Illustrasjonsbilder av inspirerende ledere

 — En motiverende leder er inspirerende, sier Ingunn Ruud Hoftstad.

Etter flere år som HR-sjef har hun nå startet som egen business-mentor i Ruud Hofstad Coaching AS. Ruud Hofstad har ansatt mang en leder, og er nærmest blitt en nestor i bransjen. I tillegg til å lære opp ledere til å gjøre en enda bedre jobb. Hun mener at en av de viktigste egenskapene en leder må kunne beherske er å være flink til å få folk med seg.

— Som leder må du ha en visjon, og du må klare å kommunisere den. I tillegg må du være et medmenneske. Vi trenger flere ledere som er gode medmennesker. I en hverdag hvor møtevirksomhet tar mye tid er det viktig å være tilstede for medarbeiderne sine. Hva er vel bedriften uten sine ansatte?, spør Ruud Hofstad retorisk.

— Du må kunne se enkeltmenneskene i bedriften. Du må være tilstede, nysgjerrig og lytte autentisk til hva de har å si. Gjør du ikke det mister du fort troverdigheten, og da er tilliten tapt. Det er nok en av de viktigste egenskapene en leder må ha.

Mellommenneskelig ledelse

— Jeg tror de fleste nordmenn er motiverte når de kommer på jobb. Det handler om å ikke demotivere dem. Det sier professor i ledelse, Tom Karp.

Han er i disse dager med på å starte opp videreutdanningen Master i praktisk lederskap ved Høyskolen Kristiania. En deltidsmaster for ledere som allerede har litt erfaring, men som savner mer kjøtt på beinet.

— En leder burde være flink til å kunne rydde opp i vanskeligheter slik at medarbeiderne kan gjøre jobben sin. Vi følger gjerne ledere som gir oss håp om en bedre fremtid. De må bringe frem optimisme. Selv tror ikke Karp det er noe poeng i å være en inspirerende leder, for ofte dreier det seg bare om å stå på scenen og være karismatisk.

— Jeg tror det er viktigere å være god på det tette og mellommenneskelige. Tom Karp har lenge vært toppleder i næringslivet. Blant annet i olje- og gassenheten i Kværner. I tillegg har Karp en doktorgrad i endringsledelse og skal nå undervise i Master i praktisk lederskap.

Ny videreutdanning

Master i praktisk lederskap setter lederen i fokus og lærer dem å bli enda bedre. Men det skal ikke stikkes under stol at videreutdanningen utvikler personen bak lederen.

— Jeg vil utdanne ledere til å bli trygge, fine mennesker og som står i utfordringene de får. Som en naturlig konsekvens vil kanskje inspirasjon komme. Her utdanner du deg ikke bare som leder, men også som person, forteller Karp.

— Skal du bli en god leder er det ikke nok å lese en bok. Vi skal derfor ikke bare være i klasserommet. Vi skal blant annet til en av verdens beste handelshøyskoler i Paris, og vi skal opp i fjellene. Master i praktisk lederskap er et utradisjonelt, nyskapende, utfordrende og krevende program fra Høyskolen Kristiania, med samarbeidspartnere som EDHEC Business School og lederutviklingsmiljøet Timbr.

— Du må ikke være redd for å forske på deg selv og finne dine svakheter og styrker.