Bilde av tannbørste, tannpasta og studentblogger Jakob Skjelbred som har vært hos tannlege

Et besøk hos tannlege kan gå hardt utover økonomien, og det finnes mange skrekkhistorier om skyhøye tannlegeregninger.

De seks siste årene har jeg holdt meg unna tannlegestolen i frykt for å få en gigantisk pengesmell. Nylig tok jeg endelig mot til meg og dro til tannlegen - med et overraskende resultat!

Utsettelsens kunst

Det er fort gjort å utsette ting som er ubehagelig. Når man lever på et trangt studentbudsjett er det også en utfordring å skulle prioritere å bruke tusenvis av kroner på tennene sine. Etter å ha utsatt tannlegebesøket i årevis, var jeg forberedt på det absolutt verste. Jeg forventet at det skulle bli både ubehagelig og dyrt, og gruet meg i ukevis før jeg hadde time hos tannlegen.

Aldersrabatt

I forkant av tannlegebesøket gjorde jeg en del research på tannlegetilbud for studenter. Det første jeg fant ut er at jeg er for gammel for de aller beste prisene. I Norge er tannlegebesøk gratis frem til du fyller 19 år. Fra du er 19-21 år betaler du bare 25% av den egentlige prisen - men etter det er det ingen nåde.

Bilde av sparegriser som står på rekke.
Er du under 21 år, slipper sparegrisen billig unna et tannlegebesøk.

Om du er under 21 år kan det være en god idé å dra til tannlegen nå, mens du ennå har muligheten til å komme unna regningen med økonomien i behold. Jeg har aldri hørt om noen som har brukt fake leg for å utgi seg for å være yngre enn man er, men akkurat når det gjelder tannlegebesøk så går det faktisk den veien.

Billigere tannlege for studenter

For studenter over 21 år finnes det likevel håp. Flere tannlegekontorer har studentrabatt, og hos SiO tannlege er det studentvennlige priser. Hos Det odontologiske fakultet får man utført behandlingen av tannlegestudenter, og her er det lave priser uansett om du er student eller ikke. En annen mulighet jeg har lest om, er at enkelte forsikringsselskaper tilbyr egen tannforsikring. Selv valgte jeg til slutt å bestille en time hos studenttannlegen til SiO.

Bilde av gebiss og dollartegn.
Ved å gjøre litt reearch er det mye penger å spare på å dra til tannlegen.

Null hull

Til min store forbauselse endte tannlegebesøket mitt med null hull, og en kostnad på 530 kroner. Med andre ord brukte jeg ganske mange uker på å grue meg unødvendig. Derfor synes jeg du som student bør lære av mine feil, og ikke utsette tannlegebesøket for lenge. Det sparer deg for bekymringer, samtidig som det minimerer sjansen for å få en stor økonomisk smell. Jo lenger tid det går mellom hvert tannlegebesøk - jo verre er det.

Og hvis du snart er ferdig med å studere: Sørg for å dra til tannlegen mens du ennå har studentrabatt!