Lederutdanning - her sitter det 5 menneskler rundt et bord og ledes gjennom et kreativt prosjekt

 — God ledelse handler om ansvar, og påvirke mennesker til å oppnå ting sammen. Ledelse er primært et verktøy for å få til noe sammen, sier Tom Karp, professor ved Høyskolen Kristiania.

I disse dager jobber han med Høyskolen Kristianias videreutdanning i Master i praktisk lederskap. Der skal han lære ledere til å ta tak i sine svake sider.

— Ledelse er først og fremst en profesjonell praksis. Skal du mestre den må du finne ut hva som er dine dårlige sider og utvikle deg derfra. Å bli en god leder handler i stor grad om å ta tak i de egenskapene du har og bruke dem for det de er verdt. Det trenges hardt arbeid og selvinnsikt, forteller professoren.

Karp har en doktorgrad i endringsledelse og er tidligere toppleder i olje- og gassenheten til Kværner ASA. Selv mener han at ledere i dag trenger å kunne sette seg ned med andre ledere for å kunne drøfte sine erfaringer, og være litt sårbare om hva de sliter med. Derfor har han nå startet deltidsprogrammet Master i praktisk lederskap. Her vil du kunne diskutere med likesinnede og lære av hverandre.

— Det er mange av dagens ledere som ikke har tid til å ta ting inn over seg. Det går alt for fort og møtene sluker mye tid. Skal du bli en god leder hjelper det ikke å lese en bok. Du må være villig til å forske på deg selv, med alt det kan innebære.

Les mer om Master i praktisk lederskap på Høyskolen Kristiania.

God og effektiv ledelse

— Å være leder er litt som å være i ballrommet på Ikea. Alt skjer på en gang og ballene kommer fra alle kanter.

Videreutdanningen han nå setter opp - blander tradisjonell undervisning med lederutvikling. Han vil hjelpe ledere, og gi dem verktøyene de trenger for å få oversikt. En slik undervisningsform krever mye av en fagstab, men den setter også krav til lederne som ønsker å ta den.

— Vi skal ikke stå rett opp og ned og undervise hele tiden. Når det er sagt blir det ingen sommerleir heller. Du må forstå deg selv, skjønne hvordan du reagerer på andre mennesker og hva som motiverer deg, sier Karp.

Som tidligere toppleder i næringslivet har Tom Karp fått merke ledelse på kroppen. Han har en doktorgrad i endringsledelse, er utdannet siviløkonom og mener at ledelse først og fremst er et verktøy.

— Ledelse i dag er mer dominert av effektivitet enn før. Og god ledelse handler blant annet om å påvirke andre mennesker slik at vi kan oppnå noe sammen, samtidig som moralske aspekter må stå høyt. Dårlig ledelse kan nemlig ødelegge andre mennesker.  

Vanskeligere å være leder i dag?

Mange vil nok si at det er vanskeligere å være leder i dag enn det det var for bare få år siden. Eksterne interessenter krever mer og det interne byråkratiet krever også sitt.

— Før i tiden mente forskere at en ble født som leder, men så kom handelshøyskolene med sine lederutdanninger. Plutselig kunne alle bli ledere. I dag ser vi at visse medfødte egenskaper kan være gode å ha, om du bruker dem riktig, sier Karp.

— Derfor vil vi i denne videreutdanning ta frem disse egenskapene og gjøre deg til en leder folk vil følge.