Teksten be creative over grafittivegg.

Å velge et kreativt studium kan føles som et stort og litt skummelt steg. Man hører om de som virker å være født til håndverket sitt. De som allerede fra barnsben har hatt det som sin største interesse og var forutbestemt til å velge en kreativ yrkesretning.

Så spør man seg selv: Er jeg kreativ nok? Dedikert nok? Vil jeg få jobb etter endt studium? Hva kommer andre til å si? Vil det være tryggere å velge tradisjonelt?

Derfor valgte jeg kreative studier

Jeg er ikke et av disse naturtalentene som visste med 100% sikkerhet hvilken retning jeg skulle velge. Jeg har alltid vært glad i å tegne og skrive, men jeg har også alltid vært en typisk flink elev som er glad i skole. Jeg er en av dem som fort kunne valgt en akademisk universitetsutdanning.

Jeg spurte meg selv; hva er det jeg egentlig vil? Og tenkte på yrkene jeg hadde sett for meg fra jeg var barn: Forfatter, klesdesigner, fotograf, grafisk designer, journalist, markedsfører. Det var mye forskjellig, men til felles var alle kreative. Det var slik jeg visste jeg måtte velge noe kreativt.

Studentblogger Tina foran grafittivegg.
Jeg var ikke et naturtalent i faget mitt, men visste på bakgrunn av interesser at jeg måtte velge kreativt.

Hva vil andre si?

Det er ikke til å komme bort i fra at vi bryr oss mye om hva de rundt oss mener om utdanningsvalget vårt. Og det kan være mange meninger fra foreldre, søsken, venner og annen familie. Selv om de mener det godt, kan man fort føle press på å velge det andre mener er riktig. Noen kan også virke litt kritiske overfor kreative studier. Kanskje fordi de ikke helt vet hva det innebærer? Jeg spurte pappa, som har jobbet som bilberger hele livet, om han synes det var dumt at jeg valgte kreative studier. Svaret hans var:

Nei, det viktigste er at du velger noe du trives med. Du får en jobb uansett.

Mamma har alltid pushet på at jeg skal gjøre nøyaktig det jeg vil, uavhengig av hva andre måtte mene. Hennes drøm var å bli jordmor, men hun ble frarådet det, og turte derfor ikke. Nå, tjuefem år senere angrer hun fremdeles, og vil ikke at jeg skal oppleve det samme. Hun sier alltid:

Gjør det DU har lyst til.

Kreativitet kan læres

Men hva hvis jeg ikke er kreativ nok? Vi har ofte en tendens til å dele opp mennesker i to grupper: Kreative og ikke kreative. Men kreativiteten fungerer ikke helt slik. Kreativitet er egentlig bare tenking, og hjernen kan trenes opp til å tenke kreativt. Faktisk lærer vi metoder for kreativ tenking på studiene. Alle kan bli kreative. Du og!

Så hva skal jeg bli?

Dette spørsmålet får jeg ofte. Svaret er: Jeg vet ikke helt. Men det jeg vet er at etter årene på Høyskolen Kristiania kan jeg gå inn i arbeidslivet med både praktisk og teoretisk tyngde. Jeg føler meg trygg på å skulle søke jobber etter endt studie, og jeg elsker tanken på å ha uendelig med muligheter å kunne bruke utdanningen min til. Jeg er ikke bekymret for fremtiden fordi det ikke er én bestemt stilling jeg skal trå inn i. Det eneste jeg er sikker på er at jeg kommer til å jobbe med noe kreativt, og at det er det jeg liker.

Studentblogger Tina med armene i været foran grafittivegg.
Jeg har aldri angret på å velge kreativt. Det var uten tvil det riktige valget for meg, og jeg gleder meg til fremtiden!

Velg med hjertet

Så, til alle dere som vurderer en kreativ utdanning vil jeg si: Gå for det! Velg med hjertet, gjør det DU har lyst til. Det er din fremtid, og du bestemmer hvordan den skal bli. Jeg er veldig glad jeg fulgte interessene mine, og gikk i en kreativ retning. Det er jeg sikker på du vil og.

Det er din fremtid, og du bestemmer hvordan den skal bli.

Lykke til med søknadsprosessen!

Foto: Solveig Maria Nilsen Curry