det ville bli gøy.

Vi forventet egentlig at vi skulle lage en musikkvideo i grupper og bare ha det gøy, men så fikk vi artister fra Warner Music. Det var mye større og mer viktig enn vi hadde trodd det skulle bli.

Student Julie, Portrett.
Julie ble overrasket over hvor mye bedre valgemnet var enn forventet. De fikk samarbeide med Warner Music sine artister.

Valgte du musikkvideo fordi det er relevant til studiet, eller for å ha det litt gøy?

Litt begge deler. Jeg tenkte det var noe jeg kunne bruke i jobb senere, men først og fremst ville jeg ha noe som var litt annerledes. Min opplevelse var at  valgemnet var mye bedre enn forventet. Vi fikk velge fritt om hva vi ville jobbe med i fire uker, og fikk møte studenter fra andre linjer.

Vil du anbefale andre å velge musikkvideo som valgfag? 

Ja, absolutt! Det er noe av det morsomste jeg har vært med på, og vi lærte så mye. Og så var det selvsagt stort å jobbe med Warner Music, som valgte å bruke flere av musikkvideoene som ble lagd i emnet.

Lærte å lage dataspill på én måned

Bente-Marie Johansen Isaksen

Studerer: Bachelor i maske- og hårdesign vedInstitutt for scenekunst, musikk og studio

Valgfag: Unity-utvikling

Student Bente Marie med PC med dataspillet gruppen hennes lagde i valgemnet Unity-utvikling.
Bente Marie viser frem dataspillet gruppen hennes lagde i valgemnet Unity-utvikling.

Jeg valgte Unity-utvikling, altså spilldesign, fordi jeg er veldig glad i spill. Jeg har alltid vært veldig nysgjerrig på spillverdenen. Unity-utvikling er et program hvor man lager spill, så gjennom emnet har vi lært om animasjon, lyd og ulike effekter. Dette har vi brukt til å lage flere småspill.

Eksamenen vår innebar at vi gikk i grupper og lagde et spill sammen. Unity-utvikling var ikke relevant til studiet mitt i det hele tatt, men på bakgrunn av interessene mine hørtes det mest interessant ut. Det var en perfekt mulighet til å få lære mer om spill, og samtidig ha det gøy denne måneden!

Det er egentlig synd at valgemnet var kun i januar. Jeg kunne gjerne hatt det litt til.

Er du fornøyd med valgemnet Unity-utvikling? 

Jeg er veldig fornøyd! Jeg har ikke angret et sekund på valget mitt, selv om det var litt utfordrende i starten. Jeg anbefaler Unity-utvikling til alle som er interessert i spill og liker å jobbe på PC-en.

Alle burde lære seg å skrive

Joseph Jericson

Studerer: Bachelor i PR og kommunikasjon ved Westerdals institutt for kommunikasjon og design

Valgfag: Tekstutvikling

Student Joseph, portrett.
Joseph forteller om stort læringsutbytte i valgemnet tekstutvikling.

Jeg valgte tekstutvikling fordi det var mest relevant for studiet mitt, samt at jeg hadde lyst til å bli bedre til å skrive. I emnet gikk vi gjennom alt fra grammatikk til skrivemåter, til mer avanserte og salgsrettede skriveteknikker.

Emneansvarlig, Christine Calvert (Norges eneste tekstdoktor), var veldig flink og engasjert. Hun hadde et opplegg der ingen dager var like.

Er du fornøyd med valgemne tekstutvikling? 

Jeg er veldig fornøyd! Vi fikk godt utbytte av undervisningen. I etterkant merker jeg at jeg tenker mye mer over hva og hvordan jeg skriver. Det er viktig å være nøye med grammatikken, og hvordan man bygger opp en tekst. For selv om man bare skriver en mail, vil det skape et førsteinntrykk hos mottakeren.

Du har behov for å uttrykke deg skriftlig uavhengig om du driver med noe kunstnerisk eller administrativt.

Vil du anbefale tekstutvikling til andre? 

Jeg vil absolutt anbefale tekstutvikling. Alle trenger å kunne skrive enten om du skal sende en mail, om du skal selge noe på en nettside eller markedsføre musikken din. Tekstutvikling er et valgemne du uansett kommer til å ha nytte av.

Samarbeid på tvers av skoler

Elise Høkaas

Studerer: Bachelor i Art Direction ved Westerdals institutt for kommunikasjon og design

Valgfag: Fashion Media

Student Elise, portrett.
Elise var spent på å samarbeide med studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo.

Jeg valgte Fashion Media fordi jeg visste vi skulle samarbeide med studenter fra Kunsthøgskolen i Oslo. Det å samarbeide med studenter fra en annen skole var fristende for meg. Valgemne er en perfekt mulighet til å utforske andre ting.

Kan du fortelle litt om hva dere gjorde på Fashion Media? 

Klassen besto av oss fra Westerdals, og avgangselever i kles- og kostymedesign fra KHiO. I starten hadde vi en del forelesninger med eksterne folk fra bransjen, noe jeg lærte mye av. Vi ble satt i grupper med hver vår KHiO-student, med oppgave å promotere deres arbeid.

Bilder av kostymedesign i valgemnet fashion media
Resultatet fra photoshooten Elises gruppe hadde i valgemnet Fashion Media. Foto: Kunal Bhart.

Min gruppe hadde en photoshoot og lagde en nettside, mens andre grupper lagde blant annet motevideo, bildeserie og Instagram-profil. Til slutt hadde vi en presentasjon hvor vi viste frem hva vi hadde gjort, hvor Christian Scharning som står bak NRK-serien «This is it» var tilstede. Det var ekstra gøy at noen i bransjen så hva vi hadde gjort.

Jeg ønsket å utforske litt, og det fikk jeg gjort!

Jeg synes emnet var veldig bra, og sier meg fornøyd når jeg ser tilbake. Jeg ønsket å utforske litt, og det fikk jeg gjort. Hvis du har en god følelse på at dette emnet kan være gøy for deg, anbefaler jeg deg å teste det ut.

Må man kunne tegne for å velge tegning?

Julie Schult Bolstad

Studerer: Bachelor i prosjektledelse, kunst og kreativ næring ved Institutt for scenekunst, musikk og studio

Valgemne: Tegning

Student Julie, portrett
Julie ville se om hun husket tegnekunnskapene fra barndommen.

Jeg valgte tegning fordi jeg hadde lyst på litt variasjon fra hva vi vanligvis gjør. Jeg tegnet veldig mye da jeg var liten, og hadde lyst til å se om jeg fortsatt fikk det til. Tegning er ikke spesielt relevant for studiet mitt, men jeg ønsket å gjøre noe annet da jeg fikk muligheten.

Veldig mye tegning, og ganske lite teori.

Kan du fortelle litt om hva dere gjorde på tegning? 

Vi hadde intense timer med veldig mye tegning, og ganske lite teori. Foreleseren viste oss for eksempel en stil og fortalte litt om den, og så skulle vi tegne et bilde eller en figur. Det var et praktisk fag, hvor vi fikk prøve og feile selv, mens foreleseren gikk rundt og veiledet oss. Alle oppgavene var korte. Du rakk aldri å gå lei av det du jobbet med. Det skjedde alltid noe, og det var gøy.

Tegninger tegnet i valgemnet tegning.
Et lite utvalg av tegningene Julie tegnet i valgemnet

Vil du anbefale andre å velge tegning som valgemne?  Ja, jeg vil anbefale tegning. Selv om det ikke var spesielt relevant til mitt studium føler jeg at det var nyttig allikevel. Jeg ble mye bedre til å tegne, som ikke var så rart da jeg brukte tolv timer i uken på tegning. Og så er det viktig å nevne at du ikke trenger å kunne tegne fra før. 

Ønsker du å studere ved Westerdals institutt? Ta en titt på våre institutter og bachelorstudier.