Fire studenter står i en trapp ved Fjerdingen Campus. Alle ser rett i kamera. Bakgrunnen er hvit i et åpent atrium. Tre jenter og en gutt. Jentene har langt hår i forskjellige brunfarger. De to som står øverst i trappen har svarte bukser og hvite bluser. Gutten har jeans og en brun grenser og mørkt hår. Den siste jenta har jeans og rød topp.
Ved Høyskolen Kristiania er fokuset på praksisnær utdanning. Dette bidrar til å få studentene ut i jobb. Foto: Fartein Rudjord

Mange kommende studenter er usikre på hvilket studium de burde velge og hvor de burde studere. Valgene er mange, og det er ikke alltid like lett å vite hvilke som gir deg de beste forutsetningene for å lykkes.

 Kristiania ønsker at studentene skal slippe å lure på dette.

Uansett hvilken grad du har studert ved Kristiania  i Oslo eller Bergen er målet at du skal ende opp med kvalifikasjoner som gjør at du skiller deg ut i søknadsbunken. Kristiania har flere styrker som hjelper studentene med å få dette til, blant annet en lang tradisjon av å tilby praksisnære studier.

Eksempelvis er studentene i Bachelor i HR og personalledelse i Oslo og Bergen ute i praksis hos en bedrift hele fjerde semester. Dette har ført til at flere har fått jobbtilbud før de er ferdig med studiene.

Les mer: Jo Anders fikk jobb i IBM – før studiet var ferdig

– Mange av Norges studenter er ikke klare for arbeidslivet

Studentene våre skal tilegne seg forskningsbasert og praksisrelevant kompetanse.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) forteller at altfor mange studenter ikke er klare for arbeidslivet når de blir ferdige med utdanningen sin.

Derfor etterlyser hun mer samarbeid mellom høyere utdanning og arbeidslivet.

– Studentene våre skal tilegne seg forskningsbasert og praksisrelevant kompetanse, slik at de er godt skodd for et framtidig arbeidsliv.

Derfor må høyere utdanning og arbeidslivet involvere seg mer med hverandre. Altfor mange studenter mangler en klar oppfatning om hva kompetansen deres kan brukes til når de er ferdige med å studere, skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

Samarbeidet mellom næringsliv og høyere utdannelse er noe Kristiania har jobbet aktivt med i over hundre år.

Et ledende forsprang

Vi har hele tiden vært opptatt av å ha yrkesrettede utdanninger

– Vi har 105 års historie med å levere praksisnær utdanning som fører til jobb, og vi har hele veien satt studenten og hva arbeidsmarkedet har behov for i fokus. Derfor har vi den posisjonen vi har i dag, forteller Solfrid Lind, administrerende direktør ved Kristiania.

Hun viser til at Kristiania har nære bånd med næringslivet og tilbyr studentene attraktive praksisplasser slik at de får en klar oppfatning av arbeidslivet som venter etter studiene.

– Vi har hele tiden vært opptatt av å ha yrkesrettede utdanninger. Vi skal være forskningsbaserte, men vi skal også være praksisnære, sier Lind.

En praksisnær utdanning gir studentene et fortrinn når de skal ut i jobb. På denne måten møter Kristiania også et behov hos næringslivet som sårt trenger kandidater med relevant erfaring. 

– Det arbeidslivet kan være sikker på er at de får kandidater med kvalifikasjoner som skal være lette å anvende. Vi bruker ofte eksterne forelesere fra næringslivet, og vi har caser i undervisningen med eksempler fra arbeidslivet. Dette gjør at studentene får prøve seg på relevante problemstillinger, sier Christen Krogh, prorektor i innovasjon og arbeidsliv ved Kristiania.

Les også: Arbeidslivet roper etter kompetanse. Kristiania svarer med å lansere 8 nye studier

Administrerende direktør ved Høyskolen Kristiania Solfrid Lind står foran en fotobakgrunn i duse rødfarger. Hun har på seg en rosa jakke over en svart topp, har briller og kort, mørkt hår. Hun ser rett inn i kamera og smiler
Administrerende direktør Solfrid Lind ved Høyskolen Kristiania. Foto: Anders Nilsen

Entreprenørskap nødvendig i fremtidens arbeidsmarked

Et arbeidsmarked som raskt endrer seg vil ha behov for kandidater som evner å tenke entreprenørskap. Dette var like viktig i forrige århundre som det er i dag. 

– Innovasjon, kreativitet og entreprenørskap er noe som ligger i veggene hos oss. Det begrunner hvorfor vi har blitt 105 år, forteller Solfrid Lind og viser til Ernst G. Mortensens Norsk Korrespondenceskole fra 1914, som var forløperen til Kristiania.

– Dette er også elementer jeg håper alle studentene våre har med seg når de går ut herfra - at de hele tiden er opptatt av å forbedre prosesser, forbedre produkter, forbedre tjenester og finne opp nye ting, fortsetter hun.

Ekspertene svarer: Dette er studiene som gir deg jobb i morgen

Lind viser til at den kreative skaperkraften har blitt enda viktigere i et arbeidsmarked som raskt endrer seg.

Roller som tidligere var skrevet i stein, er i dag langt mer flytende.

Derfor trenger arbeidslivet kandidater med evnen til å jobbe på tvers av avdelinger og fagområder, og som ser muligheter der andre ser begrensninger.

Kristiania i Oslo og Bergen møter dette behovet ved å tilby praksisnære studier, og overføre sin nyskapende og innovative tankegang til studentene.