sommerpraten - Arne Krumsvik i Ernsts hage

 Har du noen spennende sommerplaner?

– Vi planlegger 2–3 uker på hytta. Den er på Berkneset i Volda, akkurat der Sunnmørsalpene går over til øylandskap. Går vi ut ene døra er vi på fjellet, går vi ut den andre er vi ved sjøen. Her skal vi fiske, grille og spille basketball på skoleplassen i bygda. I sommer har vi ikke planlagt noen utenlandsferie, men jeg skal en svipptur til New York for å se en NBA-kamp sammen med 16-åringen i løpet av høsten.

Strandferie eller byferie?

– Jeg foretrekker byferie; har lett for å kjede meg på stranda. Etter et par dager med sydenferie blir det gjerne leiebil og bytur.

Hvor i verden trives du best?

– Rio og Cape Town er mine favorittbyer. De har begge fjell, sjø og en mangfoldig befolkning. Ellers er jeg veldig fascinert av USA, der jeg både har studert og jobbet som fengselsbetjent og gjesteforsker. Jeg har besøkt 44 stater så langt.

Hvilken er den beste boken du har lest så langt i år?


– «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, som handler om å vokse opp som minoritetsungdom i en blokk på Stovner i Oslo. En god og viktig bok som jeg virkelig anbefaler. Selv bor jeg i det forfatteren kaller «hus-Stovner» på Høybråten. Boka er delvis skrevet på kebab-norsk, et målføre en av sønnene mine behersker godt etter tre år på Stasjonsfjellet ungdomsskole. Den andre går på KG, og får dermed lavere multikulturell kompetanse.

Skal du lese noen spennende bøker i sommer?

– Gleder meg til å lese «Harpesang» av Levi Henriksen. Han er en god historieforteller som skildrer livet i bygde-Norge med et lunt skråblikk. Skal også lese ferdig «Slåttekar i himmelen» av Edvard Hoem, en historisk roman om småkårsliv på Nordvestlandet og utvandring til Amerika. Lokalhistorie var det første faget jeg studerte etter videregående, og det er noe jeg aldri blir helt ferdig med.

Hva er det rareste ordet i det norske språket?

– Snedig er en god kandidat. Det handler blant annet om å være listig og lur, og har ikke noe med snø å gjøre. Det etymologiske opphavet kommer fra tysk og hollandsk, og kan bety skarp og klok. Ordet har mange synonymer, så det må uttrykke noe vi ofte ønsker å beskrive. Kanskje er dette nynorske synonymet enda rarere: Utkropen.

Hva gleder du deg mest til ved å bli rektor? 

– Jeg ser fram til å jobbe sammen med djerve og ambisiøse kolleger for å videreutvikle et godt og relevant studietilbud. Det er studentene som får oss til å stå opp hver morgen og ta fatt på arbeidet. Ambisjonen om å bli universitet er viktig og riktig, og jeg gleder meg til å jobbe aktivt for at vi skal lykkes med å realisere den.

Hvilken applikasjon klarer du deg ikke uten?

– E-post. Er avhengig, og vurderer detox i sommer.