Spesialiser deg som filmklipper på Bachelor i film og TV. En mann står og filmer som filmfotograf.

Spesialiseringen gir deg god kompetanse i fortolkning, komposisjon, fargelære, lyssetting og produksjonsprosesser.

Denne spesialiseringen er en kunstfaglig utdanning der fotografen er en formidler av en kunstnerisk visjon. Vi vurderer denne innfallsvinkelen som det beste grunnlaget for enhver fotograf, uansett format og sjanger som er ønskelig å arbeide med.

En sammensatt kompetanse

Skal du jobbe som filmfotograf bør du være nysgjerrig på livet, og være interessert i alt fra samfunn til kunst. Det er viktig å hente inspirasjon fra all visuell formidling, og ikke bare fra film. Du bør ha interesser i foto, malerier, installasjoner, arkitektur, scenografi, og kunst, fortellinger og musikk. I tillegg bør du like å sette deg inn i teknisk utstyr.

Jobber tett med regissøren

Som filmfotograf jobber du tett med regissøren. Dette krever at du kan leve deg inn i regissørens visjon slik at du kan produsere passende bilder. Samtidig er det viktig at du kan utvikle og gjennomføre selvstendige visuelle fortolkninger av et manus eller prosjekt. Ved å by på alternative forslag og gi konstruktive tilbakemeldinger til regissøren, vil du kunne øke kvaliteten på filmen.

Som filmfotograf kan du jobbe variert

Spesialisering som filmfotograf gir deg bred kompetanse. Med denne utdanningen kan du ta på deg mange ulike foto-oppgaver i film- og tv-produksjon. Tidligere studenter jobber som filmfotografer i de fleste typer audiovisuelle produksjoner, og med klassiske dramatiske formater fra spillefilm eller tv-drama, til dokumentarer og faktaproduksjon.

Det er også flere som jobber med underholdningsformater som reality-tv, sketsjer eller YouTube-kanaler. Noen har gått til kunstfeltet, andre igjen jobber med musikkvideo, reklame eller oppdragsfilm. En del fotostudenter har også brukt utdanningen til å gå videre i andre retninger etter studiene, som regissører, klippere eller locationscouter. Det er stor interesse for å følge med på fotokull fra Westerdals institutt for film og medier.

Slik blir studiehverdagen din som filmfotograf

Hvis du tar spesialisering i foto vil du inngå i studieforløpet for spesialiseringene i regi, produksjon og klipp. Normalt tar vi inn 8 studenter i et fotokull.

Du har en del fellesundervisning sammen med de nevnte spesialiseringene i generelle temaer. Du produserer minst én film i team hvert semester. I tillegg vil du ha undervisning og øvelser med klassen.

Arbeidsleder for kameraavdelingen

Filmfotografer på større produksjoner fungerer som arbeidsleder for kameraavdelingen - bestående av B-fotograf, kameraassistent og lysmester. For å trenes til denne oppgaven sirkulerer fotostudentene som B-foto og lysmestere på hverandres produksjoner. Denne spesialiseringen er derfor veldig arbeidsintensiv i produksjonsperioder.

Har du ambisjoner om å bli filmfotograf kan du også vurdere spesialiseringen «Film- og tv-kreatør». Denne spesialiseringen fokuserer ikke på én fagfunksjon, men en større bredde.