Du kan spesialisere deg som filmklipper. Her sitter det en mann og dame og ser på flere skjermer og klipper

Bachelor i film og TV ved Westerdals institutt for film og medier tilbyr spesialisering i klipp fra 2. året. Spesialiseringen gir deg god kompetanse i klipp som fortellervirkemiddel, og bred erfaring med å klippe ulike film- og tv-formater. 

Gir deg flere bein å stå på

Som tv- og filmklipper er du en sentral sparringspartner med regissøren, i den endelige formingen av filmen. Ved siden av å være nysgjerrig og glad i fortelling, er gode samarbeidsevner, tålmodighet, ordenssans og et øye for detaljer viktige egenskaper for en klipper. Kurs i scripting og DIT (digital imaging technician) gir deg flere bein å stå på.

Som filmklipper jobber du med profesjonelle produksjoner

Retningen innen filmklipp består av teori og praktisk arbeid - med øvelser i ulike sjangre. Materialet du jobber med er hentet fra profesjonelle produksjoner. Du deltar på fellesundervisning og lager film sammen med studenter fra regi, foto, lyddesign, VFX og manus.

Under studiet vil du jobbe med følgende programvare:

  • Adobe Premiere Pro og Avid Media Composer (bransjestandard)
  • Adobe Audition til lydetterarbeid
  • DaVinci Resolve til fargekorrigering og grading
  • Innføring i Adobe After Effects og Adobe Photoshop
  • Set Report til scripting

Jobbmuligheter etter utdannelse som filmklipper

— Det er stor etterspørsel etter klippere i bransjen. Tidligere studenter fra skolen jobber som frilansere eller som fast ansatt i kjente produksjonshus. De jobber med alt fra internasjonale filmproduksjoner til reklame, dokumentarer eller tv-produksjoner, forteller studieprogramleder på Bachelor i film og TV, Frederik Hestvold.

Dette mener studenten

Simen Strandberg

Simen Strandberg er 3. årsstudent på Bachelor i film og TV, og går spesialisering som klipper: 

— Jeg har bestandig hatt et ønske om å fortelle historier, og som klipper er det nettopp en historieforteller du blir. Ved å ha ansvaret for å sette sammen alle elementene en film består av, blir du veldig oppmerksom på hva som fungerer eller ikke.

— Dramaturgisk forståelse er med andre ord noe av det mest verdifulle jeg har lært, og fremdeles lærer. En spesialisering i klipp kan gi større sjanser for å få fast jobb etter endt utdannelse. Simen hadde praksisplass hos Monster på produksjonen «Stjernekamp». I tillegg har han startet opp selskapet Nerve, og har navn som VG Partnerstudio på oppdragslisten.