Kjetil Vedøy og Nora Toft gestikulerer mens de forteller om fagene de skal undervise i.

Denne våren starter Nora Thorsteinsen Toft og Kjetil A. Vedøy som nye undervisere ved Høyskolen Kristiania. De skal blant annet forelese i endringsledelse og innovasjon, ved ett av Høyskolen Kristianias mest populære studier, Bachelor i HR og personalledelse.  

— Høyskolen Kristiania var først ute med en ren HR-utdanning i Norge, derfor er det ekstra stas å kunne være med på dette laget, sier Kjetil Vedøy. 

Selv begynte han karrieren som avisbud, banan-bærer og trailersjåfør. Senere ble han sjef i Fretex, personalsjef i IKEA, administrerende direktør i Arbeidsmiljøsenteret, så en kort tur innom politiet... 

— Du satt vel ikke inne? 

— Haha, nei da. Det var vel heller jeg som satt folk inn.

Vedøys formelle kompetanse strekker seg fra et storfag i sosialantropologi og bachelorstudier i organisasjonspsykologi, fra Universitetet i Bergen, til en Master i business administration fra Norges Handelshøyskole.

Mer en systemer og rutiner

Nora Thorsteinsen Toft jobbet med mye forskjellig før hun fikk seg jobb i det kreative byrået Stig og Stein. Deretter ble hun høyskolelektor ved det som i dag heter Høyskolen Innlandet. Nå går hun fra jobben som rådgiver i konsulentselskapet Lent hvor hun har trent mang en leder i HR.

— HR er mer enn å bare lage systemer og rutiner. Det handler om å kunne ta i bruk medarbeidernes egenskaper og ressurser, sier Toft. 

Av utdanning kan hun fronte med en mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi fra Universitetet i Oslo, og en bachelor i samfunnsvitenskap med fordypning i psykologi fra NTNU.

— Norge har lenge vært framme i skoa på HR og trivsel på arbeidsplassen, sier Toft. Vedøy føyer til:

— Norge har ett av verdens beste arbeidsliv. Vi har høyest produktivitet og høyest trivsel. Vi har også verdens høyeste fravær, men det behøver vi ikke å snakke om.  

Han har jobbet med HR siden 90-tallet, den gangen man gikk fra å bli kalt «ansatt» til å bli «medarbeider» i virksomheten.

Genuint interesserte studenter

— Høyskolen Kristiania var de første til å ta tak i HR og laget et fag av det. Her har du fagfolk som kan hele bredden av HR. Det var også Høyskolen Kristiania som var først ute med utvikle norske lærebøker som er skreddersydd for HR-studenter, sier Vedøy.

— Det er godt å komme hit. Her treffer du studenter som er genuint interessert i faget. Nora Thorsteinsen Toft sier seg enig. Selv har hun vært én av 400 studenter.

— Nå går jeg over til 60 studenter. Da har man muligheten til å ha en dialog, og sammen kan vi prøve å bygge en vi-følelse. Klasserommet skal være en lab som ligner på arbeidslivet, hvor alle bidrar aktivt, sier hun.

Det handler ikke bare om å gjøre studentene faglig trygge, men også om deres personlige utvikling. Studenter som kommer ut med en bachelor i HR skal ha med seg erfaring og en evne i å ta vare på menneskene rundt seg, forklarer Kjetil Vedøy.

— HR har en helt spesiell plass i organisasjonen. Mange nyansatte starter gjerne første arbeidsdag med vondt i magen. Da er det viktig at de blir tatt imot på en god og faglig fundamentert måte, sier han.

Du kan lage så mange planer og organisasjonskart du bare vil, men det koker alltid ned til de folka du har med på laget.

Han hevder at de som jobber med HR ideelt sett bør ha to tanker i hodet samtidig.

– Vi skal både være interessert i det mennesket vi har foran oss, og samtidig ha målene til bedriften vi jobber for i mente. Du kan lage så mange planer og organisasjonskart du bare vil, men det koker alltid ned til de folka du har med på laget, sier Toft. 

Kjetil Vedøy og Nora Toft sitter i Ernst Hage og gestikulerer ikke så mye mer.

— Hvorfor valgte dere Høyskolen Kristiania? 

— Høyskolen Kristiania har et HR-fag som er blitt godt utviklet gjennom mange år, og de vektlegger praksis i stor grad. Foreleserne vet hva som skjer der ute i arbeidslivet, og det gir studenter et stort fortrinn, sier Vedøy først ut.

— Jeg sier det samme som Kjetil. I tillegg er skolen genuint opptatt av at undervisningen skal være god. Det er det nemlig ikke alle akademiske institusjoner som er, derfor har det fokuset vært spesielt viktig for at jeg søkte meg hit, avslutter Toft.

Er du interessert i å jobbe med HR? Les mer om Bachelor i HR og personalledelse.