Student på reise. Her ser man Vida stå lent mot et gjerde med utsikt over havet i Barcelona
Jeg gjør nemlig sjeldent noe på den enkle måten.

Først og fremst avhenger mulighetene dine av økonomien din. Det beste for min reiseguide hadde vært om du tjente noen kronasjer ekstra, og kunne slengt deg på egen valgt seteplass med god beinplass midt i høysesongen. Men fortvil ikke om du er en av dem med en hundrings i minus. Jeg gjør nemlig sjeldent noe på den enkle måten.

Du kommer langt med lite

Har du en deltidsjobb, er du allerede langt på vei. Avhengig av lønna di, har du allerede et stort potensiale. Faktisk større enn reisetipsene i dette innlegget. Vi kjenner vel alle til hun venninnen som både studerer og har vært på backpacker-tur i halve verden allerede. La oss si at du ikke jobber ved siden av studiene, har du da andre eventuelle steder å ta penger fra? Først og fremst bør du dra nytte av storstipendet (det som blir til overs etter andre viktigere ting, vel og merke). Utover det sparer jeg alltid halvparten av pengene jeg får til jul og bursdag! Her kan du være smart og bytte gavekortet du fikk med noen som uansett skal handle der gavekortet gjelder. For dem blir handelen den samme, men for deg betyr det ekstra penger på reisekontoen. Apropos reisekonto – opprett egen sparekonto for reising. Denne må du åpenbart ha "no-touch-policy" på. Andre måter å spare penger på kan være å utføre småjobber på finn.no eller selge ting du ikke trenger. På tise-appen har jeg faktisk tjent mye de siste to årene! Ellers kan jeg se for meg at du kanskje har et familiemedlem eller en venn med behov for (betalt) hjelp? Nylig lærte jeg et pro-tip av studentblogger Tina som virkelig kan sette sving på sparingen: pant alle flasker og legg pengene på glass!

Student på reise. Her sitter Vida i et gult telt i varme strøk og smiler.
Et meget godt eksempel på en flaske som bør pantes.

Å være student er en fordel

Okei, så har vi tatt et kort crashkurs i hvordan du får tak i penger. Grunnen til at jeg velger å påpeke dette, er fordi reisene mine lar seg gjøre nettopp på grunn av disse lettjente summene.

Velg de rare dagene å reise på!

Som student har du dessuten en enorm fordel – nemlig at du ofte kan styre din egen hverdag. Utnytt dette! Let etter «hull» i timeplanen din der du kan reise på de vanlige ukedagene. Dager der de færreste reiser, har ofte billigere billetter. Velg de rare dagene å reise på! Det er alltid dyrt å reise hjem en søndag for eksempel, fordi folk må hjem før jobb på mandag. Vi som er studenter kan fint legge hjemreisen en tirsdag, for eksempel. Utover dette så må du være tålmodig. De fleste flyselskaper og hoteller har tidvis restplasser, lavpriskalendere, perioder med salg osv. Noen ganger må du kanskje tørre å vente helt til to uker før avreise for å få de billigste billettene. Og når de først dukker opp, må du slå til på sekundet! Noen sa faktisk til meg en gang at aktørene overvåker reisetilbudene, og setter opp prisene der folk titter mest. Aner ikke om det er sant, men er det verdt å ta sjansen?

Oppskrift som funker

De siste to årene har jeg klart å skaffe meg transport og ukesopphold for ekstremt lave priser. Jeg har reist til steder som Kanariøyene, Barcelona, Budapest, Praha og København. Om et par uker reiser jeg til London, og det for kun 1400 kroner for fly og hotell. Legen sier ofte at det ikke finnes noen mirakelkur, men jeg må nesten si at jeg sitter på en mirakeloppskrift når dette er mulig!

I dette bildet ser man byen København med høye bygninger og blå himmel. På bildet ser man også en dansk dame på sykkel.
Nydelige morgentimer i byperlen København. No ironi:-)

Huskeliste

1. Spar penger på egen konto

Så pengene alltid står tilgjengelige når du plutselig må ha de. Motto: alltid beredt for booking av reise.

2. Gå sammen med én eller fler

For å A) ha det sykt gøy og B) splitte kostnader.

3. Aksepter at denne oppskriften gjelder «uspesifisert destinasjon»

Som betyr at du reiser dit det er billigst hver gang (jeg har enda til gode å reise til Paris!!).

4. Ha maksbudsjett for fly + hotell på ca 4000,- kr

For meg holder ofte halvparten, og da kan resten brukes på mat og shopping.

5. Ligg på vent, vær tålmodig og stay true til reisebudsjettet

Den rette reisen med bra pris kommer! Utnytt «hullene» i studieplanen til det fulle.

6. Sjekk alltid fly og hotell SEPARAT!

Noen få ganger er det best med pakkereise til syden, men ofte er det mye billigere å bestille separat til både syden og storby.

7. Sjekk både airbnb og hoteller

Prisen varierer veldig! Da jeg reiste til Praha fikk jeg tak i nyoppusset leilighet med balkong en hel uke, billige flybilletter og privatsjåfør for maksbudsjettet! Mens sist jeg var i København fikset jeg hostellrom med eget bad i toppetasjen midt i sentrum, og dette for bare halve budsjettet.

Studenten Vida sitter på en fjellkant med utsikt over en fin innsjø. Vida er på fjelltur.
Meg på Pershusfjellet! Anbefaler fjelltur i Norge som en både frisk og billig get-away!

Kreative alternativer

Jeg aner ikke hvilke reisevaner andre studenter har, men skal du ha luksus må du spare lenger. Denne reiseguiden (eller mirakeloppskriften) er derfor som tittelen sier – ment for tynne lommebøker. Utover mine tips kan du dessuten være ganske kreativ. Hva med å kjøre tog, buss eller båt istedenfor fly? Hva med å sove i telt? Eller få deg venner mens du er på tur som du kan sove hos neste gang? Lykke til!

Bilde av instagram ikon med teksten @hkristiania