Avdeling for Studentoppfølging og studentrepresentanter fra Tillitsutvalget står foran et lerret med logoen og grafittien til Verdensdagen for psykisk helse.

For første gang er Høyskolen Kristiania med på å markere Verdensdagen for psykisk helse. Årets tema «Vær raus» oppfordrer alle til å vise raushet i hverdagen. I hele neste uke vil det være spennende foredrag, aktiviteter og stands. Under arrangementet i Oslo vil vi møte foredragsholdere som psykolog Peder Kjøs som er kjent fra serier som «Else om: Selvmord» på TVNorge og «Jeg mot meg» på NRK. Høyskolen Kristiania i Oslo vil også få besøk av Morten Hegseth fra VGTV-rampelys og Gisle Agledahl, kjent fra NRK-serien «Jævla homo». Torsdagen vil Funkygine, Jørgine Massa Vasstrand, i Oslo stå for mosjon til studentene på Vulkan Arena.

Påmelding og mer informasjon om trening med Funkygine kan du finne her

Høyskolen Kristiania i Bergen får besøk av kjente fjes som blant annet psykolog Peder Kjøs, motivator Trond Haukedal, og blogger og samfunnsdebattant Kristin Gjelsvik. Ikke minst vil Kine fra Ibalanse kjøre Yoga i Atriet fredag ettermiddag.

Arrangementet i Oslo finner du her
Arrangementet i Bergen finner du her

Lavterskeltilbud for studenter

Studierådgiver i avdeling for Studentoppfølging Marianne Sundby, forteller at de jobber for alle studentene, og ikke kun de som opplever utfordringer. I deres avdeling får de innsikt til å følge opp studentene i deres studiehverdag.

— Noe av det viktigste vi gjør er å gjøre studentene oppmerksomme på at det finnes et tilbud, og at de vet at de vil oppleve trygghet, inkludering og raushet i møtet med oss. Hun forteller videre at avdelingen ønsker å være et lavterskeltilbud der studentene opplever at de kan bli sett og hørt.

— Vi håper at vi gjennom markeringen av verdensdagen kan gjøre det lettere for studentene våre å snakke om psykisk helse, og at terskelen for å ta kontakt senkes ytterligere.

Tett samarbeid

Tove Nordheim Bergsmyr er en av flere studentrepresentanter i Tillitsutvalget i høyskolens studentorganisasjon, Studentunionen. Tillitsutvalget arbeider tett med studentene for å bedre studiehverdagen, og er bindeleddet mellom studentene og avdeling for Studentoppfølging.

Psykisk helse handler om hvordan man har det, men også mye om hvordan man takler utfordringer. Alle har det ikke bra hele tiden og det er helt greit.

Tove forteller at verdensdagen legger fokus på et viktig tema man må tørre å snakke mer åpent om. — Det viktige er å kunne snakke om det og ikke minst finne en løsning på det. Vi ønsker jo at alle skal ha en god psykisk helse og ikke minst at alle skal trives på skolen.

Fokus på psykisk helse

Verdensdagen for psykisk helse har som formål å øke kunnskapen og åpenheten om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Sosialrådgiver ved Høyskolen Kristiania Tevje Akerø oppfordrer alle studenter til å møte opp under arrangementet.

— Ved å møte opp viser vi hverandre at vi bryr oss og at vi ser hverandre. Tevje mener at noen av de mest gjentakende årsakene til at unge sliter kan komme av for høye forventninger til seg selv.

— Veldig mange har veldig høye forventninger til egen prestasjon og eget liv. Lykke og det perfekte er noe som mange higer etter til enhver tid. Dette bidrar til at det blir stadig vanskeligere å leve opp til egne krav, drømmer og ønsker.

Logo og plakat for Psykisk helse som markeres landet over 10. oktober.
Årets tema er «Vær raus».

Studentrepresentant Tove forteller at Tillitsutvalget arbeider for å fremme et inkluderende og positivt miljø på skolen. Hun forklarer at de fokuserer på å koble sammen de ulike instituttene slik at studentene blir kjent på tvers av studier gjennom arrangementer og tilbud som alle kan delta på.

— Under markeringen blir fokus på ulike aspekter ved psykisk helse hver dag og jeg tror det er viktig at man tar seg tid til å høre på hva andre har å si. Dette kan hjelpe for ens egen del, men også dersom man kjenner noen andre som har det litt vanskelig. Det er viktig å hjelpe hverandre og være er godt medmenneske! Være rause med hverandre.

Hva betyr det å være raus?

Det er ikke bare HK som markerer denne dagen. Verdensdagen blir også løftet frem hos Handelshøyskolen BI, Oslo MET og SiO. Se hva raushet betyr for noen av studentene fra de ulike skolene her: