Sommerpraten - Siri Senja i Ernsts hage

Har du noen spennende sommerplaner?

– Jeg hadde. Men nylig falt jeg pladask for en sliten, rød femtitallshytte på en knaus på Fagerstrand. Flust med sjel, sol fra morgen til kveld, og nydelig fjordgløtt. Før jeg visste ordet av det, var den min – og det før jeg en gang hadde begynt på prosessen med å selge torpet i Sverige som jeg har hatt som skrivestue i årevis. Dermed blir nok sommeren 2018 en lystig dans med malerkost og meglermas. Likevel føler jeg meg akkurat nå som verdens heldigste. Døtrene mine mumler om at de har en kliss gæren mamma. Men handlekraftig, det er hun.

Hvor i verden trives du best?

– Tidligere har det vært i den norske sørlandssommeren, ved havet. Jeg er inderlig glad i saltvann, bading og Sancerre i sen solnedgang. Nordisk vår og sommer, med det særegne lyset og de hvite nettene, er noe helt spesielt. Jeg har derfor aldri forstått dette med sydenturer om sommeren – det er høsten som er min reisetid.

– Men fra nå av er det selvfølgelig i mitt nye paradis på Fagerstrand jeg trives best, med flotte turområder og nydelige badeplasser ti minutter unna. Og herligheten befinner seg under en time fra leiligheten i Oslo! Gleder meg til å sette en liten hagebenk på hver eneste knaus på tomta, lage en kjærlighetssti, henge solcellelykter i trærne mine og synge American musicals i utedusjen.

Hvilken er den beste boken du har lest så langt i år?

Siris beste boktips denne sommeren.

– Det må bli Bastards of Istanbul av den tyrkiske forfatteren Elif Safak. En fantastisk saga om armenere og tyrkere, om gammelt fiendskap og ukjente slektsbånd, om hvor vanskelig vi har for å forstå at vi alle er medlemmer av den samme familien, den som heter menneskeheten. Anbefales!

– For øyeblikket leser jeg røverhistorien The Death Ship, skrevet i 1938 av pseudonymet B. Traven -  en bestselgende forfatter som klarte å holde identiteten sin hemmelig hele livet. Fortsatt vet ingen hvem han var. Slikt har jeg en barnslig fascinasjon for.

Skal du lese noen spennende bøker i sommer?

– Ja, uten tvil. Men jeg har ikke valgt dem ut ennå. Har jo vært travel med opptak og eksamen. Men jeg ser frem til en koselig safari på Amazon og tung nedlasting til bestevennen min, Kindle Paperwhite, før ferien setter inn. Jeg er en lesehest. Tid til å lese romaner er en høy prioritet i ferien. Kan muligens bli litt tilsidesatt akkurat i år.

Hva er det rareste ordet i det norske språket?

– Å, deilig spørsmål, men vanskelig å velge! Jeg er en ekte ord-nerd. Elsker for eksempel gamle, rare ord som «tølper» og «grobian». Mye mer stil over dem enn det platte og vulgære «drittsekk». Og så har vi «misbilligende» og «obsternasig». Mmmmmmmm – ord!

Hva gleder du deg mest til ved studiestart?

– Til å møte den ekstraordinære førsteklassen vår opptakskomité har satt sammen fra en kompetent søkermasse. For en begavet gjeng! Det var et stort arbeid å gå gjennom opptaksprøvene i år. Søkertall og nivå er stigende ettersom vår nye manuslinje blir mer kjent i skrive-miljøene.

Hvilken applikasjon klarer du deg ikke uten?

– Eeeh. Ingen, egentlig. Er Spotify å regne som an app? Den er jeg hekta på, koser meg med variert musikk når jeg går til jobb om morgenen, på trening, og når jeg lager mat eller gjør kjedelige husting. Musikk forgyller alt!

– Ellers synes jeg apper stort sett er tidstyver. Har flust av dem på telefonen, men bruker dem lite, annet enn til jordnære og konkrete ting som å sjekke Ruter, NSB, Yr, og nyheter. Spill, snapchat og skrittelling er liksom ikke min greie.