En jente kledd ut som Ronja Røverdatter og en gutt kledd ut som Birk, står ved siden av hverandre og ser sett frem.
Skuespillerne Maja E. Christiansen som Ronja og Anders M. Pedersen som Birk. Sminket og kledd av Thomas Bråthen.

Thomas Bråthen fra Bachelor i maske- og hårdesign

Bacheloroppgaven til Thomas fikk tittelen «Tradisjonelle karakterer i ny drakt» og baserte seg på en faktisk produksjon av familiemusikalen «Ronja Røverdatter».

En jente kledd ut som Ronja Røverdatter sitter på en hest. En mann stor ved siden av hesten og fikser på håret til jenta.
Thomas Bråthen gjør skuespilleren Maja E. Christiansen om til Ronja Røverdatter.

– Målet var å fremstille Ronja Røverdatter og Birk Borkasønn i et røft post-apokalyptisk miljø, forteller Thomas. Gjennom forskjellige metoder jeg har lært på skolen, tips og triks fra folk i bransjen fremstilte jeg karakterene med et tydelig fargetema som skiller de to familiene og røffet de opp.

Forestillingen har gått for fulle hus nå i sommer, og tilbakemeldingene på designet på karakterene har utelukkende vært positivt, forteller Thomas.

– Det er kjempegøy å se at publikum var fornøyd med utrykket jeg kom frem til i denne oppgaven!

Thomas trekker frem helheten fra prosessen som noe av det mest minneverdige med bacheloroppgaven. Han vektlegger at det var spesielt gøy å se karakterene komme til liv etter så mange timer jobb.

En jente kledd ut som Ronja Røverdatter titter frem bak en jordhaug.
Maja E. Christiansen som Ronja. Sminket av Thomas Bråthen.

Planen til Thomas for høsten er først og fremst å gjøre så mange freelancejobber som mulig.

– Jeg har veldig lyst til å få meg jobb på et av teatrene her i Oslo, men føler jeg trenger litt mer kjøtt på beinet først. Jeg jobber også for et par teatergrupper og skal ha regi på blant annet Annie, Fjøsnisser i Juleknipe og et par ting til som foreløpig er hemmelig, sier Thomas med et smil om munnen.

Ønsker du å jobbe med maske- og hårdesign, slik som Thomas? Sjekk ut Bachelor i maske- og hårdesign her.

Marius Herland fra Bachelor i lyddesign

Marius jobbet sammen med mange andre studenter for å lage filmen Frelsen, som ble det avsluttende prosjektet på bachelorgraden i lyddesign.

– Frelsen er en rundt 25 minutter lang film og er produsert av en gruppe studenter fra fagområde film og medier. Det var Trym Søvik og jeg som hadde ansvaret for å lage lyden til filmen, forteller Marius. Vi jobbet sammen på produksjonsdelen, men bacheloroppgaven besto i tillegg av en individuell skriftlig oppgave og individuell muntlig eksamen.

Et mørkt rom, med to gutter som sitter foran et stort lærret med bilde av en gammel person.
Marius Herland og Trym Søvik i miksekinoen.

Marius legger til at det mest minneverdige fra prosessen var å få jobbe på et filmteam der alle var 100% innstilt på å få et så bra resultat som mulig.

– Alle fagfunksjoner er helt avhengige av hverandre for å kunne fungere så bra som mulig. Det var derfor gøy å sakte men sikkert se resultatet av godt samarbeid i alle ledd, etter hvert som filmen ble mer og mer ferdig. Dere kan få et innblikk i det gode arbeide ved å se traileren på Frelsen.

Syntes du lyddesign høres interessant ut? Sjekk ut Bachelor i lyddesign her!

Nå er Marius ferdig med studietiden og forteller at han har skal jobbe for blant andre produksjonsselskapet Lydhodene. Der jobbes det med lyd på både TV-serier og spillefilmer.

– Man merker at bransjen er åpen for å la nye folk slippe til og få vise hva de kan.

– I tillegg har jeg et eget utleiefirma som leverer lyd og lys til forskjellige arrangementer og konserter. Det heter Herland lyd & lys. 

Oda Kristine Eikeland Meidel Ramsdal fra Bachelor i grafisk design

Oda utviklet gjennom sin bacheloroppgave i grafisk design  en visuell identitet for et fiktivt klesmerke med fokus på bærekraftig utvikling. Dette innebar utvikling av logo, grafiske elementer, nettside og merking på klær.

– Hoveddelen var selvsagt det visuelle, men vi måtte også skrive en tilhørende akademisk tekst, forteller Oda.

En jente klapper tre hunder ute i snøen.
Oda Kristine Eikeland Meidel Ramsdal sammen med tre hunder.

Oda sier at Røyst er et miljøbevisst klesmerke med fokus på etisk og bærekraftig mote. Hun forteller at det er vanlig at bærekraftige klær oppfattes for praktiske i utrykket til å tilfredsstille kjøpers personlige stil. Målet med Røyst var derfor å tilby et bedre alternativ for kjøpere som ellers ikke velger bærekraftig.

Kunne du tenkte deg å skape logoer og visuelle identiteter? Da bør du ta en titt på vår Bachelor i grafisk design.
01-røyst_verktøykasse-1-e1551346539668.jpg
En del av Oda Ramsdal sin bacheloroppgave.

– Bærekraftig utvikling er et komplekst tema, og det er mye man må sette seg inn i for å forstå hele historien til et klesplagg, forklarer Oda. En viktig del av oppgaven min ble på grunnlag av dette å skape et visuelt utrykk med god informasjonsflyt. Dette var en ganske lang prosess med prøving og feiling. Jeg husker veldig godt når dette endelig satt.

Nå som bachelorgraden er i boks, har Oda fått seg jobb som digital designer hos attraktive designbyrået Designit!

Anna Vladimirovna Edvardsen 
 og Mari Kristine Andfossen fra Bachelor i HR og personalledelse

Bacheloroppgaven Anna og Mari skrev har tittelen «E-læring i arbeidslivet: Hvordan lykkes når grunnleggende læringsprinsipper møter dagens teknologi». Oppgaven omhandler nettopp dette – hvordan kombinere teknologi og grunnleggende læringsprinsipper for å gi økt læringsutbytte og derav høyere verdi for e-læringsverktøyet.

To damer ikledd kjoler smiler og holde rundt hverandre foran en hvit pressevegg.
Anna Vladimirovna Edvardsen og Mari Kristine Andfossen.

Anna og Mari forteller at det var flere utfordringer med det å skrive en så stor oppgave, men at det også var mye læring og gode opplevelser knyttet til oppgaveprosessen.

– Jeg tror nok at de aller fleste grupper går gjennom ganske like faser. Alt fra desperasjon til gjennombrudd, til uenigheter og eufori når oppgaven endelig er levert, forteller Anna. For meg fungerte oppgaven og samarbeidet med Mari som et personlig gjennombrudd der jeg på ny kunne se nytten i mine bidrag. Det er en ubeskrivelig god følelse å vinne tillit til deg selv.

Høres HR og personalledelse spennende ut? Les mer om vår Bachelor i HR og personalledelse her.

Mari forteller at hun har fått mye lærdom av å skrive en så stor oppgave sammen med en annen.

– Det å erfare hvordan motivasjon og samarbeid svinger og hvordan man kan løse utfordringer sammen med god kommunikasjon og ærlige tilbakemeldinger, er noe jeg vil ta med meg videre, forklarer Mari.

Nå som bachelorgraden i HR og personalledelse er fullført skal Anna begynne på Master i Information Systems: Innovation and Management på Høyskolen Kristiania. Mari har jobbet som HR konsulent i Certego AS siden januar og tenker å fortsette med dette til høsten.

Siri Andresen og Juditte Juul Diab fra Bachelor i ernæring

Tittelen på Siri og Juditte sin bacheloroppgave i ernæring er «Langtidseffektene av “binge drinking” på kognitiv funksjonsevne hos ungdom – en litteraturstudie». De forteller at bakgrunnen for oppgaven kom fra deres felles interesse for kognitiv utvikling, og hvilke faktorer som kunne fremme og hemme kognitiv funksjonsevne.

  To jenter kledd i kjole smiler og holder rundt hverandre.
  Juditte Juul Diab og Siri Andresen.

  – Ungdomsårene karakteriseres som et sårbart stadium i hjerneutviklingen samtidig som perioden ofte er preget av et økende alkoholinntak, forklarer jentene. Siden vi selv var i en periode med stort fokus på innlæring og pensum ble vi nysgjerrige på hvorvidt alkohol kunne ha en langtidseffekt på vår evne til å tilegne oss ny kunnskap.

  Siri og Juditte bestemte seg dermed for å undersøke tilgjengelig litteratur å se hva forskning har funnet om langtidseffekten på kognitiv funksjonsevne hos ungdom som følge av alkoholkonsum.

  Er du glad i mat, mennesker og helse? Sjekk ut vår Bachelor i ernæring her!
  Bilde av et gjennomsiktig hodet i plast, med innsyn til hjernen på innsiden.

  Jentene beskriver oppgaveprosessen som en berg- og dalbane med både oppturer og nedturer, mye avhengig av antall kaffekopper inntatt.

  – Etter et utmerket samarbeidet sitter vi i dag igjen med ett fantastisk og sterkt vennskap. Det mest minneverdige må være de tilsynelatende ubetydelige pausene med mye tøys og latter, hvor vi nå har opparbeidet oss en livstid med interne vitser.

  Juditte har kommet inn på ulike mastergrader i Oslo og er for øyeblikket i «valgets kval» om hvor veien går videre. Siri skal til høsten starte på en master i molekylærbiologi på Universitet i Oslo, med ett ønske om å undersøke hvilke faktorer som påvirker kognitive funksjonsevner ytterligere.