Modell med sminke og kostyme fra oldtidens egypt

– Hvorfor valgte du å studere maske- og hårdesign?

Jeg har alltid vært veldig interessert i spesialeffektsminke. Siden jeg var liten, har jeg nerda YouTube-tutorials og sett på hvordan forskjellige folk gjenskaper karakterer. Jeg har alltid skapt mine egne karakterer til Halloween, og tenkt: Hvor awesome hadde det ikke vært å leve av å lage slike karakterer? Da jeg oppdaget maske- og hårdesignstudiet og så på ting de hadde gjort, og hvilke lærere som var her, forstod jeg at dette var et studium for meg.

Jeg har alltid skapt mine egne karakterer til Halloween, og tenkt: Hvor awesome hadde det ikke vært å leve av å lage slike karakterer?

Til Halloween i fjor var jeg «Grådighetens hoffnarr». For å få studieplass her ved Bachelor i maske- og hårdesign må man sende inn en søknad og en opptaksprøve. Jeg måtte skape en karakter, så da videreutviklet jeg Halloween-karakteren min. Jeg ville at det skulle være mye gull, at grådigheten liksom trekker deg til seg. Gjennom YouTube lærte jeg å lage gulleffekt av vanlig skolelim og dopapir. Skolelim er jo ikke farlig, akkurat, men det er ikke superideelt å lime på store deler av kroppen heller, da. Skulle jeg gjort det i dag, ville jeg gått for latex, som er tryggere for huden. På YouTube fins det folk som bruker sakser på seg selv, gjør ting helt feil og kanskje også farlig. Derfor ville jeg begynne her, så jeg kan lære å gjøre alt ordentlig og riktig, og vite hvilke materialer jeg kan bruke som er trygge å jobbe med. Jeg tenker også å starte min egen YouTube-kanal, for å videreføre kunnskapene, og skape en god kanal der ute som folk kan følge på en trygg måte.

Se Instagram-video av Gards opptaksprøve under.

Never dull your shine for somebody else ✨  @ellimacssfx

– Hva gjorde du før, og hva vil du jobbe med etter studiet?

Før jobbet jeg og reiste rundt i verden og prøvde meg som modell, blant annet i Milano. Så jeg er jo plutselig på den andre siden av modellstolen med dette studiet her. Jeg husker ikke helt hvordan jeg hørte om studiet. Jeg visste at jeg måtte jobbe med noe kreativt, og vurderte også skuespillerlinjen. Men med én gang jeg så maske- og hårdesign, så visste jeg hva jeg ville studere. Dette er jo noe jeg digger! Hvor kult ville det ikke vært å ha en utdannelse i det? Jeg har veldig lyst til å jobbe innen film, med å skape karakterer til film. Blod og gørr og drager og alver! Fantasy er dritkult. Drømmen er å få jobbe på store serier som GoT eller filmer som LOTR, å få skape karakterene og være med på hele den prosessen.


– Karakteren er fra en fotoshoot hvor vi skulle skape en avantgarde-karakter med inspirasjon fra to tiår. Jeg hentet inspirasjon fra 20-tallets lepper og 50-tallets skjønnhetsflekk, og shooten heter “Embrace your sins”. De røde ballene har jeg tovet i ull. Modellen heter Uros Jeremic og fotografen heter Tone Lundefaret Steinsrud, forteller Gard.

– Hva lærer du her?

Vi er jo fortsatt i startfasen, og lærer så sinnsykt mye hver eneste uke. Denne uka har vi en oppgave der vi skal lage ti modeller basert på fem stilepoker. Gruppa mi skal hente inspirasjon fra oldtidens Egypt. Vi har tenkt å hente inn mye sort, gull og blåfarger, som var farger de brukte mye da, og lage vår egen avantgarde-twist på det. Vi bruker mye bladgull, og planlegger å skape noen av de egyptiske detaljene med kaffefilter som spraymales med mønster og design. Det er ikke så mye spesialeffekt i akkurat dette prosjektet, men en del sminke.

Lærerne her er kjempeflinke, og du får tett oppfølging.

Det er én av tingene jeg liker veldig godt med dette studiet, for du lærer alt fra vanlig skjønnsminke, til heavy spesialeffektsminke. Det er veldig lett å tenke «å, men jeg vil bare drive med spesialeffektsminke og jeg vil ikke jobbe med det andre». Men du ser veldig fort sammenhengen mellom at du faktisk må kunne klare å sminke karakterene som du skal lage innen spesialeffekt også. Å ha skjønnsminke, og forstå hvordan man bruker det er utrolig viktig. Alt du lærer står i sammenheng til hverandre, og du får bruk for det. Lærerne her er kjempeflinke, og du får tett oppfølging. Du kan alltid komme til dem og spørre hvis du trenger det. Her får man det man trenger for å kunne utvikle seg og bli veldig god.

  • Har du lyst til å ta en Bachelor i maske- og hårdesign? Neste mulighet til å søke blir våren 2019.

Maske- og hårdesign: Gard Strand // Modell: Uros Jeremic // Foto: Tone Lundefaret Steinsrud

– Hva er det morsomste med Bachelor i maske- og hårdesign?

Jeg synes det er morsomst i prosjektperioder. Om morgenen kan vi sitte og skulptere en nese til karakteren vår, og så på ettermiddagen kan jeg lage et avstøp av ansiktet til den modellen jeg skal bruke. Og så sitter jeg på slutten av skoledagen og lager en parykk. Det er veldig gøy og vi gjør så mye forskjellig, vi får utfordringer hele veien. Det er veldig få gutter, men det er helt okei, jeg tenker ikke så mye over det. Men jeg må innrømme at jeg tenkte at det kom til å være mange flere gutter som søkte hit, siden det er så mye spesialeffekter – men det har jo ikke noe å si.


NY NESE: Nesen har jeg selv skulptert og bildet viser det ferdige resultatet før den blir limt på en modell, forteller Gard Strand (23), førsteårsstudent ved Bachelor i maske- og hårdesign.

– Hvordan er studiemiljøet?

Folk bygger hverandre opp og gjør hverandre bedre.

Da jeg begynte her, var jeg litt redd for at de andre kom til å være superflinke og kanskje litt overlegne, og at det kom til å være skikkelig konkurranse i klassen. Men så er det ikke sånn i det hele tatt! Alle støtter opp om hverandre og lærer av hverandre. Hvis det er noe du ikke får til, så tilbyr folk å hjelpe deg. Folk bygger hverandre opp og gjør hverandre bedre. Vi er 18 stykker i klassen. Det er veldig forskjellig hvor folk kommer fra og hva de har gjort før. En i klassen min gikk sykepleien i fjor, jeg reiste rundt som modell, noen har vært frisører, noen kommer rett fra videregående. Alle har forskjellige styrker som de kan dele med andre. Og så er det ganske stort aldersspenn i klassen, fra 19 til 30 år. Folk som begynner her er genuint interessert i maske- og hårdesign. Dette er ikke akkurat en generell utdannelse, den er veldig spesifikk.


SILIKON-SÅR: – Såret på bildet har jeg skulptert og støpt i silikon. Det skulle være et operasjonssår som blir sydd igjen, forteller Gard. Foto: Tien Hoa Nguyen .

– Hva måtte du kjøpe av utstyr før du begynte, og hva har du brukt av det?

Jeg bruker i grunnen alt av det jeg har gått til anskaffelse av. Ingenting av det høyskolen ber deg kjøpe, er ting du må kjøpe bare for å kjøpe det. Du kommer til å få bruk for det, og du kommer til å lære hvordan du skal bruke det. Det er ganske mye og det blir dyrt – jeg tror jeg har brukt over 40 000 kroner bare på utstyr. Noe av det er forbruksmateriale, andre ting har du veldig lenge. Man bør jobbe litt ved siden av, og det er lurt å ha en liten startbuffer før du begynner her. De neste årene blir det nok litt lettere økonomisk, fordi du allerede har så sykt mye av det utstyret som er dyrt. Og tar du godt vare på det, så holder det lenge. En dremmel, for eksempel, den kan du ha i årevis, men den koster litt når du kjøper den.

– … dremmel?

Ja, det er en sånn pussemaskin som vi bruker til å pusse ned og forme tenner og sånt.