Filip Gran sitter i en sofa og snakker

På åpen dag på Fagskolen Kristiania fikk Filip Gran (22) høre om de forskjellige linjene, og det var flere studier som fristet. Etter tre år på medier og kommunikasjon var interessen for det kreative der allerede. Han snakket med både fagskolerepresentanten og bachelorstudenter, og etter mye om og men var det fagskole som føltes mest riktig for han.

– Den opprinnelige planen var egentlig å studere film, men slik ble det ikke, forteller han.

Filip tegnet en del da han var yngre, og på videregående lagde han egne magasiner på fritiden, hvor han både skrev alle tekstene og gjorde alt det grafiske. Han landet derfor på at det var grafisk design han burde satse på.

Mindre teori

På studiet jobbet han mye med egne prosjekter i tillegg til samarbeidsoppgaver med resten av klassen.

– Den største forskjellen mellom å ta en bachelorgrad i grafisk design og å gå fagskole er at du får jobbe mye mer praktisk. Du kan bruke tiden din på å bygge opp en portefølje, forklarer Filip.

Han angrer ikke på valget.

– Men ikke spør meg om grafiske tegn fra 1800-tallet, ler han og understreker at teori ikke er en like stor del av studiet.

Early bird catches the worm

I perioden før eksamen begynte Filip å søke jobb, slik at han kunne begynne rett i jobb så snart han var ferdig med det toårige studiet. Da de fleste andre tok sommerferie, var han i full gang med jobbsøkingen. Han er ganske sikker på at det var derfor han så raskt fikk jobb, og anbefaler alle andre å være like tidlig ute.

– Det er hard konkurranse i denne bransjen. Dersom du ikke jobber hardt, kan det være vanskelig å få jobb, mener Filip.

Slipper drittjobbene

Etter sommerferien begynte han å jobbe i designbyrået Design Container. Filip er en av juniordesignerne i teamet, men han får delta i de store prosjektene.

Han forteller at det er både positive og negative sider ved å jobbe i et mindre byrå. Men han synes han får både de utfordringene og den respekten han ønsker. Han merker lite til hierarkiet i byrået.

– I større byrå får ofte juniordesignere drittjobben. Men siden Design Container er et litt mindre byrå, jobber junior- og seniordesignerne på nesten lik linje. Selv art directoren eller sjefen selv kan ta ut av oppvaskmaskinen her, smiler Filip.

For framtiden ser han for seg å jobbe seg opp til å bli seniordesigner, kanskje også AD.

– Slik jobbsituasjonen er nå, er jeg veldig fornøyd med hverdagen min og blir nok værende en god stund.