Foto: Camilla Bakken Øvald er høyskolelektor og underviser i blant annet emnet samfunnsøkonomi.

Renten har i flere år vært rekordlav etter finanskrisen, men for første gang på syv år har Norges Bank satt opp renten. Dette påvirker deg som eier eller leier bolig. Høyskolelektor Camilla Bakken Øvald underviser i fellesemnet samfunnsøkonomi, og forklarer hva renteøkningen betyr for deg.

— Låner du penger av banken må du betale renter tilbake. Det er prisen for å få lov til å låne. Setter du sparepengene dine inn i banken får du renter i tillegg til beløpet du har satt inn, sier Bakken. Når rentene øker betyr det at prisen for å låne går opp. Det betyr at alle som har lån må betale litt mer hver måned til banken.

— På denne måten får vi mindre penger å bruke på forbruk. Alle som har penger i banken får litt mer igjen for sparepengene.

5 råd til deg som student

  • Når renten øker, gir det en nedkjølende effekt på boligmarkedet. Det kan føre flere over i leiemarkedet, slik at man ikke bør forvente samme nedkjølende virkning på leieprisene i byen.
  • Fastrente kan anbefales dersom man har et sterkt behov for forutsigbarhet i økonomien sin, og ønsker den tryggheten det er å vite hva man skal betale i renteutgifter fremover i tid. Det er ikke anbefalt som en måte å tjene penger på ved å spekulere i rentene.
  • Hvis du skal kjøpe bolig er det viktig å ”stressteste” din egen økonomi: Kan jeg klare å betale renter og avdrag hvis rentene går opp til 7-8%?
  • Dersom man har lånt mye penger bør man sette seg ned å se på hvordan månedlige utgifter blir påvirket ved høyere renter. Man kan også be banken sette opp en slik oversikt for ulike rentenivåer.
  • Flytende rente gir lavere lånekostnader på lang sikt, men hvis det skulle komme en renteøkning er man også mer sårbar. Fast rente gir sikkerhet og stabilitet, men man må betale litt ekstra for denne sikkerheten. Det er viktig å vite at man behøver ikke velge enten fast eller flytende. Det er for eksempel mulig å binde halve lånet til en fast rente, og la resten ha flytende rente.

Stresstest økonomien din

Bakken forklarer at det er viktig for studenter å være forberedt på om økonomien takler en renteøkning.

— Hvis du skal kjøpe bolig er det viktig å «stressteste» din egen økonomi. Vil jeg klare å betale renter og avdrag dersom rentene går opp til 7-8 %? Banken hjelper deg å teste din egen økonomi.

Enten du eier eller leier

Renteøkningen påvirker ikke kun de som ønsker å eie sin egen bolig. Enten man eier eller leier vil økningen påvirke økonomien. Økt rente kan øke utleieprisene, men Bakken oppfordrer studenter til ikke å godta store endringer.

— Hvis rentene øker med totalt 1 % i løpet av et år skal ikke økningen i husleien være mer enn renteøkningen.

Kunnskap om hva rente er og hvilket nivå den faktisk er på gir deg en fordel i diskusjon med utleier.

Renteøkningen for deg som student

Førsteamanuensis på Bachelor i økonomi og ledelse, Frode Martin Nordvik, forklarer at det smarteste for studenter er å ha en solid buffer dersom man skal ta opp et lån. Om det gjelder studielån, boliglån eller annet.

— Norges Bank setter opp renten gradvis slik at du vil ha tid til å venne deg til et høyere rentenivå. Likevel kan renten ende opp på et høyt nivå. Dermed kan det være gunstig med en buffer med oppsparte penger, forklarer Nordvik.

Foto: Frode Martin Nordvik mener at samfunnsøkonomi er et nyttig emne for studentene.

– Den tid den sorg

Kristoffer Falch er student på Bachelor i HR og personalledelse. Han er overrasket over hvordan renteøkningen påvirker studenter.

— Det er kjedelig om alt rundt oss blir dyrere når vi allerede operer med et stramt budsjett i hverdagen. Studielånet vil kanskje bli dyrere å betale ned på sikt, men den tid den sorg.

Foto: Kristoffer Falch er 2. årsstudent på Bachelor i HR og personalledelse. 

Samfunnsøkonomi som angår alle

I undervisningen i samfunnsøkonomi er de aller fleste forelesninger basert på aktuelle temaer. Dette kan være temaer som boligmarkedet, flyseteavgift og andre avgifter, eller skatter, statsbudsjett, regjeringsforhandlinger og utviklingen i internasjonal økonomi.

— Samfunnsøkonomi er et fag som angår alle, enten det er snakk om rente, arbeidsmarkedet eller miljøøkonomi. Forståelse for økonomi er relevant på de fleste arbeidsplasser, og kunnskap om den økonomiske situasjonen kan bidra til å velge riktig.

— Skal jeg si opp den faste, men kjedelige jobben, og takke ja til et vikariat på drømmearbeidsplassen? Hvis arbeidsledigheten er lav og de økonomiske utsiktene gode, er det et argument for å ta sjansen, forklarer Bakken.