blåbær bowl og avokado toast

Hvis svaret er ja, da har du kommet til rett sted. Uten bruk av «smart druget» NZT-48 fra filmen Limitless, som gjør at du kan bruke 100% av hjernekapasiteten mot de vanlige 20%, skal jeg vise deg hvordan du kan spise deg smart. Her er kuren; superbra for kroppen og helt uten uønskede bieffekter.

Hva trenger hjernen?

Hvis du sliter med hjerneteppe, skrivesperre, få ideer eller kanskje du bare ikke klarer å fokusere eller slappe av, så er hjelpen nærmere enn du tror. Det er bare å ta en tur inn på kjøkkenet. For ved å velge riktig mat, som booster hjernekapasiteten din, kan du lage din helt egen «magiske pille». For å få en sunn hjernefunksjon er det nødvendig med nok energi. Kroppen kan hente energi fra fett, karbohydrater og proteiner. Mange studier har kommet fram til at naturlig fett, fullverdige proteiner, antioksidantrike frukter, grønnsaker og bær, samt vitaminer - og mineralrike råvarer er spesielt viktige for hjernens funksjon. Ulik mat mat kan altså ha funksjoner som retter seg mot bestemte aspekter av hjernen, humøret og andre helseområder som påvirker deg generelt!

Mat mot stress og dårlig konsentrasjon

Sliter du med konsentrasjonen? Da kan laks, egg, bananer, tomater, mørk sjokolade og avokado være ingredienser for deg. Sliter du med stress? Da kan mat som brokkoli, blåbær, appelsiner, jordbær, søtpotet og spinat være noe for deg. Men husk: Det er viktig at man spiser variert også, slik at man får i seg litt av mye forskjellig - istedenfor masse av et par ting.

bowl med bær og frø + kaffe

Sju steg til å spise deg selv smart:

 • Velg riktig fett, naturlig plantefett der altså.
 • Få i deg anbefalt mengde proteiner.
 • Balanser blodsukkeret ditt (mindre godis, hvitt brød, hvetepasta og liknende - til fordel for grove kornprodukter med mye fiber, samt frukt og grønnsaker).
 • Spis fem porsjoner med frukt og grønnsaker om dagen. Regelen er gjerne 50% grønnsaker og 50% frukt. Det skader ikke å spise mer!
 • Ikke glem jern, men husk å snakke med lege før du benytter deg av kosttilskudd. Ellers finnes det mange jernrike matvarer som leverpostei, paprika og linser.
 • Lag plass til magnesium.
 • "B står for brain" (haha), så husk B-vitaminer i kostholdet ditt. B vitamin finner du i blant annet i grovt brød, kornprodukter, kjøtt, melk og grønnsaker
smart and fun
Det kan også være gøy å spise smart!

Enkle og smarte retter:

Jeg tenkte jeg skulle vise dere tre retter som alle fungerer supert som frokost eller som en del av et mellommåltid. Og det beste av alt, det tar deg kun 5-15 minutter å tilberede. Alle rettene er hentet fra boken«Eat yourself smart»skrevet av Gill Paul.

Blåbær og avokado-smoothie

 • 150g blåbær. Du bestemmer selv om du ønsker å bruke ferske eller frosne bær.
 • 1 avokado. Skrell avokadoen og kutt den i biter.
 • 150 ml mandel melk
 • 50/60 ml presset eple juice
 • 2 teskjeer med honning

Hiv alle ingrediensene i en blender og miks i vei. Selv liker jeg å blande inn litt mint blader for å få en friskere smak.

Avokado og jordbær med balsamico

 • 100 g jordbær. Kutt jordbæret i to.
 • 1 teskje balsamico
 • 1 teskje oliven olje
 • 1 avokado. Skrell avokadoen og kutt den i biter.
 • Mint blader (antall etter eget ønske).

Bland jordbærene sammen med balsamico og oliven oljen. Sett til siden mens du kutter avokadoene. Deretter tilsetter du avokadoen. Bland forsiktig sammen slik at avokadobitene holder strukturen sin. Bruk mint bladene som topping.

Stekt egg med salvie

 • 1 teskje oliven olje
 • En liten håndfull salvie blader
 • 50g sopp. Kuttet i biter
 • 2 egg
 • Havsalt og svart pepper

Varm olivenoljen i en panne på medium varme og tilsett salvie bladene. Når bladene begynner å bli sprø på kantene og miste farge tar du dem ut av pannen. Du steker deretter soppen i 3-5 min. Til slutt øker du varmen og steker eggene. Legg soppen og eggene på en tallerken og dryss salviebladene over. Ha gjerne et par skiver grovbrød ved siden.

blåbær og avokado smoothie + avokado og jordbær med balsamico
Blåbær og avokado smoothie + avokado og jordbær med balsamico.

Bon appétit.