Kaja Gilje Sekse står foran en grå vegg, med olajakke og rød leppestift. Hun driver en podcast om kvinnelige rollemodeller i reklamebransjen.

Denne uka er det karrieredager her på huset, og det får meg alltid inn på tanker om min egen karriere. Jeg har som mange andre, ikke en helt klar drøm eller visjon. Derfor vet jeg ikke helt hva jeg faktisk skal jobbe med når jeg er ferdig med bacheloren. Det er både spennende og skummelt på samme tid!

I den sammenheng veksler jeg litt på å benekte at jeg blir et år eldre, og å gjøre iherdig research etter spennende muligheter, erfaringer og suksesshistorier som kan lede meg på riktig vei. Det var her jeg oppdaget Spinnesiden, en podcast om kvinnelige rollemodeller i reklame- og kommunikasjonsbransjen!

Kvinnelige rollemodeller

Kaja Gilje Sekse er dama bak podkasten Spinnesiden, en tretten episoders lang podkast om lederstjerner i reklame- og kommunikasjonsbransjen! Hun mente det var behov for flere kvinnelige rollemodeller fra bransjen. Det førte til skapelsen av podkasten:

— Kvinner, spesielt unge kvinner som er i utdanning eller tidlig i karrieren, trenger flere relaterbare forbilder. Det er en klar overvekt av mannlige ledere innen reklame og kommunikasjon, og de som ofte er mest synlige er menn. Dette til tross for at det jobber svært mange kvinner i bransjen. Så av mangel på kvinnelige rollemodeller, bestemte jeg meg for å lage Spinnesiden, som en inspirasjons-podcast for alle som skal navigere seg i bransjen.

Selv var Kaja umotivert da hun tok sin første bachelor på Universitetet i Bergen. Hun var både useriøs og usikker, og ser i retrospekt at hun trengte noen år med erfaring til å modne. Så skjedde det noe. Hun flyttet til London for å ta master i journalistikk, hvor hun nådde et vendepunkt og ble en helt annen student!

Slik vinner du oppmerksomheten til bedriftene på karrieredagene
Kaja sitter sammen med en venninne og kollega i London.
Fra venstre: Kaja Gilje Sekse sammen med venninne under en jobb i London, 2010.

— Her var jeg frampå, mer fokusert og veldig ambisiøs. I løpet av masterstudiene ga klassen ut et magasin på print og nett gjennom året. Jeg tok en «safe» rolle og valgte å være redaksjonssjef. I et evalueringsmøte med professoren min, sa hun at hun var overrasket over at jeg ikke hadde satset på å bli redaktør. Det ble et slags vendepunkt for meg, for da skjønte jeg at jeg hadde vært trygghetssøkende i valget mitt. Det har jeg ikke vært mye siden. Planen fra jeg var tenåring var å flytte til utlandet og jobbe med TV eller kultur. Så heretter jobbet jeg mye gratis som journalist og med PR. Jeg sjonglerte 2-3 jobber samtidig for å ha råd til å bo i London. I etterkant er jeg jo stolt over at jeg var så kompromissløs!  

Du må tørre å være synlig, og du må si ja til de sjansene som kommer.

 

Tidligere Westerdølinger

I podkasten møter vi flere damer som har studert ved blant annet Westerdals. Sofie Platou har blitt designer i Snøhetta, og Christine Krieg er i dag selvstendig næringsdrivende innen innholdsproduksjon og sosiale medier. Vi får også høre historien til Veronica «Mike» Solheim som tok bachelor i Art Direction, og gikk rett ut i drømmejobben som redaktør for «A New Type of Imprint» i ANTI. Hvordan lyktes de? Og hvordan er egentlig bransjen i dag?

Kaja Gilje Sekse og Veronica Mike Solheim sitter smilende sammen i et podkast-studio, etter en prat om karriere
Veronica "Mike" Solheim tok BA i Art Direction og gikk rett ut i drømmejobb som redaktør i ANTI

— Det har skjedd utrolig mye på kvinnefronten i medie- og kommunikasjonsbransjen de siste par årene, og jeg velger å påstå at det aldri har vært bedre å være dame i bransjen. Fokuset på alt fra lønnsforskjeller, #metoo og mangel på kvinnelige ledere, partnere og styremedlemmer har bidratt til å endre både hverdagen og framtidsutsiktene for kvinner (og menn).

Historiene i de ulike episodene er alle inspirerende på hver sin måte, men det er likevel noen fellestrekk. Deriblant at damene jeg prater med har hatt stor vilje og masse pågangsmot. Jeg tror dette ofte er viktigere i arbeidslivet enn det å ha en fem- eller tiårsplan. Når det er sagt, er det ekstra viktig å være obs på at ingenting kommer av seg selv.  

Som SKUP-leder og journalist i Faktisk.no Silje S. Skiphamn sier i én av episodene: 

Du må tørre å være synlig, og du må si ja til de sjansene som kommer.

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania